Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nizke AMH

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Mam 33 rokov.
    16 rokov som uzivala antikoncepciu a teraz pred tromi mesiacmi som ju vysadila, lebo som isla na konizaciu krcka a chceme mat s partnerom dieta. Bola som teraz u gynekologicky a brala mi krv na AMH a vysledok bol 0,08 ng/l. Hned mi vypisala listok do centra asistovanej reproducie. Tiez mi povedala, ze vysledok este nemusi byt 100%, lebo od vysadenia antikoncepcie musi uplynut nejaky cas. Myslite si, ze mozem s takou malou hodnotou prirodzene otehotniet alebo bude potrebne umele oplodnenie? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia, respektíve doba od ukončenia užívania hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na hodnotu AMH. S danou hodnotou AMH je šanca spontánneho otehotnenia naozaj veľmi nízka. Odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám vidi realizované všetky potrebné vyšetrenia, rovnako tak je potrebné aj vyšetrenie spermiogramu partnera a následne sa určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Nízke amh

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Mam 33 o pol roka 34 rokov a vyšlo mi amh 0.17 na co mi pani gynekologicka napísala v správe ze mam nízke amh na svoj vek a mam sa obejdnat na preventívne vyšetrenie.

    Prosím Vás viete mi povedať ako veľmi zle je toto číslo na môj vek? A aké vyšetrenie asi by mi mali robiť alebo by som si mala požiadať? Keďže podľa info ktoré mam sa Amh nijako zvýšiť nedá.

    Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antimülleriánsky hormón (AMH) slúži ako marker ovariálnej (vaječníkovej) rezervy, ktorá označuje počet vajíčok zostávajúcich vo vaječníkoch ženy. Hodnota AMH s vekom klesá. Čím viac ovulácii, teda uvoľnených vajíčok, tým menšia rezerva vajíčok ostáva a tým pádom sa hodnota AMH znižuje. Vzhľadom k Vašej hodnote AMH sa u Vás jedná o POI, teda predčasné ovariálne zlyhávanie. Odporúčam navštíviť aj s partnerom priamo centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú vedieť najlepšie pomôcť. Mal by Vás tam odoslať Váš obvodný gynekológ.

  • nízke amh otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať pred rokom mi bolo zistené amh v repr.centre 1,2. V unilabse mi tento piatok boli zistené nasledovné jednotky: 1.51ng/ml - 0,78 pmol/l - ref rozszah 0,89-9,85. FSH - 2.80 iu/l (merané 3 deň men.cyklu) Viete mi to vysvetliť prosím čo to znamená?
    Nerozumiem vôbec, prečo hodnot amh je iná? Akú mám teda amh hodnotu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota AMH s vekom klesá. Čím viac ovulácii, teda uvoľnených vajíčok, tým menšia rezerva vajíčok ostáva a tým pádom sa hodnota AMH znižuje. Hodnota AMH sa neviaže na menštruačný cyklus, nie je to ako s pohlavnými hormónmi FSH, LH, Estradiol, Progesterón, Testosterón, ktorých hladiny sa v priebehu menštruačného cyklu menia. Ako som už písal, nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste boli alebo ste sledovaná v centre asistovanej reprodukcie, najvhodnejšie je sa informovať priamo tam, prípadne cestou obvodného gynekológa, ak boli vyšetrenia realizované ním.

  • nízke amh

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať pred rokom mi bolo zistené amh 1,2. V unilabse mi tento piatok boli zistené nasledovné jednotky: 1.51ng/ml - 0,78 pmol/l - ref rozszah 0,89-9,85. FSH - 2.80 iu/l. Viete mi to vysvetliť prosím čo to znamená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty vyšetrení realizované pred rokom nemusia vôbec zodpovedať aktuálnemu stavu. Hodnotu AMH ste mali pred rokom nad 1, čo sa ešte berie za pásmo normy. Antimülleriánsky hormón (AMH) slúži ako marker ovariálnej rezervy, ktorá označuje počet vajíčok zostávajúcich vo vaječníkoch ženy. Čo sa týka hodnoty FSH, referenčné rozpätie závisí od fázy menštruačného cyklu. Iba na základe opisu mi nie sú jasné všetky informácie, výsledky vyšetrení, okolnosti a nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa.

  • Utrogestan a meskajuca menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Dakujem za odpoved, dovod bol nedoatatok progesteronu ostatne hodnoty boli v poriadku. Je to v poriadku ze mam stale uzivat ten utrogestan pokial menstruacia nepride I ked meska 3 dni? Co sa tyka antimullerov Hormonu (AMH) tak ten nieje v poriadku to viem Lebo jeho intenzita je slaba ale nie je tak smerodajna nakolko zalezi od kvality vajicok. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží hlavne od množstva vajíčok, pretože ak nemáte vajíčka, o kvalite sa nedá ani hovoriť. Pokračujte v užívaní Utrogestanu podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa však snažíte otehotnieť už viac ako rok a máte nízke AMH, ktorého hodnotu síce nepoznám, takže sa naozaj neviem objektívne vyjadriť, je na mieste sa posunúť ďalej a zistiť možnosti spontánneho otehotnenia. V prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa. Ja sa Vám takto neviem viac objektívne vyjadriť, keďže nemám k dispozícii žiadne bližšie výsledky vyšetrení, či nálezy.

  • Neúspešný druhy KET

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, 11.11.2022 som absolvovala druhy neúspešný KET. Prvý bol úspešný, ale v 8 týždni moja pani doktorka zhodnotila a aj to tak bolo, ze plod sa ďalej nevyvija. Následne o cca týždeň som aj spontánne potratila. Teraz ako som spomínala, 11.11. sme boli na KET, bolo už posledne, pretože viac embryí už nemáme. Samozrejme ze ideme na ďalšie IVF, ale poprosila som moju doktorku, ci by ma nemohla poslať na nejaké vyšetrenia napr. na endokrinológiu, alebo na nejaké genetické testy, ktoré by nam už mali byt po neuspechoch otehotnieť automaticky hradené zo ZP. Pani doktorka ma sama pri prvom a zatiaľ jedinom tehotenstve posielala na endokrinológiu, ale v ten deň sme aj zistili ze z tehotenstva nič nebude tak sa na to aj zabudlo. Dnes keď som sa dozvedela ze tehotná po druhom KET nie som, tak som sa pýtala za tieto vyšetrenia, ze rada by som tam išla. Ale pani doktorka mi povedala ze ci nam v CAR vyšetrenia nerobili a ze skôr by ma poslala na imunológiu. Ide mi o to, ze mne je jedno kam ma pošle ak to ma zmysel a maju mi tam niečo zistiť co mi pomôže aby som zostala tehotná a porodila zdravé žive dieta, ide mi o to, ze som psychicky hotová, ze ani 2x som nie tehotna, peniaze nemáme toľko, ze by som ich len tak mohla rozhadzovat von oknom, keďže to cele IVF stoji nehorázne peniaze a chcem sa teda opýtať ci ja ako pacientka ktorá ma nízke AMH a priateľ ma veľmi zlý spermiogram, ci nemám zo zákona uz po 2 neúspechoch na tieto ďalšie vyšetrenia ci uz na genetike, alebo na endokrinológii nárok. V CARe nam žiadne testy nerobili, pretože by sme za ne museli zaplatiť ďalšie sto až tisíce eura a žiaľ, nejak nemáme peniaze len tak odložené na poličke. Pred 2 rokmi sme absolvovali genetiku a tam nam robili obom karyotyp a Annexin M2 haplotyp, a priateľovi ďalšie testy ohľadom spermií. Na základe toho sa zistilo ze počas všetkých tehotenstiev s priateľom si budem musieť pichať fraxiparine. U mňa vážnejší problém nebol, len to nízke AMH. Fakt ma len zaujíma ci môžem žiadať o ďalšie vyšetrenia, alebo nemám na ne vôbec nárok? Pretože aj dnes som si u pani doktorky pripadala ako keby som ju prosila o niečo co mi ma ona z jej vrecka zaplatiť. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je u Vás vhodné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické vyšetrenia. Ak boli genetické vyšetrenia realizované pred dvomi rokmi, je na zvážení, či by nebolo vhodné zopakovať aj tieto vyšetrenia. Váš obvodný gynekológa Vám vie vystaviť výmenné lístky, aby ste mohli postupne realizovať všetky tieto vyšetrenia, ktoré by mohli odhaliť mutácie, alebo iné príčiny, ktoré u Vás spôsobujú opakované potraty alebo neúspešné embryotransfery. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.