Spontánny pôrod dvojičiek v košickej nemocnici: Rodičia sa tešia zo zdravých detí Ivky a Jarka

MK | 6. september 2024
Spontánny pôrod dvojičiek v košickej nemocnici: Rodičia sa tešia zo zdravých detí
foto: zdroj UNLP

„V jednej chvíli som mala pocit, že to nezvládnem, ale teraz je to už nesmierna úľava. Na ten pocit som sa veľmi tešila, že to všetko opadne a budem sa len a len tešiť,“ hovorí mama Soňa, ktorú pri treťom pôrode sprevádzal manžel Jaroslav.

Skúsený tím pôrodníkov Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice priviedol na svet dvojičky prirodzeným spôsobom. Spontánny pôrod dvojčiat je skôr raritný, pri viacpočetnej  gravidite vznikajú neraz viaceré komplikácie, pre ktoré pôrodníci volia radšej pôrod operačný - cisársky rez. 

Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú, či bude možný prirodzený pôrod dvojčiat, patrí poloha oboch detí, celkový zdravotný stav rodičky, prípadné komplikácie počas tehotenstva. To všetko zohralo dôležitú úlohu aj v prípade 35-ročnej mamky Sone z obce neďaleko Prešova, ktorá si vybrala pre svoj pôrod dvojičiek tím pod vedením zástupkyne primára Gynekologicko – pôrodníckeho oddelenia UNLP MUDr. Júlie Frívaldskej. 

Spontánny pôrod dvojičiek v košickej nemocnici: Rodičia sa tešia zo zdravých detí

Soňa sa na spontánny pôrod dvojičiek pripravovala 

Soňa pred počatím dvojčiat rodila už dvakrát, rovnako v našej pôrodnici u skúsenej lekárky Frívaldskej. Doma na dvojičky čakajú dve „veľké“ sestry, 7-ročná Romanka a 4-ročná Sonička. „Nikdy v živote som nemala anestéziu, nebola som operovaná, takže som sa tomu chcela vyhnúť. Moje prvé dva pôrody boli úplne v poriadku, dcérky prišli na svet do pár hodín, tak som túžila, aby aj tento pôrod takto dopadol. Chcela som to dopriať sebe aj dvojičkám,“ rozpráva Soňa.  

Bola spokojná, keď jej pôrodníčka potvrdila, že nie je dôvod na sekciu. Detičky boli už dlhšie otočené správne, teda hlavičkami nadol, boli v poriadku a mama sa cítila tiež dobre. „Potešilo ma, keď mi povedala, že nie je dôvod rodiť inak než spontánne. Pripravovala som sa na to. Dosť veľa som si o tom čítala a prežila som aj pár prebdených nocí. Mala som samozrejme aj obavy, určite to bol väčší rešpekt ako pred pôrodom jedného dieťaťa. Veľmi dôležité pre mňa bolo, že sa po klasickom pôrode môžem hneď postaviť na nohy, a že sa budem vedieť bez problémov postarať o deti,“ rozpráva mamka maličkého Jaroslava (2960 gramov, 49 cm) a maličkej Ivy (2740 gramov, 47 cm). 

Ideálne podmienky spontánny pôrod dvojičiek

V prípade 35-ročnej matky a jej dvojičiek boli na spontánny pôrod priam ideálne podmienky.  „Mamka prišla v 32. týždni tehotenstva, naším prvoradým cieľom bolo, aby donosila detičky do ideálneho termínu. V prípade dvojičiek je to 38. týždeň, čo sa aj podarilo. Od prvej návštevy sme hovorili, že môže rodiť aj spontánne,“ rozpráva MUDr. Júlia Frívaldská. 

Jednou z kľúčových podmienok, pre ktorú lekári uprednostňujú pôrod dvojčiat cisárskym rezom, je to, ako sú bábätká uložené v maternici. Môžu sa totiž nachádzať v tých najrozličnejších polohách: jedno nadol hlavičkou, druhé nožičkami či dokonca zadočkom. Jedno pozdĺžne, druhé naprieč. Niektoré kombinácie si preto vyžadujú mimoriadnu opatrnosť pri vedení pôrodu. Pôrodník vždy zodpovedne zvažuje, či sa bude pôrod realizovať „klasicky", alebo je vhodnejšie ukončiť ho operačne - cisárskym rezom.  

„Pôrod druhého dvojčaťa sa musí navyše zrealizovať čím skôr, v priebehu 15 až 20 minút, druhé dieťatko je totiž kvôli zmenšeniu maternice a kvôli nebezpečenstvu predčasného uvoľnenia placenty silne ohrozené. Malá Ivka sa narodila bez problémov pár minút po bračekovi Jaroslavovi,“ dodáva J. Frívladská.   

Dvojčatá možno porodiť vaginálne aj v prípade, ak je prvé dieťa otočené na pôrodné cesty hlavičkou a druhé dvojča nie je v priečnej polohe. V prípade zdravého dvojpočetného tehotenstva, priaznivého postavenia plodov a pôrodu blízko termínu je pôrod vaginálnou cestou rovnako bezpečnou alternatívou ako pôrod plánovaným cisárskym rezom. „Preto som v tomto prípade nemala žiadne pochybnosti,“ hovorí gynekologička. Zároveň však bola opatrná do poslednej chvíle. „Musíme byť pripravení, celý pôrodný tím, aj na prípadné riziká, ktoré s tým súvisia. Všetko sa ukáže počas samotného pôrodu.“  

Na Slovensku sa ročne uskutoční približne 60 000 pôrodov. Z toho zhruba 1,5 % až 2 % tvoria pôrody dvojčiat, čo znamená, že sa ročne narodí približne 900 až 1 200 dvojčiat. Odhaduje sa, že približne 30% až 40% z nich sa narodí prirodzenou cestou. V pôrodnici na Rastislavovej sa tak stalo pred viac než rokom. 

Spontánny pôrod je oveľa lepší aj pre detičky

„Spontánny pôrod je fyziologickejší, dieťa prichádza na svet prirodzene, prechádza pôrodnými cestami, kde získava správny mikrobióm pre svoj ďalší vývoj a rast. Čiže aj v tomto prípade obe detičky získali od mamky tie správne baktérie. Takisto nám spontánny pôrod umožňuje okamžité priloženie detičiek na kožu (tzv. boonding), je to mimoriadne dôležité pre správny rozvoj laktácie, vzájomného vzťahu matky a dieťaťa a pre ďalší rozvoj celého imunitného systému detičiek,“ vysvetľuje primárka Neonatologického oddelenia UNLP Košice MUDr. Iveta Kostelníková. 

Novorodenecké vyšetrenia potvrdili, že „obe detičky sú zdravé, sú veľmi pekne donosené, majú ideálne miery a hmotnosť. Mamka bola kvôli tehotenskej cukrovke na diéte, bábätkám sme preto vyšetrili hladinu cukru 4 hodiny po pôrode, ale všetko je v poriadku.“ 

Pôrodné asistentky pri pôrode 

Pre rodičku je mimoriadne dôležitá pomoc a spolupráca s pôrodnými asistentkami, v prípade dvojčiat nastupujú k pôrodu rovno dve. „Je to určite väčší stres, ale zároveň sme sa na tento pôrod mimoriadne tešili,“ rozprávajú skúsené pôrodné asistentky, ktoré si takéto pôrody pamätajú z minulosti, hoci v súčasnosti sú ojedinelé. „Spolupráca s mamičkou bola úžasná, pripravovali sme sa spoločne na pôrod už počas toho, keď k nám chodila do poradne,“ tešia sa z úspešného spontánneho pôrodu dvojičiek Bc. Mária Ferenčíková a Bc. Iveta Hoľáková. 

A čo na to šťastná štvornásobná mamička Soňa?

„Keď som prišla ráno na sálu a videla som, že sú tu obidve pri mne, veľmi mi to pomohlo. Boli skvelé už počas príprav, ich podpora bola pre mňa nesmierne dôležitá. Vďaka nim som to nakoniec „celé dala“, hoci som už chvíľu mala pocit, že to nepôjde. V jednej chvíli som  mala pocit, že to nezvládnem, ale teraz je to už nesmierna úľava. Na ten pocit som sa veľmi tešila, že to všetko opadne a budem sa len a len tešiť,“ uzatvára Soňa, ktorú pri treťom pôrode sprevádzal manžel Jaroslav. Bol jej veľkou oporou a bol aj pri prvých vyšetreniach detičiek.     

Starí rodičia sa nesmierne tešia a sú na Soňu hrdí: "Sme šťastní, pretože si uvedomujeme, ako silná a statočná musela byť Sonka pri pôrode. Obdivujeme ju a už sa tešíme, ako sa všetci vystískame doma."

Kedy je predpoklad na počatie dvojičiek a viac detí? 

Viacpočetné tehotenstvá sú častejšie u žien starších ako 35 rokov. Pravdepodobnosť počať dvojičky (prípadne viac detičiek) sa zvyšuje aj s počtom predchádzajúcich tehotenstiev. Dôležitú úlohu v celom procese majú tiež genetické dispozície.  

Viacplodové tehotenstvo sa zaraďuje medzi rizikové pre matku, aj pre deti a to bez ohľadu na to, ako prebieha. Odhliadnuc od nerovnomerného vývoja vo vnútri maternice a možnosti potratenia jedného či viacerých plodov, existuje aj riziko predčasného pôrodu. Každej tehotnosti s viacerými plodmi sa venuje zvýšená pozornosť, častejšie sa sleduje zdravotný stav matky a vývoj dvojčiat. Pre ženu, pre jej systém placenty a maternice, na ktorom sú bábätká závislé, to znamená zvýšené nároky. 

Zdroj: UNLP

Celej rodinke želáme veľa zdravia a spokojných dní! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: