Neplač už...! Čím skôr pochopíte plač dieťaťa, tým skôr ho bude menej

Veronika Nováková | 7. január 2022
ČO robiť keď dieťa plače

Plač, plač a znovu plač. Prečo práve vaše dieťatko toľko plače? Veď robíte všetko možné aj nemožné, aby mu nič nechýbalo. Tak čo sa s ním vlastne deje?

V prvom rade vás chceme ubezpečiť, že je úplne normálne, ak malé deti plačú. Je to jediný spôsob, akým dokážu komunikovať, že niečo nie je v poriadku. Za každým plačom býva väčšinou ukrytý nejaký problém. Či už je to hlad, smäd, únava, plná plienka alebo potreba blízkosti.

Takéto malé deti ešte nedokážu manipulovať, takže ak vám niekto povie, že vás bábätko plačom len vydiera, tak ho vôbec nepočúvajte a venujte sa radšej tomu, aby ste vyriešili problém, ktorý ten plač spustil. 

Nenechajte ho vyplakať sa!

V našich končinách ešte stále kolujú predsudky o tom, ako sa postaviť k plaču dieťaťa. Mamičky, ktoré sú svojím deťom neustále k dispozícii, často „odborníci“ z rodiny odsudzujú a výsmešne dodávajú, že sa takýmto spôsobom dieťa od matkinej sukne nepohne ani v dospelosti. Hlavne staršie ročníky radia, že dieťa treba naučiť zaspávať samo, odporúčajú vyplakávajúcu metódu a jednou z hlavných rád je aj tá, že „plačom sa posilňujú pľúca“, tak nech si len poplače. Neverte týmto „múdrym“ radám.

Metóda, keď dieťa necháte samo vyplakať, je aj podľa odborníkov viac škodlivá ako užitočná. Dieťa možno po čase naozaj začne spávať samo, ale nie preto, že by sa to naučilo. Jednoducho rezignuje a zaspí od vyčerpania, lebo zistí, že milovaní rodičia na jeho potreby nereagujú. Potreba bezpečia či potreba blízkosti je pre malé deti nesmierne dôležitá, tak ich, prosím, neignorujte. Je to len obdobie, ktoré nebude trvať večne. A práve takto si s dieťaťom budujete pevný vzťah plný istoty a porozumenia.

Čím skôr pochopíte plač dieťaťa, tým skôr ho bude menej

Prečo? Poďme na to pekne po poriadku. Plačom dieťa dáva najavo, že sa deje niečo, čo je preň nepríjemné.

  • Jedným z najčastejších dôvodov môže byť hlad. Ak je to naozaj tak, tak bezprostredne potom, ako sa dieťa dostanete k zdroju mlieka, plač ustane. Dať bábätku mliečko, či už od mamičky alebo vo fľaši, je jediný spôsob, ako tento plač utíšiť. Takže ak ste si istí, že je dieťa najedené, čo môže nasledovať potom?
  • Prekrúca sa zvláštne z miesta na miesto a vzlyká pri tom? Veľmi pravdepodobne to môže súvisieť so špinavou plienkou a to znamená jediné: musíte ho prebaliť. V suchom a čistom prostredí sa bude cítiť hneď komfortnejšie. Ale pozor, vedeli ste, že dieťa môže plakať aj preto, lebo je jednoducho unavené?
  • Malé bábätko zvyčajne dokáže bdieť polhodinku až hodinu, ale potom si už potrebuje zdriemnuť. Ak si pretiera očká, je nepokojné a zíva, tak sú to evidentné signály toho, že je unavené a potrebuje spať. 

Najedené, prebalené, vyspaté... 

Jedným z dôvodov môže byť aj bolesť bruška, ktorou sa intenzita a ostrosť plaču dostáva na najvyššiu úroveň. Za takouto bolesťou môžu byť aj detské koliky a okrem toho, že plač je naozaj silný, sa dieťa možno prekrúcať a vťahovať bruško. Neváhajte sa poradiť s vaším pediatrom a buďte dieťaťu k dispozícii. Teplé obklady na bruško, nosenie na rukách či pocit bezpečia v šatke je to, čo môže v takýchto situáciách pomôcť. 

Aj pri prvých zúbkoch sa môže objaviť zvýšená nervozita a plačlivosť. Hlavné znaky toho, že sa predierajú zúbky je zvýšené slintanie alebo napuchnuté ďasná. Tu môžu pomôcť špeciálne pomôcky na hryzenie, ktoré môžete dať predtým aj do mrazničky. A ešte niečo. Je vaše dieťa správne oblečené? Prílišné teplo alebo chlad môžu byť tiež príčinou toho, že sa vaše dieťa cíti nepríjemne a dáva to najavo plačom. Zvyčajne platí, že by malo mať o jednu vrstvu viac, než je tá vaša. V chladným mesiacoch patrí do kočíka aj fusak a deka na prikrytie. Skontrolujte za hlavičkou, či nie je spotené. Lebo aj takéto parenie sa vo vlastnej šťave môže byť dôvodom na veľmi hlasnú a predčasne ukončenú prechádzku. 

Bábätko potrebuje pocit blízkosti a bezpečia

Všetky základné potreby sú uspokojené, bruško plné, plienka prázdna, oblečené je tak akurát, nič nebolí. A predsa „sa sťažuje“? Možno len potrebuje cítiť blízkosť milovanej osoby! Len si to predstavte, 9 mesiacov bolo v bezpečí maminho bruška, a teraz je zrazu odložené bokom niekde v kočíku alebo v kolíske. Je normálne, že jednoducho potrebuje byť tam, kde je mu najlepšie.  S maminkou alebo s tatinom. A čo môžete v takejto situácii robiť?

Vezmite dieťa na ruky a urobte mu prehliadku vášho bytu. Prihovárajte sa mu, pomenujte všetky predmety, okolo ktorých prechádzate, robte všetky tie smiešky, ktoré dokážu len otcovia, pritúľte si ho a skúste ho uspať. Lebo toto sú presne tie momenty, vďaka ktorým si budujete s dieťaťom pevné puto, a vďaka ktorému bude cítiť istotu , že sa na vás môže spoľahnúť a že ste tu preň, nech sa deje čokoľvek. 

Zaujímavosť

Vedeli ste, že matky v sebe zvyčajne majú automatický detektor plaču, ktorý dokáže takmer okamžite rozoznať, prečo bábätko plače? A nielen to, mamy vedia rozpoznať plač svojho dieťaťa aj medzi viacerými plačúcimi bábätkami. Je to vrodená intuícia, ktorá prichádza často hneď po narodení dieťatka. Ale nezúfajte, milí oteckovia, aj vy ľahko rozpoznáte dôvod plaču vášho dieťaťa. Má to len jednu podmienku: Stačí, ak s ním budete tráviť dosť času na to, aby sa všetky tieto schopnosti dostali aj k vám. 

Ste napätí, v strese z práce? Vaše dieťa to cíti a môže na to reagovať mrzutosťou a plačom.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: