12 možností ako postupovať, keď dieťa plače

Redakcia | 8. máj 2019
12 možností ako postupovať, keď dieťa plače

Nenechajte vaše bábätko dlho plakať. Snažte sa nájsť príčinu plaču bábätka a spôsob, ako ho utíšiť.

12 tipov ako utíšiť plač vášho bábätka

Zažeňte hlad

Ak sa dieťa po nakŕmení upokojí, plač signalizoval hlad. Niekedy sa hlási o jedlo aj v noci, čo pre mamičku znamená častejšie vstávanie a únavu. Ale čo môže byť radostnejšie, ako spokojnosť vášho dobre napapaného dieťatka? 

Uhaste smäd

Ak je dieťa na umelej výžive a mliečko z fľaše s prestávkami len „usrkáva“, skúste mu ponúknuť vychladnutú prevarenú vodu alebo čaj zo sterilnej fľaše. Možno je iba smädné.

Pritúľte si ho

Často je to len potreba lásky, prečo dieťa plače. Priviňte si drobčeka, poláskajte ho, doprajte mu pocit bezpečia. Mýty o „návykovom varovaní“ sú dávno vyvrátené. Dajte mu v jeho uplakanej chvíli najavo, že ste s ním.

Hladkajte ho

Jemné hladkanie a šúchanie chrbátika či bruška dieťa väčšinou utíši, alebo mu pomôže odgrgnúť si, čím sa mu uľaví. Keď pocíti teplo vašej ruky, upokojí sa. Nezabudnite však najprv skontrolovať, či ho netreba prebaliť.

Pokolíšte ho

Pohojdajte ho v náručí, v kolíske, špeciálnej postieľke alebo v babyšatke. Rytmický hojdavý pohyb často môže hnevlivé dieťa dokonca uspať. Pravidelný rytmus v hojdacom kresle ho „ukolíše“ rovnako, ako keby ste ho vozili v kočíku sem a tam. Ak máte dosť energie, urobte s ním rýchlu „kočíkovú“ prechádzku okolo domu, mierne natriasanie po chodníku väčšinou zaberie.

Noste ho

Dieťa nosené v babyšatke alebo v babyvaku cíti vašu blízkosť, voľnými rukami ho môžete hladkať. Možno sa len zlostí pre niečo, čo sa mu práve nepáči – napríklad prebaľovanie, kúpanie, obliekanie – nosením si ho môžete „udobriť“.

Dajte mu niečo cmúľať

Čistý mamin malíček môže zapôsobiť priam magicky, ale s rovnakou obľubou si cmúľa i vlastnú pästičku. Ak sa rozhodnete pre cumlík, vyberte vášmu dieťatku taký, ktorý má prirodzený tvar a pred každým použitím ho sterilizujte.

Upútajte jeho pozornosť

Pri pohľade na zaujímavú hračku alebo maňušku dieťa aspoň na chvíľu zabudne, prečo vlastne plače. Poprezerajte si spolu fotografie, tapety, obrazy na stenách v byte. Postavte sa s ním pred zrkadlo a poobzerajte sa navzájom.

Prihovárajte sa mu

Prihovorte sa dieťaťu milým, pokojným hlasom. Aj keď neprestane hneď plakať, pocíti vašu prítomnosť, veď mamin hlas si pamätá ešte z bruška. Nikdy naňho nekričte, dosiahnete opačný efekt.

Spievajte

Nemusíte mať hlas Lucie Bílej, aby ste mohli plačúce dieťa zaujať pesničkou. Dieťa  spozornie, zachytí rozdiel od hovorenej reči, upokojí sa. Navyše začnete pestovať pekný návyk na prípadné spevavé uspávanie.

Nikdy plačúcim bábätkom netraste!

Ak dieťa vytrvalo plače a vám už „tečú nervy“, nikdy s ním netraste, mohli by ste mu ublížiť. Nech vám ani nenapadne ho udrieť! Bezbranne leží a narieka, je na vás odkázané, samo si nevie poradiť. 

Nechajte ho chvíľu plakať

Ak nezabrala ani jedna metóda na zastavenie plaču a ste presvedčení, že dieťa nie je hladné, mokré ani choré, bez výčitiek ho nechajte chvíľu plakať. Trochu plaču mu neublíži a ak mu skutočne nič nie je, do desiatich minút by sa malo utíšiť.

Tip MAMA a ja:

Neporovnávajte svoje dieťa s iným, je to frustrujúce! Kým jedno dieťa preplače pol dňa a druhé len spokojne papá a spí, neznamená to, že jedno je „zlé“ a druhé „dobré“. Každé dieťa je osobitou individualitou a tak k nemu treba pristupovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: