5 rád, ako si intuitívne vybrať meno pre dieťa v brušku!

Redakcia | 31. máj 2018
5 rád, ako si intuitívne vybrať meno pre dieťa v brušku!

Stovky slovenských mien v kalendári a milióny na internetových stránkach? Ako sa neutopiť v mori krstných mien a ako vybrať to pravé pre vaše dieťa? Neviete, ako na to? Poradíme!

Možno ste už narazili na perfektné meno, ktoré máte v pamäti ešte ako dieťa, keď ste tak pomenovali svoju prvú bábiku, alebo sa vám páči meno niekoho, koho obdivujete?

Vediete zápas s rozhodnutím, pretože viete, že tak venujete meno svojmu dieťaťu na celý život. Samozrejme, v prípade, ak sa vaše osemnásťročné bábätko potom nerozhodne ináč. Alebo máte prichystaný celý menný arzenál, aj keď nečakáte futbalovú jedenástku, len si neviete vybrať? Páčia sa vám dve mená naraz, i keď nečakáte dvojčatá? Skúste našu stratégiu!

Skúste nájsť odlišný spôsob, ako vybrať meno

Budúci rodičia sa snažia darovať svojim ratolestiam do vienka najkrajšie meno na svete. Ale v čom spočíva krása mena? V jeho melodickosti, v trende a frekventovanosti jeho výskytu? Alebo sa vám to meno jednoducho páči, pretože sa vám spája s nejakou osobou,  idolom, alebo ste mali meno pre svoje dieťa zapísané už odmalička vo svojom denníku?

1. Zavolajte si na pomoc svoju ženskú intuíciu

Vnútorný hlas, inštinkt, predtucha, zvláštny pocit... To, čo vám prvé napadne, a príde to zdanlivo odnikiaľ, je vaša intuícia. Neodbytný pocit, ktorý našepkáva. Alebo jednoducho viete, že je to tak. I keď vlastne neviete prečo a odkiaľ, ale nakoniec máte pravdu. Má ju každý človek, no nie každý ju reflektuje, prijíma či akceptuje.

Meno vraj dolaďuje našu psychiku, pretože je v ňom ukrytý kód nášho osudu či životného smerovania a malo by dokresľovať našu identitu.

Práve preto by malo byť vyberané s citom zvaným intuícia a s čo najväčšou mierou stotožnenia a súzvuku s vnútorným pocitom. Na to nám pomôže náš intuitívny nástroj. Meno je ako druhý dar, ktorý venujete svojmu dieťaťu, prvým darom je samotný život.

2. Hrajte sa s predstavami

Ak ste doteraz ešte nepocítili, ako budete oslovovať vašu ratolesť, alebo si neviete vybrať, začnite vizualizovať! Vizualizácia je predstavovanie si čohoľvek vo svojej mysli. Hrajte sa a efektívne rozvíjajte svoje predstavy, modelujte situácie a pozorujte pri tom svoje emócie.

Pozor, hra sa začína! Predstavujte si... Seba a vaše už narodené dieťa. Ako sa s ním hráte, ako ho hladíte, maznáte či držíte v náručí, zadívajte sa dieťatku do očí. Predstavu si môžete tvarovať, ako chcete, je to predsa váš film. Predstavujete si, ako ste spolu napríklad v záhrade a ako naňho voláte, aby sa išlo najesť. Ako ho oslovujete vo svojej predstave? Napadlo vám hneď nejaké meno?

 

 

3. Meno by vám malo znieť melodicky

Pokračujte vo vytváraní predstáv a vyberte si ďalšie možné oslovenia svojho budúceho dieťatka. Zahrajte sa a budťe kreatívna. Vymýšľajte rôzne varianty mena, skracujte alebo ho predlžujte, oslovujte ho zdrobneninami. Napríklad, ako vám znie meno Alexander? Ináč ako Alex, Saško, Alexandríček, či jednoducho Ali? Čo cítite? Nahlas tieto mená vyslovujte.

Ako sa vám počúvajú z vlastných úst, ako sa vám vyslovujú? Nemáte pocit, že vám nejaké písmenko v mene vadí? Ak máte k dispozícii mnoho mien, tak jednoducho skúšajte.

4. Emocionálny výber

Ak máte k dispozícii hotový menný zoznam, skúšajte. Roztrieďte vaše predstavy podľa pocitov. Pocit, alebo váš vnútorný hlas, nazvite to ako chcete, je vaším kompasom určenia smeru. Voľba krstného mena podľa pocitu je najprirodzenejšia. Pri niektorých menách spojených s touto vizualizáciou môžete zažívať širokú škálu pocitov. Ktoré predstavy a s akými osloveniami vám lahodia?

Pri niektorých nemusíte pocítiť nič, alebo pocítite, že to nie je to pravé orechové. Alebo ste pocítili tú zvláštnu blízkosť, príjemnosť, možno zachvenie? Gratulujeme, výber je dokončený! Samozrejme, po oteckovom odsúhlasení.

5. Výber mena nechajte na dieťatko v brušku

Pre upokojenie budúcich mamičiek tu máme ešte posledný bod. Ak sa skutočne neviete rozhodnúť a začínate byť zúfalá, opýtajte sa rovno vášho budúceho potomka...

Že neviete, ako na to? Hladkajte si bruško a komunikujte. Dajte mu na výber. Na ktoré meno reaguje už v brušku? Páči sa mu viac to prvé alebo desiate? Niekedy, keď sa nevieme dlho rozhodnúť, nám môže aj do snov vstúpiť jednoznačná odpoveď. Tak teda, začnime snívať!

Zoznam mien a ich význam v prehľadnom kalendári: skvelá pomôcka na našej stránke Mama a ja!

  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: