Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,325 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spolocne spanie

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    som velmi rada, ze opat odpovedate na otazky mamiciek, rada by som poznala na Vas nazor na situaciu, ktoru prave zazivame a skusame vyriesit. Mame trojrocne dievcatko, ked mala 1,5 roka, zacala spinkat sama v detskej izbe, nakolko v spalni sme sa navzajom rusili, v detskej mala klud a spinkala bez problemov. Minuly rok nam pribudol chlapcek, teraz ma 9 mesiacov, a asi pol roka dozadu zacala dcerka v noci plakavat - ja som tu sama, pod si ku mne lazkat a pod. Spociatku som si k nej chodievala lahnut a ked sa upokojila, vratila som sa do spalne, no neraz som tam zadriemala, syncek sa budi kazde 2 hod na kojenie, neraz som ho zacula ze je hore az ked plakal, bolo tazsie ho utisist, dcerku neraz zobudil, niekedy takto aj 2-3x za noc. Potom k nej chodieval manzel, no ten zase vstava o 5 rano do prace, to ju vzdy zobudilo, a tak sme boli vsetci o 5 hore, pricom obe deti by si pospali aj do pol 7. Pred 2 tyzdnami manzel dostal chripku, tak som spala aj s babom v detskej, dcerkina postel je roztahovacia, aj na postielku je miesta dost. V tu noc sme sa konecne vsetci vyspali. Odvtedy tak spavame, dcerka sa tuli, drzi ma za ruku, niekedy sa posadi a kontroluje ci som tam. Chcela by som sa opytat na Vas nazor ako nezaujateho odbornika, ci to nechat uz tak a ostat spat s oboma detmi v detskej. Cakali sme ci ju to neprejde, ale uz to trva dlho a sme vycerpani. V rodine som sa stretla prevazne s odmietavym postojom, vraj uz je dost velka aby som sa jej takto podriadovala, no potom obycajne vysvitne, ze ako deti sme vsetci chceli spat s rodicmi, niektori sme chodili do spalne do 5 rokov. Snazili sme sa dcerke viackrat v klude vysvetlit, ze mame predsa kazdy svoju postielku, no bez vysledku. Tusim, ze takto by bol konecne v noci klud, len sa s tym nejako vnutorne neviem vysporiadat :-) Dakujem Vam.

    Odpovedá: odbornik2

    Ja si myslím, že je to prechodné obdobie, Potrebujete sa naozaj všetci vyspať a keďžeje v detskej izbe iste dosť miesta pre všetkých, tak to nie je žiadne previnenei ani proti hygiene ani proti "zdravému rozumu" Teraz si užívajte blízkosť detí a oni sa tešie z vašej blízkosti. Postupne ich inými záujami, rastom, monosťou vysvetliť ako to vo svete chodí, že každý sa najlepšie vyspinká sám vo svojej postieľke sa znova všetko vráti do starých koľají.

  • Horucky

    , Autor: zuzka710

    Dobry den,
    nas maly ma 3,5 roka a uz skoro 3 mesiace sa trapime s chorobou ako kasel a sopel. Mal uz dvoje antibiotika a po tyzdni po dobrati druhych antibiotik zacal mat vysoke horucky (39,5) a zacal soplat. Po 4 dnoch od zacatia teplot sme boli u nasej dr, robila mu CRP test, ale bol menej ako 5, takze nam dala iba sinupret na sople. Dychanie mal ciste. Teploty mal potom este asi 1 den. Sople stale a z toho aj kasle. Tie sople mu vobec neprechadzaju. 2 dni bol bez teplot a teraz mal zase zvysenu teplotu. Ziadala som aj vytery, ale dr nam ich nespravila. Je to normalny priebeh nejakej virozy? Co mozem spravit? Som uz naozaj zufala z toho, ze sa mu neustale vracia sopel a kasel. Doteraz sme nic taketo riesit nemuseli, viac-menej bol stale zdravy (aj ked chodil do skolky). Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Viete, slovensky sa deťom povie sopľoš a je to preto, že deti dlhodobo a často mávajú sople. Nie je to žiadna porucha imunity ani neobvyklá vec. Samozrejme, že teraz je aj zvýšená chorobnosť, takže sa k sopľom často pridá horúka a veľmi často sa jedná o chrípku. Treba dieťa sledovať, ako sa správa, ako papá, či nie je unvané a podľa toho lekár smeruje k určitej diagnóze. Antibiotiká bez zjavného dôkazu baktriálnej infekcie nemajú žiaen význam a výtery je potrebné robiť len v neiktorých prápadoch, pretože sa síce aj v nose aj v hrdle nájdu ale neznamenajú ani to , že sú pôvodcom ťažkostí ani to, že po ich preliečení antibiotikami sa situácia zmení. Deti prsote mávajú sople!

  • Kortikoidy v tehotenstve

    , Autor: Nisa

    Dobry den,
    Kedze som tehotna a boli mi podane kortikoidy na vyvoj pluc babatka v pripade predcasneho porodu. Chcela by som sa informovat o vplyve kortikoidov na vyvoj babatka. Velmi sa bojim ze ho to moze nejako ovplyvnit? Dostala som 4 davky Dexamed kazdych 12 hod. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    V tomto príípade majú kortikoidy zásadne pozitívny účinok pre zdravie dieťatka po narodení. Takmer sa dá povedať, že často zachránia život Buďte celkom pokojná.

  • Špičkovanie

    , Autor: Oxy

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať aké budú následky v budúcnosti ked stále 11ročne dievča chodí po špičkách ?
    Ďakujem prajem pekný deň

    Odpovedá: odbornik2

    To neviem. Treba zistiť, prečo chodí po špičkách. Potrebné by pravdepodobne bolo ortopedické a neurologické vyšetrenie. Možno je to len zlozvyk.

  • Očkovanie

    , Autor: Veronika

    Dobrý večer pani Doktorka chcela by som sa spýtať prečo sa dieta proti osýpkam očkuje až v 15 mesiaci a prečo nie skôr?? .... S malým sme ležali v nemocnici kde ma nikto neupozornil nato ze sa tam vyskytli osýpky až keď my volali zo zdravotnej starostlivosti ... Ale to už prešlo 21 dni čo sme boli prepustený tak osýpky by už nemal dostať? Strašne sa bojím maly ma len 8 mesiacov .....

    Odpovedá: odbornik2

    Pretože do jedéhoroka pravdepodobne dieťa má protilátky proti osýpkam prenesené od matky, keďže matka buď bola očkovaná, dnešné mamičky alebo pred niekoľkými desaťročiami osýpky prekonala, kým sa neočkovalo Podanie vakcíny by neumselo byť účinné a dieťa by protilátky po očkovaní nevytvorilo. V niekroých prípadoch, kedy je dieťa v kntakte s osýpkami sa očkuje už po šiestom mesiaci. U vás pravdepodobne ohrozuenie osýpkami nebolo závažné, aby ho hneď museli očkovať. Aj keby ho očkovali do jedného roka, v pätnástom mesiaci by sa musel znova zaočkovať.

  • solux u 3mesacneho babatka

    , Autor: minka113

    Dobry den.Je vhodne u trojmesacneho babatka pri bielych soplikoch a kasli pouzivat doplnkovu liecbu soluxom? Ak ano,kolko minut staci? Neuskodi mu to?

    Odpovedá: odbornik2

    NIE Je to potrebné ani vhodné. Treba mu zvlhčiť noštek libenarom alebo sterimarom a zvlhčiť okolité prostredie, stačí nad postieľku vlhká plachta alebo osuška.

  • Kedy zaočkovať, keď je stále chorý?

    , Autor: mary

    Obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom očkovania, ktoré sa ma vykonať 3 krat po sebe od narodenia.
    Môj synček mal prvé očkovanie začiatkom novembra, no žiaľ druhé očkovanie ešte nemá za sebou nakoľko ho pani doktorka nemohla zaočkovať kvôli vyrážkam resp sa začal vyhadzovať po telíčku, najprv to mal na stehnách, tam to zmizlo, o pár dni na brušku a neskôr aj na hrudníku, ale zaujímavé je, že najviac mu to bolo vidieť ku večeru a rano len tak jemne, objavuje sa mu to od začiatku januára (vtedy sme si to začali všímať doma), tým pádom sme už vyše mesiaca pozadu s očkovaním druhej dávky :(

    Som z toho nešťastná, nakoľko nevieme z čoho to ma, už sme objednaný ku alergologicke na vyšetrenie. Do vtedy som uz približne 3 týždne mu prestala dávať prikrm nakoľko sme sa s pani doktorkou domnievali že to môže byt alergia z jedla, od konca decembra som ho začala prikrmovať.

    Moja otázky znejú , aký najväčší odstup môže byť medzi očkovacími dávkami? Čo sa stane ak nebude možné ho zaočkovať kvôli stálym vysypom po jeho telíčku? Je vôbec možné, aby sa očkovanie uz nevykonalo? Vezmú mi ho do škôlky?

    Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu.

    Vaša verná čitateľka Júlia

    Odpovedá: odbornik2

    Tieto vyrážky nie sú ontraindikáciou očkovania ale chápem, že je potrebné najskôr zistiť ich príčinu. Interval medzi očkovaniami nie je presne daný, ako najskôr sa bude dať treba očkovať
    Určite nenastane situácia, že by sa vôbec nemohol očkovať. Očkovanie treba dohodnúť po knzutáícii s alergológom, keď ho vyšetrí.

  • Vitamin D3+K2

    , Autor: Sisique

    Dobrý den milá pani doktotka, rada by som sa oýtala na užívanie vitamínu D aj iných doplnkov pre môjho 9 ročného synčeka. Rada by som mu ich podávala správne. Je vhodné mu zadovážiť vit.D3+K2? ak áno v akej dávke? môžem mu popritom podávať ešte omega 3 mastné kyseliny a vit. B a C v kvapkách ? poprípade aj imunoglukán v tomto chrípkovom období kvôli imunodeficiencii ktorú ma odmalička? vopred vám krásne dakujem za vašu odpoved a váš čas:) So srdečným pozdravom Silvia

    Odpovedá: odbornik2

    Imunoglukan teraz ôžete dávať, dôležitejšie však teraz je podávať vitamín D alebo omega 3 mastné kysleiny. Toto treba dávať, prípadne rybí tuk každý rok od novembra do konca marca všetkým deťom do puberty. Ostatné vitamíny treba podívať v prirodzenej forme v správnej a pestrej výžive. Počas ochorenia samozrejme aj vo forme kvalitných preparátovl Imuniglukan pro ochorení treba odávať Imunoglukan acute, imunoglukan reentívne ideálne v marci až máji a potom na jeseň august až október

  • Lozenie

    , Autor: domca86

    Dobrý deň. Máme 10 mesačnú dcérku, ktorá aktívne plazí, sama sa ešte neposadí, vie sedieť len v pasívnom sede, keď ju kŕmime v detskej stoličke, inak ju neposádzame, vie sa prevracať oboma smermi a sama sa dáva na bok a vie sa na ňom pekne udržať. Narodila sa v termíne, s váhou 3040g a 55 cm, priberá primerane, dojčím ju a dostáva príkrmy. Rozumovo je zdatná, pekne opakuje jednoduché slová a kadečo nám "rozpráva".Je veľmi živá, chodíme s ňou raz do týždňa po dobu 5 mesiacov plávať do babyclubu, kde cvičíme vo vode s inštruktorkou a doma je väčšinu dňa na brušku a má skoro stále pohyb na brušku, no stale nám nechce štvornožkovať ani sa sama nevytiahne k nábytku aj keď ju to už láka. Keď ju postavím k nemu, tak stojí. Viete mi, prosím, poradiť, ako by sme jej mohli pomôcť? Ďakujem. Pekný deň

    Odpovedá: odbornik2

    Nijako jej netreba pomáhať, ani ju nepostavujte. stáť bude keĎ SA SAMA POSTAVý TIEž AJ LOZIť: Nech má dostatok miesta, drsnejšiu podložku, aby sa jej kolienka nešmýkali a mala odpor, keď sa bude snažiť pohnúť po kolienkach. Ani ju. okrem jedenia neposadzujte V žiadnom prípade nedávajte do chodítka. Dieťa sa samé všetko naučí v čase, kedy to jemu vyhovuje.

  • Úzkosť 5 ročnej dcéry

    , Autor: domini232

    Dobrý deň. Mám 5 ročnú zdravú dcéru, ktorá chodí do škôlky. Vždy bola veselá, usmievavá, živá. V škôlke s nou nieje problém chodí tam rada. V rodine je tiež všetko v poriadku, žiadny rozvod, sťahovanie atď, nič.... Tretí deň je ale z dcéry úplne iné dieťa. Zo dňa na deň sa prestala usmievať je smutná a vyzerá akokeby ju niečo trápilo. Vždy sa pýta na manžela keď je v práci či mu nič nieje, či je v poriadku. Keď je doma stále na mne "vysi" či už idem na WC alebo do inej miestnosti vždy ma vola pýta sa kde som. Dokonca keď idem večer vyniesť smeti tak plače pri dverách co doteraz nikdy nerobila. Mam pocit akokeby mala z niečoho strach. Keď sa jej opýtam co jej je co ju trápi, prečo plače, vždy odpovie niečo iné. Raz povie, že jej je smutno za tatikom,potom ze za kamarátkami v školke, akokeby sama nevedela čoho sa boji co ju trápi.... Moja otázka znie ci je to podľa vás normálne ze ma takého úzkostné stavy? Ako jej môžem pomôcť aby to prešlo. Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    To neviem, či je to úzkostný stav. v každom prípade dieťa niečo prežilo, čo stále pravdepodbne v hlavičke spracúva. Ak si nie ste istá , že sa niečo stalo v rodine, počula nevhodný rozhovor, tak by bolo dobré sa opýtať, či sa niečo nestalo v škôlke: hádka so spolužiačkou, nehoda, že sa pocikala napríklad, narušený vzťah s niektorou pani učiteľkou atd. Ak y zmena pretrvávala, stav sa nezlepšoval je na mieste vyšetrenie u psychológa. Deti si v škôlke už všeličo povedia, možno ju rozrušil rozvod v rodine iného dieťaťa, prípadne úmrtie alebo aj strata obľúbeného zvieratka.

  • Problem babatka s vyprazdnovanim

    , Autor: Jakub

    Dobry den p. doktorka, prosim vas, mame 5 mes. babatko, ktore ma dlhodobo problem s bruskom, takze berie Espumisan aj probiotika. Pokial bol len cisto kojeny, nebol podla vsetkeho problem, ze kakal asi len raz za dva tyzdne. Teraz mu uz asi treti tyzden ale podavame prve prikrmy (spapa cca 3-4 cajove lyzicky / den), kaka ale rovnako sporadicky. Je to uz problem, alebo pokial ide o tak male mnozstva tych prikrmov, je este ok, ak ma tak dlhe intervaly medzi vyprazdnenim? Nie sme si isti, ci mu to nesposobuje bolesti, lebo ma velke problemy s plynatostou a v noci velmi zle spava (na rozdiel od denneho spanku).

    Odpovedá: odbornik2

    KEďže papá ríkrmov minimum, vyprázdńovanaie tým nie je zásadne ovplyvnené. Pokiaľ má vetry nevracia prúdom, papá,a ciká nemá krv v plienke alebo na stolici, je to v poriadku, Keď už bude papať viac príkrmov, je vhodné mu aj ponúkať prevarenú ochladenú vodu na doplnenie tekutín ale určite ho do pitia nenútiť.
    Bolesti bruška a plynatosť u detí bývajú, skúste zmeniť espumisanm za coliprev. Ak by ťažkosti pretrvávali, či už s vyprázdňovaním alebo bolesťami bruška, treba konzultovať lekára

  • Anémia

    , Autor: 1zelenoocko2

    Dobrý večer, mala by som prosím takúto otázku . Syn 4,5 ročný má už dlhodobo problém s nedostatkom železa v krvi. Dlhodobo bral kvapky Maltofer. Spôsobovali mi bolesti brucha a aj z tohto dôvodu som hľadala nejaké prírodné riešenie. A preto už asi vyše 3 mesiacov mu dávam Spirulinu a chlorellu. Teraz som mu dala skontrolovať krvný obraz a oproti minulému má takéto hodnoty.
    Hemoglobín predtým 122 - teraz 131
    železo S predtým 15,66 - teraz 4,92
    železo CVK-S predtým 39,7 - teraz 60,41
    Hemoglobín ide hore, to som rada. Ale nerozumiem tým skratkám železa. čo znamenajú? aký je v nich rozdiel? To železo S mu kleslo o dosť veľa, je to zle? A to druhé železo CVK mu išlo zasa o dosť hore. Má už skoro hraničnú hodnotu, nie je to už priveľa? Neviem či je to zmena k lepšiemu alebo horšiemu. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    S chlorellou by som bola veľmi opatrná, môže zaťažiť obličky a výťažnosť železa nie je nijak významná. Čo je spirulina neviem, ale ak je to. rastlinný produkt, tiež tam výťažnosť železa bude minimálna. Železo v krvi je S železo a je nízke, aj to čo tam bolo sa vstavalo do hemoglobínu, ktorý sa zvýšil aCVK hovorí o metablozme železa, ktorý je vysoký, železo sa vpravuje do hemoglobínu.
    Určite by som podávala železo, pretože ho treba dopniť v sére, dieťa stále anému má, len jej hovoríme latentná, teda na hemoglobíne a krvnom obraze nie je zjavná. Dávka železa je v tomto prípade nižšia, 2_3x denne 5 kvapiek. Je potrebné železo, eda maltofer srávne podávať: nie s liečnymi výrobkami, nie bezprostredne s jedlom nezapíjať čajom a už vôbec nie mliekom. Zapiť čistou vodou alebo ovocou šťavou.

  • Streptokok B a novorodenec

    , Autor: Zuzana2502

    Dobrý večer. Prosím vás potrebovala by som objasniť zopár vecí ohľadne mojej dcérky. Počas tehotenstva som mala pozitívny test na streptokoka skupiny B. Počas pôrodu mi boli podané antibiotiká. Na prepúšťacej správe boli uvedené vykonané vyšetrenia ktoré by som potrebovala vysvetliť. Klinický materiál(špecifikácia)žal.obsahu aeróbna kultivácia nález pôdy ostali sterilné. Mykologia nález negatívny. Kultivácia po pomnožení žal.obsah nález eschericia coli. Výter ucho kultivácia po pomnožení aj aerobna kultivácia nálezy pôdy ostali sterilné a mykologia negatívny nález. Z pôrodnice bolo doporučené očkovanie proti rotavírusom. Prosím vás môžete mi objasniť či je dcérka podla týchto výsledkov v poriadku a prečo má byť zaočkovaná proti rotavírusom? A ešte by ma zaujímalo čo znamená usg coxy: Coxy II.a? Ma klbiky v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Tie nálezy boli pravdepodobne aj z vašich vyšetrení, nález z uška bol od bábätka. Všetky nálezy sú v poriadku a dieťatko nie je nijako ohrozené podľa uvedených výsledkov.
    USG coxy II a znamená, že tam nie je porušený vývin bedrových zhybov ale je potrebné ešte kontrolné vyšetrenie, ktorého termín určí ortopéd, ktorý dieťa vyšetroval.
    Očkovanie proti rotavírusom nesúvisí nijako s uvedenými nálezmi. V jednej našej pôrodnici veľmi správne poučia mamičky a aj to napíšu do správy, že je vhodné očkovaie proti rotavírusom, pretože toto očkovanie chráni deti proti závažnej infekcii, ktorý je spôsobená rotavírusom a prejaví sa ako vysoká. eplota, hnačka, vracanie, zväčša aj kašeľ a nádcha a čím je dieťatko menšie, tým je pravdepodobnejšie, že liečba bude musiť prebiehať v nemcnici na infekčonom oddelení. V krajnách tretieho sveta je toto ochorenie zodpovedné za tisícky úmrtí detí do roka. Vaša lekárka by vás mala poučiť o spôsobe a čae očkvania. Podávajú sa dve alebo tri látky, podľa výberu očkovacej látky, očkovacia látka sa aplikuje tak, že dieťatko vypije malé množstvo tekutiny, odstup medzi podaním očkovacej látky je namenej štyri týždne , očkovanie začína v druhom mesiaci ale musí byť ukončené vo veku šesť mesiacov. Jedna očk látka stojí cca 40 euro, ale poisťovňa všetko nad 10 euro po vyučtovaní rodičom vráti.

  • Kvapky lasky

    , Autor: Dalibor21

    Dobry den !
    Mal som s priatelkou nechraneny sex.
    Ejakuloval som vonku.
    Isiel som sa umyt a mali sme znovu nechraneny sex.
    Je sanca ze otehotnela z kvapiek lasky ??
    Mala by si dat tabletlu po ??
    Prosim poradte !!!

    Odpovedá: odbornik2

    Nie som poradňa gynekológa ale predpokladám, že otehotnieť môže. Na to stačí jedna jediná spermia, ktorá sa vz
    ždy môže zatúlať.........

  • Meningitida, kliestova encefalitida

    , Autor: Stanica

    Dobry den p. doktorka,

    prosim Vas o radu.
    Moj syn ma 1 roka 5 mesiacov, vo februari mal 3. povinne ockovanie. Na pondelok 9. aprila je objednany na ockovanie proti kliestovej encefalitide 1.davka(zijeme v oblasti s najvacsim vyskytom) a o mesiac jedna davka ockovania proti meningitide a potom nejak nasledne druha davka proti kliestovej encefalitide.
    Moja otazka ale znie, ci vobec mame ist do toho, ci mame dat syna ockovat? Ci to nie je prilis velka zataz na tak malicky organizmus tolko ockovani za sebou?!? Ci by nebolo lepsie dat vacsie rozostupy, alebo pockat do vyssieho veku? A ci vobec odporucate tieto ockovania u deti takehoto veku. Aky je Vas nazor prosim??? Pri meningitide som viacmenej rozhodnuta ze ano, len vaham, ci teraz alebo pockat? A s tou kliestovou encef. som si nie celkom ista, ale byvame hned pri lese, vsade trava, les.... Poradte mi prosim.
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: odbornik2

    Meningitidu určite odporčam, ak žijete v oblsti so zvýšeným výskytom klieťovej encephalitidy tak očkovanie určite tiež odporčam.
    Obe vakcíny sú neživé, teda je možné očkovanie aj oboma vakcínami naraz, meningitida meningokoková po roku sa očkuje len jednou dávkou. Pokojne to môžete sprviť tak, že sa podá prvá dávka meningokokovej meningitidy, o 1č dní môžete pokračovať prvou dávkou proti kliešťovej encefalitíde a o mesiac druhou dávkou proti kliťovej encefalitíde. O pol až trištvrte roka je tretia dávaka proti kliešťovej encefalitíde. V tomto veku by mal dostať aj očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke. To je živá vakcína, po jej podaní je možné podanie ďalej vakcíny najskaôr o mesiac.

Otázok: 10326

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: