Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Espumisan L

    , Autor: Bejca

    Dobry den,
    mam mesacne babatko, kojim ale aj dokrmujem umelym mliekom. Nerada, ale bohuzial nie vzdy mu to moje mliecko staci.
    Zaciatkom 4. tyzdna sme zacali mat problemy s bruskom. Zacala som mu preto davat espumisan. Na pribalovom letaku je uvedene, ze sa ma dat 25 kvapiek pred/po kazdom kojeni, ale ja niekedy kojim aj 10x za den (najmenej 8x). Preto sa chcem spytat, ci aj takto casto mozem kvapky podavat? Nie je to prilis vela?
    Zatial davam 4x za den, ale nechce mi vobec spat, vzdy sa po chvili zacne hmyrit ze ho boli brucho a potom sa na to zobudi. Preto by som rada vedela, ci mozem davat kvapky aj castejsie a ci mu to pomoze potom so spankom.
    Dakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Udáva sa, že sa môže dať pri každom papaní, ja zvyknem dávať v jednej dávke 10 kvapiek. Ale detičky zväčša tie naintenzívnejšie plače majú v určitom čase dň,a tak je ideálny predtým, keď už viete kedy to zvykne prísť, podať 10 alebo 15 kvapiek espumisanu.

Podobné otázky

  • Espumisan L

    , Autor: lucia87

    Dobrý deň p. doktorka. Mám dvojmesačnú dcérku a máme dosť veľké problémy s plynmi v crievkach, tak som sa rozhodla vyskúšať espumisan L ako prvý. Chcela by som sa Vás spýtať, koľko kvapiek by som jej mala dávať pred každým mliečkom? 25 ako je napísané v letáku alebo menej? nechcem jej uškodiť, preto sa pýtam. Vďaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednak ak vám espumisan nefunguje, tak skúste coli prev, mám s ním dobré skúsenosti. Neviem, či je dieťa kojené alebo umelo živené. Ak je kojená ale aj umelo živená a ťažkosti s bruškom má len v určitej časti dňa, ako to zväčša býva, tak podajte espumisan alebo coli prev asi pol hodinu pred tým, než zvyknú začať problémy. Inak dávka, ktorú uvádzate nie je toxická ale trocha nadsadená, podávala by som opakovane len 10 kvapiek.

  • vetry

    , Autor: vevas7

    Dobrý deň§ pani doktorka môj synček bude mať v pondelok 2 mesiace a chcela by som vás poprosiť o radu. Synček máva hlasné vetry ktoré sú väčšinou sprevádzané plačom, ale stolicu máme 1-2x za deň. Synčeka nekojím sme na UM Nutrilon anti-colic a k tomu pridávame aj Nutriton kvôli zahusteniu, aby sme negrckali zároveň dávame aj espumisan L aj biogaiu. Chcela by som sa Vás spýtať, či tie hlasné vetry sú normálne aj keď sú sprevádzane tým plačom? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vetry môžu byť hlasné ale nemali by byť sprevádzané plačom. Jedno vysvetlenie je, či ho za to že tak vehementne prdká nehrešil, bojí sa a preto pri tom plače. na druhej strane bolieť by ho pri tom nič nemalo. Sledujte a snažte sa vysvetliť si, prečo to tak je a ak by to mohlo súvisieť s nejakou bolesťou pri tomto akte, je potrebné vyhľadať lekára.

  • probioticke kvapky

    , Autor: bobkaa

    Dobrý deň,mám 12 týždňového synčeka a ma problém s bruškom a kakaním,tak mu dávam Espumisan L,pred každým papaním,tak ako je to napísané v príbalovom letáku.No posledne,keď som ho bola kupovať v lekárni,tak mi lekárnička odporučila Espumisan comfort,že je silnejší a že ho teda stačí menej,ale nepovedala koľko a v príbalvom letáku je napisané že 5 až 10 kvapiek,ale tiež nie je napísané,od čoho to zavisí...tak sa chcem opýtať,koľko kvapiek mu mám teda dávať a či tiež pred každým kojením...
    ...a ešte sa chcem opýtať na probiotické kvapky Biopron,či mu ich môžem začať dávať,ak áno či miesto Espumisanu,alebo súčasne s tým...Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Biopron si nie som istá, že je už od troch mesiacov , treba to skontrolovať na príbalovom letáku. Dávajú sa nezávisle od espumisanu.
    Espumisan stačí 5 kvapiek, v tomto veku deti zväčša majú "svoju hodinku" kedy majú bolesti bruška a sú plačlivé. Keďže to býva zväčša v rovnakom čase dňa, stačí podať espumisan / vtedy aj 10 kvapiek/ asi pol hodinu pred týmto obdobím dňa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: