Vyberáme meno pre bábätko: Aké sa mu hodí a bude ho nosiť s hrdosťou?

Alžbeta Řeháková | 11. apríl 2019
Vyberáme meno pre bábätko: Aké sa mu hodí a bude ho nosiť s hrdosťou?

Meno pre dieťa vyberajte tak, aby sa mu páčilo. To je základné pravidlo pre dobré rozhodnutie. Položte si otázku: Bude ten malý poklad v brušku raz rád, ako sa volá?

Prečo je meno také dôležité?

Pretože môže zásadným spôsobom ovplyvniť sebavedomie dieťaťa, a tým celý jeho život. Meno nie je len obyčajné pomenovanie, ale oveľa viac. Určuje našu identitu a sebahodnotenie.

Psychológovia zistili zvláštnu vec. Ľudia, ktorým sa páči vlastné meno, sa majú zároveň oveľa radšej než tí, ktorí by sa najradšej premenovali. Žijú vraj úspešnejší a zaujímavejší život. Logiku to má. Ak človek prijíma svoje meno, znamená to, že prijíma aj sám seba. A s takým pozitívnym postojom sa dokáže oveľa lepšie uplatniť vo vzťahoch a presadiť sa v práci. Lepšie si tiež dokáže vychutnávať život.

Vyberať meno pre dieťa môže byť veľmi príjemnou časťou tehotenstva, pokiaľ máte jasných favoritov a s partnerom sa dokážete bez problémov zhodnúť, čo bude stáť v rodnom liste. Alebo sa zhodnúť neviete – a potom sa z radostného predpôrodného vyberania môže stať neľútostný boj. Keď ty nechceš moju Nelinku, ja nepodporím tvojho Daniela... Avšak, lepšie je spojiť sily a v záujme dieťaťa nájsť čo najlepšie „riešenie“. 

Ponúkame vám niekoľko užitočných tipov, ktorým smerom sa môžete pri hľadaní toho správneho mena uberať. 

TIP: https://mamaaja.sk/kalkulacky/mena

Bude sa mu meno páčiť?

Skúste sa vžiť do kože svojho ešte nenarodeného dieťaťa. Bude sa mu váš výber páčiť? Carmen je síce dramatické a očarujúce meno, ale ako budú takú exotiku prijímať spolužiaci v škôlke a v škole? Nebude sa ona sama hanbiť, že sa tak zvláštne volá? Pôvodným zámerom rodičov bolo dcérku odlíšiť od masy ďalších detí a menom potvrdiť jej výnimočnosť, ale výsledok je rozpačitý.

Môže sa nám páčiť veľa ojedinelých a cudzokrajných mien, ale my ich nosiť nebudeme. S kožou (vlastne s menom) pôjde na trh naše dieťa. Ešte než sa definitívne rozhodnete, priberte do partie aj toho, o kom je reč. Pošlite dieťaťu do bruška svoje nápady a počkajte si na reakciu...Ak kopne raz, nesúhlasí, ak dvakrát, schválené.

Zavolajte si na pomoc svoju rodičovskú intuíciu 

Vnútorný hlas, inštinkt, predtucha, zvláštny pocit... To, čo vám prvé napadne, a príde to zdanlivo odnikiaľ, je vaša intuícia. Neodbytný pocit, ktorý našepkáva. Alebo jednoducho viete, že je to tak. I keď vlastne neviete prečo a odkiaľ, ale nakoniec máte pravdu. Má ju každý človek, no nie každý ju reflektuje, prijíma či akceptuje. 

Hrajte sa s predstavami

Ak ste doteraz ešte nepocítili, ako budete oslovovať vašu ratolesť, alebo si neviete vybrať, začnite vizualizovať! Hrajte sa a efektívne rozvíjajte svoje predstavy, modelujte situácie a pozorujte pri tom svoje emócie. Pozor, hra sa začína! Predstavujte si... Seba a vaše už narodené dieťa. Ako sa s ním hráte, ako ho hladíte, maznáte sa, či držíte v náručí, zadívajte sa dieťatku do očí. Predstavu si môžete tvarovať, ako chcete, je to predsa váš film. Predstavujete si, ako ste spolu napríklad v záhrade a ako naňho voláte, aby sa išlo najesť. Ako ho oslovujete vo svojej predstave? Napadlo vám hneď nejaké meno?

vyberáme meno pre dieťa

Pasuje krstné meno k priezvisku?

To je dosť dôležité. Krstné meno a priezvisko by spolu mali ladiť, navzájom sa dopĺňať a podporovať, vylepšovať. Meno má dobre znieť ako celok. K typicky slovenským priezviskám sa lepšie hodia umiernenejšie krstné mená, žiadna extravagancia. Taká Scarlett Nováková asi nebude ranou do čierneho. Trochu odvážnejší však môžete byť v prípade menej obvyklých priezvisk, ktoré „znesú“ aj menej typické krstné meno. Ale zase platí, že sa nedá otrocky riadiť nejakými pravidlami. Dajte hlavne na svoj cit. A tiež si vybrané meno niekoľkokrát povedzte nahlas spolu s vaším priezviskom. Tak čo, môže byť? 

Nie je celé meno priveľmi dlhé alebo krátke?

Dobre znejú mená, kde je dlhšie krstné meno a kratšie priezvisko – tajomstvo úspechu je ukryté v striedaní rytmu. Príliš krátke meno nezanechá dobrý dojem. Aj keď má len málo písmeniek, paradoxne sa pomerne ťažko vyslovuje. Krstné meno s priezviskom navyše splýva. Ján Šíp, Iva Biela... Asi to naozaj nie je tá najlepšia voľba.

Výhrou v lotérii nie sú ani príliš dlhé mená, ktoré sa nielenže nezmestia do žiadnej kolónky, a ich písaním prídete o dlhé minúty života, ale hlavne – trochu nudia. Nikomu sa nechce vyslovovať ich, zaberá to príliš veľa času. Slavomíra Černohorská. František Novodvorský. Oveľa väčší šmrnc má spojenie Hana Černohorská alebo Ján Novodvorský.

Správne zvolené písmenká

Čo tým myslíme? Výskyt niektorých písmen na určitých pozíciách v mene môže byť výhodou, ale aj nevýhodou. Nie je ideálne, ak sa krstné meno končí a priezvisko sa začína rovnakou hláskou. Napríklad Michal Limberský. V týchto prípadoch sa trochu horšie odlišuje, kde čo začína a končí, a meno sa tiež nevyslovuje najlepšie.

Na niekoho, naopak, dobre pôsobí, keď sa v mene a zároveň v priezvisku vyskytujú hlásky č alebo š. Eliška Lišková, čo by však mohol byť problém, ak by vaše dieťa trošku šušlalo, ale OK, až s tým počítať asi nie je fér... Podobne je to aj s použitím písmena „R“. Ak sa objavuje v oboch častiach mena, môže to byť sympatické a takého človeka ostatní hodnotia ako odhodlaného, sebavedomého, toho, kto sa presadí. Richard Vízner, Kristýna Krivosudská. „Ale to vôbec nie je pravda! „Erko“, naopak, menu dodáva nepríjemnú tvrdosť!“ Ozve sa nesúhlasný názor. Nuž, aj také detaily môžu ovplyvniť dojem z mena a oplatí sa nad nimi zamyslieť. Ale, keď už sme pri tom písmene „R“ – sú aj názory, podľa ktorých – ak nemáte v priezvisku „R“, mali by ste ho dať do krstného mena a naopak – napríklad Ema Vranovská, Lukáš Pravda. Vraj tak meno získa peknú dynamiku. 

„TOP-ky“ medzi menami

Mená, ktoré sú medzi slovenskými rodičmi obľúbené a medzi deťmi sa vyskytujú v hojnom počte, sa už zopár rokov nejako výrazne nemenia. Prvú trojku medzi chlapcami vedú Jakub, Adam a Samuel, Ema či Emma, Sofia a Natália medzi dievčatkami. Veľmi úspešné chlapčenské mená sú však aj Martin, Michal, Adam či Sebastián. Medzi často sa vyskytujúce dievčenské mená sa zaradili aj Adela, Nina, Viktória, Laura či Nela.

Viete, že existuje matričný zoznam mien, čo je zoznam všetkých mien, ktoré môžete na Slovensku regulárne použiť pri výbere mena pre drobca? Pokiaľ by ste chceli dať dieťatku iné meno, treba si pýtať schválenie na matrike. Pozor, nemusia vám vyhovieť!

Tip MAMA a ja 

Kliknite si na www.mamaaja.sk, kategóriu Kalkulačky/MENÁ, kde nájdete charakteristiku dievčenských i chlapčenských mien, zoradených podľa abecedy. 

Aké v sebe nesie meno posolstvo?

Ešte než sa definitívne rozhodnete, zistite si o mene čo najviac informácií. Má zaujímavý príbeh? Aký má historický a jazykový význam, odkiaľ pochádza? Nosili ho významné postavy v dejinách? Možno sa vám potom bude páčiť o to viac – alebo o to menej – a nakoniec si vyberiete úplne iného favorita. Zisťovanie informácií nie je zbytočnosť.

Ak si prečítate, že význam mena nie je v súlade s vlastnosťami, ktoré si predstavujete u svojho dieťaťa, asi vám už toľko vyhovovať nebude. Zvlášť, ak veríte, že naozaj funguje príslovie nomen omen (meno je osud). Sila mena je veľká. Vyberajte preto s rozvahou a v pokoji. Želáme vám šťastnú voľbu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: