Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na výsledky môjho priateľa.. v minulosti prekonal rakovinu semenníkov.. dnešný spermiogram mu vyšiel takto.. je tam šanca otehotnieť prírodnou cestou alebo umelé oplodnenie..alebo skôr žiadna .. ďakujem

    Skvapalnenie
    - Normálne


    Viskozita -
    Normálne
    Objem [ml]
    - 6,0

    pH
    - 8,0

    Agregácia
    - Nie
    Aglutinácia
    - Nie
    Koncentrácia spermií
    -19,0
    Celkový počet spermií [x106 v ejakuláte]
    - 114,0
    Celkový pohyb [%]
    - 65,1
    Celkový progresívny pohyb [%]
    - 44,5

    Progresívny rýchly pohyb [%]
    - 2,0
    Progresívny pomalý pohyb [%]
    - 42,5

    Podiel normálnych spermií [%]
    - 1,0







    Podiel živých spermií [%]
    - V norme

    Prítomnosť ďalších buniek:
    Koncentrácia guľatých buniek - < 1
    Nezrelé zárodočné bunky spermií
    - Nie

    Leukocyty
    - Nie

    Erytrocyty
    - Nie

    Epitélie
    - Nie

    Bunkové úlomky
    - Nie

    Baktérie
    - Nie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa nedá hodnotiť ako jednoznačne patologický, aj keď pomer progresívne rýchlych a progresívne pomalých spermií je veľký, ale možnosť tehotenstva určite je. Nepoznám však všetky okolnosti, ani výsledky u Vás, ale ak bol spermiogram vyšetrovaný iba kvôli anamnéze partnera a Vy ste v poriadku, nevidím dôvod na spontánne otehotnenie. Samozrejme, ak by bol s otehotnením problém, riešením je aj centrum asistovanej reprodukcie. Predpokladám, že partner je stále sledovaný andrológom, takže je vhodné prekonzultovať jeho stav s jeho vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, informácie a okolnosti.

Podobné otázky

  • Nizke AMH

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Mam 33 rokov.
    16 rokov som uzivala antikoncepciu a teraz pred tromi mesiacmi som ju vysadila, lebo som isla na konizaciu krcka a chceme mat s partnerom dieta. Bola som teraz u gynekologicky a brala mi krv na AMH a vysledok bol 0,08 ng/l. Hned mi vypisala listok do centra asistovanej reproducie. Tiez mi povedala, ze vysledok este nemusi byt 100%, lebo od vysadenia antikoncepcie musi uplynut nejaky cas. Myslite si, ze mozem s takou malou hodnotou prirodzene otehotniet alebo bude potrebne umele oplodnenie? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia, respektíve doba od ukončenia užívania hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na hodnotu AMH. S danou hodnotou AMH je šanca spontánneho otehotnenia naozaj veľmi nízka. Odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám vidi realizované všetky potrebné vyšetrenia, rovnako tak je potrebné aj vyšetrenie spermiogramu partnera a následne sa určí ďalší postup.

  • Clostillbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Prosím chcem sa poradiť aj s iným lekárom. Kvôli anovulacnemu cyklu (príčina pcos) a snahe otehotnieť mi lekár predpísal clostillbegyt 2x1 tabl. Od 4 do 8 dňa.
    Celkom ma to prekvapilo, nakoľko sa všade píše, že prvotný postup je 1x1 tbl. a až neskôr 2x1... najmä pri pcos má byť davka polovičná.
    Keď som sa pána doktora opytala, iba mi povedal, že takto berú všetky ženy clostyl.
    Prosím, čo si o tom myslite?
    Nie je tá dávka pri pcos príliš veľká?
    Berem ju druhý deň a mám bolesti podbruška.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná dávka Clostilbegytu aj v prípade PCOS
    je 2x denne 1 tableta od 3. do 7. dňa cyklu. Následne je potrebná kontrola USG na 11. - 12. deň cyklu, kde sa vie naplánovať podanie injekcie na dozretie vajíčka a jeho uvoľnenie (Ovitrelle). Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani Vás, ani partnera, či už hormonálneho profilu, AMH, spermiogramu, ako aj ďalších nálezov, informácií a okolností, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte alebo navštívte.

  • 1 pôrod a potom 3 potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Stále sa neviem dopátrať, či môže žena otehotnieť, aj keď má muž horší spermiogram? Manžel bol na spermiograme v roku 2017. Výsledky boli trochu horšie, ale potom som otehotnela v r. 2019 - normálny prirodzený pôrod. Po tomto tehotenstve 3 potraty r. 2021 (13.tt), r. 2023 (7.tt), r. 2024 (7.tt), manžela posielajú na spermiogram, všetky vyšetrenia absolvované, hematológia v poriadku, imunológia( liečba nasadená až keď otehotniem), genetika v poriadku, endokrinológia (bez liekov, sledovaná, okamžité vyšetrenie až v tehotenstve). Mňa skôr zaujíma, či vlastne žena môže otehotnieť, aj keď má muž horší spermiogram alebo žena otehotnie, lebo nemám problém otehotnieť a môže tam byť tá spermia zlá, čiže to dieťa sa ako keby nedovyvinie a potom sú tie potraty ....neviem, či ma chápete, či som dobre položila otázku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že bol spermiogram vyšetrený v roku 2017 je t.č. už nepodstatné. Dôležitý je aktuálny stav spermiogramu, keďže sa spermiogram môže pomerne radikálne meniť. Záleží od výsledkov a patológie spermiogramu. Ak máte realizované všetky vyšetrenia, hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické a výsledky sú primerané a nevysvetľujúce príčinu potratov, určite je potrebné vyšetriť aktuálny stav spermiogramu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Teratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor. Priateľovi vyšlo zo spermiogramu teratozoospermia, má až 100% defekt hlavičky, 0% normálnych spermií. Dr. mu odporučila užívať Profertil a prísť o dva mesiace na kontrolný odber. Máme doma zakúpený Folandrol, môže užívať ten alebo radšej zvoliť Profertil ? Deti nemáme, posledné tehotenstvo skončilo MA 7tt. Môžeme sa naďalej snažiť, alebo si máme dávať pozor do kontrolného odberu? Myslíte, že je možné prirodzené oplodnenie pri tejto diagnóze?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností výsledku spermiogramu si myslím, že je momentálne zbytočne sa snažiť. Vhodnejšie je užívať spomínané preparáty na úpravu spermiogramu a následne realizovať kontrolné vyšetrenie spermiogramu. Oba spomínané preparáty majú podobné zloženie, takže rozhodnutie je na V8s, ktorý preparát bude partner užívať. U muža je možná úprava spermiogramu v priebehu 2 - 3 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Problémy s otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už rok sa s manželom snažíme o bábätko, ja mám PCOS a manželovi so spermiogramu vyšlo že ma cca 12 miliónov spermií a ma zlú morfológiu, ma ich 0,8% normálnych inak zle. Plus ich ma spomalené, nasadilu mu kotvičník a profertil a o 2 mesiace mame ísť na kontrolný spermiogram, myslite si že je tam šanca mať dieťa prirodzenou cestou? Že sa po vitamínoterapii upravia hodnoty? Alebo len umelé oplodnenie? Nechceli by sme ísť touto cestou . Ja užívam tiež kotvičnik a inofolic.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa môže s odstupom 2 až 3 mesiacov meniť. Neviem Vám povedať, či sa upraví až natoľko, že bude šanca na spontánne otehotnenie. Ak nie, budete odoslaná do centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vysvetlia možnosti a stanovia ďalší postup.