Zaujímavosť: Takmer 1 z 10 rodičov ľutuje výber mena pre svoje dieťa

MK | 7. september 2024
Zaujímavosť: Takmer 1 z 10 rodičov ľutuje výber mena pre svoje dieťa

Vybrať meno pre dieťa nie je vždy jednoduché, a ako sa ukazuje, mnohí rodičia nakoniec svoje rozhodnutie trochu ľutujú.

Prieskum BabyCenter medzi 478 rodičmi vo veku 18 až 44 rokov, ktorí mali deti do päť rokov, odhalil, že takmer 1 z 10 rodičov si prial, aby svojmu dieťaťu dali iné meno. Dôvody sú rôzne. 

Rodičia nie sú spokojní s menom, ktoré vybrali pre svoje dieťa  

Prieskum ukázal, že až 10 % rodičov uviedlo, že meno ich dieťaťa neodráža jeho osobnosť. Väčšinou sa mene dohodnú rodičia ešte pred narodením dieťatka.  „Počas tehotenstva sme syna volali Marek. No ako som vypisovala v pôrodnici papiere, akosi mi to meno nepasovalo a narýchlo sme sa s manželom dohodli na inom. Tak máme doma Tea. Teraz má 3 roky a meno mu určite viac sedí, neviem si predstaviť, že by som ho volala Marek. Asi inštinkt,“ spomína na rýchlu zmenu mama Andrea. 

Na Slovensku je potrebné dať dieťaťu meno hneď po jeho narodení, keď sa vypisuje rodný list. Rodičia sú povinní vyplniť a podpísať vyhlásenie o mene dieťaťa ešte v pôrodnici. V zahraničí sú pravidlá rôzne. Napríklad v Spojenom kráľovstve majú rodičia až 42 dní na zaregistrovanie mena dieťaťa, čo poskytuje väčšiu flexibilitu​.

Ďalším dôvodom, prečo rodičia ľutujú výber mena pre svoje dieťa je ten, že až 15 % rodičov sa stretlo s negatívnymi reakciami alebo posmeškami v súvislosti s menom dieťaťa. Prieskum  tiež ukázal, že ak má prísť ľútosť nad výberom mena dieťaťa, pravdepodobne sa objaví do jedného roka. 

Význam jednotlivých mien ZOZNAM MIEN PRE DETI

Výber mena pre dieťa je dôležitým krokom

Výber mena pre dieťa je veľké rozhodnutie.

Ako ukazuje tento zaujímavý prieskum, viacerí rodičia si neskôr uvedomia, že meno, ktoré pre svoje dieťa vybrali, nebolo najlepšie rozhodnutie. Napríklad niektorí zistia, že meno sa ťažko hláskuje alebo že ho deti v škole môžu zneužiť na posmešky. Ďalším častým dôvodom pre ľútosť je, že meno nesedí s osobnosťou dieťaťa.

Psychológovia preto odporúčajú rodičom, aby pri výbere mena premýšľali nielen o jeho zvuku, ale aj o možných prezývkach a potenciálnych negatívnych reakciách okolia.

Zmena mena na Slovensku nie je až taká zriedkavá, hoci sa častejšie robí kvôli priezvisku, napríklad po sobáši alebo rozvode. Pokiaľ teda rodičia naozaj ľutujú svoje rozhodnutie, majú možnosť podniknúť legálne kroky na úpravu mena svojho dieťaťa.

Zdroj: www.babycenter.com

Najobľúbenejšie dievčenské mená na Slovensku v roku 2023

Dievčatá

Sofia
Eliška
Viktória
Nina
Natália
Ema
Sára
Nela
Olívia
Mia 

Najobľúbenejšie chlapčenské mená v roku 2023

Jakub
Samuel
Adam
Šimon
Michal
Oliver
Tomáš
Filip
Matej
Martin 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: