Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vetry

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň§ pani doktorka môj synček bude mať v pondelok 2 mesiace a chcela by som vás poprosiť o radu. Synček máva hlasné vetry ktoré sú väčšinou sprevádzané plačom, ale stolicu máme 1-2x za deň. Synčeka nekojím sme na UM Nutrilon anti-colic a k tomu pridávame aj Nutriton kvôli zahusteniu, aby sme negrckali zároveň dávame aj espumisan L aj biogaiu. Chcela by som sa Vás spýtať, či tie hlasné vetry sú normálne aj keď sú sprevádzane tým plačom? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vetry môžu byť hlasné ale nemali by byť sprevádzané plačom. Jedno vysvetlenie je, či ho za to že tak vehementne prdká nehrešil, bojí sa a preto pri tom plače. na druhej strane bolieť by ho pri tom nič nemalo. Sledujte a snažte sa vysvetliť si, prečo to tak je a ak by to mohlo súvisieť s nejakou bolesťou pri tomto akte, je potrebné vyhľadať lekára.

Podobné otázky

  • Problém pri papani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám mesačného synčeka ktorý doteraz papal pekne mali sme bebu HA1 ale z tej nekakal zmenili nám mlieko na Nutrilon allergy digestive care nakoľko mám intoleranciu na laktozu tak sme skúsili už papal pekne 90ml aj kaká pekne ale posledné dni mame problém zje 50ml a pri zvyšku 40ml začne strašne plakať a pucit sa a zvyjat.. aj odgrgnut ho dam aj si poprdka ale pri tých zvyšných 40 protest a aj plače že je hladný ale iba plače keď pije ostatok. Už neviem ako mu pomôcť aby dobre bolo. Trápi má to keď vidím ako sa zvyja a plače. Dávali sme aj coliprev teraz som prešla na SAB symplex od včera ale toto trva už zo 4 dni takze čo by ste mi poradili skúsiť aby pomohlo ? Dva krat za deň mu spravím mliecko do harmancekoveho čaju. Či skúsiť dávať biogaiu alebo niečo iné ? Vopred ďakujem za odpoved a radu. Aj s ním cvičím pred každým papanim aj masírujem bruško. Skúsila som snáď všetko. Či to nebude mliekom zase alebo čo .. sme objednaný aj na gastro ale až o 2 týždne. Niekedy mi zjedol aj 120 a teraz mame problém aj s tymi 90ml.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko do harmančekového čaju robiť sa nemá!!!!!!!!!!!!!!!!Deti nemusia kakať aj niekoľko dní, nie je potrebné to riešiť, pokiaľ papajú, nemajú neprimerané bolesti brucha, majú vetry, nevracajú prúdom, normálne cikajú. Nemajú krv v plienke. Nie je treba riešiť aj niekoľko dní bez stolice. Ak máte laktózovú intoleranciu, nie je isté , že ju zdedil a okrem toho mlieko Nutrilon allergy digestive ju vôbec nerieši, to je na alergiu na bielkovinu kravského mlieka, pokiaľ viem a to je celkom iná diagnóza. Predpokladám, že dieťaťu to mlieko nechutí. Nerada mením mlieka, ale vrátila by som sa k bežnému nutrilonu pre daný vek, žiadne harmančeky na prípravu mlieka a sledovať dieťa ale neriešiť hneď, že nemám aj niekoľko dní stolicu!!!!!!!!!!!!!

  • Plač zo spánku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja štvormesačná dcéra sa zhruba posledné tri týždne nad ránom veľmi často budí silným plačom (neprisudzujem to očkovaniu ale začalo to v tom období). Nezobudí sa úplne, očká zavreté a plače. Niekedy pomôže ju len otočiť na bok, inokedy nie, mysleli sme si, že je to bruškom, občas jej odídu pri tom plači vetry ale keď sme masírovali bruško alebo použili rúrku, tak to nepomohlo (predtým sa budila kvôli bolestiam a rúrka pomohla ale aj plač bol iný). Dovtedy spala v postieľke, teraz spí pri nás aby som vedela rýchlo reagovať, pritúliť ju ale sama som z toho nedostatku spánku úplne vyčerpaná. Dcéra je dojčená, nepoužívame žiadne kvapky (babycalm, sabsimplex) mala som pocit, že je to s nimi ešte horšie, pije čisto iba materské mlieko a večer má fľašu umelého, tak fungujeme od narodenia pretože večer jej iba moje nestačí. Je teraz v období, kedy potrebuje všetko strčiť do pusy a žužlať. Tak sa na vás obraciam, čo by mohlo byť príčinou? Mohlo by to byť spôsobené vývojom?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som jej hlavne nedávala večer umelé mlieko. Radšej si odpoludnia ľahnite s ňou, oddýchnite si, určite sa množstvo mlieka večer upraví. Alebo ju nakojte viackrát pred spaním, vždy z oboch prsníkov.
    Neviem v tomto veku príčinu tohoto stavu inú, ako že nad ránom má bolesti bruška z iného mlieka.

  • Stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pani doktorka.
    Chcela by som sa Vás opýtať. Mame doma 7tyždňového synčeka. Je kojený, no zároveň ho musím dokrmovať, pretože mu moje mliečko nestačí. Dokrmujeme ho Nitrilonom Advanced.
    A teraz k problému. Ako často má mat stolicu takto dojčené aj dokrmované bábätko? Naposledy nemal stolicu 3dni, no deň pred vykakaním dosť plakal. Teraz sa to opakuje, už tretí deň nemá stolicu, no vetry má pravidelné a sú bezbolestné. Chcela by som sa opýtať či je to normálne alebo mame skúsiť zmeniť umelé mlieko? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne by som žiadne umelé mlieko nedávala. Nemáte dosť mlieka, lebo prikrmujete. Zväčša je to tak. Treba kojiť 8 až 20 krát denne, na požiadanie dieťatka. Nikdy mu nedať len umelé mlieko, to dávať len vtedy, keď naozaj papal hodinu, vystriedali ste aj dvakrát, trikrát prsníky a stále je hladný.
    Mlieko by som určite umelé z ainú značku nemenila.
    Solicu môže mať dieťatko v tomto veku aj 1x za 10 dní. Všetko z miečka spotrebuje, nemá zbytky.

  • Stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Moja dcéra má 2 mesiace a už 10 dní nekakala. Papa len materske mlieko, vetry má a vyzerá byť spokojná, nepuci sa. Ako tomu dopomôcť aby sa vyprázdnila? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba nič riešiť. Pokiaľ nevracia prúdom, nemá enormné bolesti bruška, nemal krv na stolici alebo v plienke, vetry riadne odchádzajú, papá ciká nie je potrebné riešiť odchod stolice. Po 10tich až 14 tich dňoch stolica odíde. je to preto, lebo z materského mlieka nemá dosť zbytkov, aby sa vykakala. Nie je chorá.

  • Treba zmeniť UM?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať . Nakoľko mám materského mlieka už menej dávala som najprv nutrilon každý deň bez môjho mlieka povedala som si že moje jej nestačí tak jej budem dávať len Um. Dva dni dozadu strašne plakala asi mala kŕče a musela som jej pomôcť a vykakat a bola zapecena . To sa stalo už 2 krát behom 2 týždňov . Strašne mi vracala (nie grckala) tak sme prešli na Nutrilon AR ale už k tomu začínam dávať aj moje vytiahne si síce len 10-20 ale aj to je niečo . Ale stále mi nekaka každý deň . Dnes kakala sama ale vykakala len tvrdú guľu . Chcem sa spýtať či treba zmeniť mliecko alebo je to normálne ? Spinka už kľudne aj vetry jej odchádzajú akurát to kakanie je problém . Môže byt problém aj v tom že nedávam k UM vodu ani cajik?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vy ste nenapísali ako staré je dieťatko. Predpokladám, že do pol roka, vodu a čajík už vôbec nepotrebuje!!!!!! Ak máte menej materského mlieka treba často kojiť, oddychovať a produkcia sa zvýši! Umelé mlieko netreba meniť nie je príčinou toho, že dieťa nekaká. Niektoré deti nekakajú na mliečnej výžive / či už materské mlieko alebo formula, umelé lieko/ aj niekoľko dní. Je to normálne, netreba robiť paniku ani sa stresovať. Musí však platiť, že dobre papá, ciká, prdká, nevracia prúdom, nemá enormné bolesti bruška a nemá krv po stolici.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: