Dvojičky či trojičky? Gynekológ odhaľuje zaujímavé fakty o viacplodovom tehotenstve

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 20. apríl 2024
Dvojičky či trojičky? Gynekológ odhaľuje zaujímavé fakty o viacplodovom tehotenstve

Už jedno bábätko, keď sa podarí, je radosť. Čo ale keď sa stane, že v brušku budúcej mamičky sú dve, alebo nebodaj tri, či viac? Po internete kolujú mnohé mýty o tom, čo to pre ženu predstavuje a ako sa to vlastne môže stať. Antikoncepcia, či genetika? Pozrime sa na ne – ale aj na ostatné vplyvy, ktoré spôsobia viacplodové tehotenstvo.

Čo je to viacplodové tehotenstvo?

Ľudské telo je prirodzene nastavené tak, aby došlo k oplodneniu jedného vajíčka, keďže z hľadiska prírody sme druh, ktorý sa pri tvorbe potomstva sústredí skôr na kvalitu než na kvantitu. Ako ale asi pri všetkých veciach v našom organizme, aj tu existujú výnimky, či spôsoby, ako sa môžeme dopracovať k neštandardnému výsledku.

Ak sa bavíme o viacplodovej tehotnosti, najčastejšie dochádza k dvojčatám. Pravdepodobnosť, že sa tak stane je v pomere k očakávaniu jedného bábätka približne 1:85. Prirodzene, žena môže otehotnieť aj pri vzniku viac plodov – trojčatá, štvorčatá a podobne, šance na takýto jav sú ale stále nižšie a nižšie (na trojčatá 1:852, štvorčatá 1:853 a podobne). Pre zjednodušenie vysvetlenia budeme ilustrovať nasledujúci príklad na dvojčatách.

Dvojčatá (podobne ako trojčatá) môžu byť identické alebo neidentické (fraternálne). 

Jednovaječné dvojčatá

Identické poznáme aj pod pojmom jednovaječné. To znamená, že spermia oplodnila vajíčko, a to sa v prvých deleniach rozdelilo na dve oplodnené bunky, ktoré pokračovali vo vývoji. Podľa toho, kedy došlo k rozdeleniu, môžu mať spoločnú placentu aj plodové obaly, alebo len spoločnú placentu, či byť úplne separátne. Ak dôjde k rozdeleniu príliš neskoro (zhruba na trinásty až pätnásty deň od oplodnenia), môže dôjsť k vzniku tzv. siamskych dvojčiat.

Dvojvaječné dvojčatá

Fraternálne sú dvojvaječné dvojčatá, keď telo ženy uvoľnilo viac vajíčok a aspoň dve boli oplodnené. V tomto prípade sa pohlavia detí nemusia zhodovať, zatiaľ čo pri jednovaječných je pohlavie všetkých detí vždy rovnaké.

Môžu za to gény?

Najnovšie pozorovanie uvádzajú okrem veku (viac ako 35 rokov) a vyššej telesnej výšky aj určité genetické faktory. Monahan (2016) uvádza dva gény, ktoré zvyšujú šancu výskytu dvojvaječných dvojčiat. Prvým je gén pre folikuly-stimulujúci hormón, prekvapivá bola ale súvislosť génu SMAD3, ktorý udáva, ako vaječníky odpovedajú na stimuláciu ženskými hormónmi.

Druhý menovaný by zároveň mohol priniesť odpoveď pre páry, ktoré sa musia spoliehať na metódy umelého oplodnenia, keďže drobná zmena v tomto gény výrazne zvyšuje šancu úspechu techník asistovanej reprodukcie.

Viacplodové tehotenstvo: Ako sa to môže stať?

1. Genetika

V dnešnej dobe sa na genetiku zvaľuje už asi všetko, tu ale naozaj platí, že sú rodiny, ktoré majú, jednoducho, na dvojičky šťastie. Dva gény uvedené v predošlej časti sú ale len vrcholom ľadovca, aj v súčasnosti ešte stále nevieme, ktoré gény presne zodpovedajú za to, že „mama mala dvojičky, aj stará mama, aj jej mama...“, navyše moderná medicína poukazuje, že aj „zvýhodnenie od rodičov“ v tomto smere nemusí automaticky znamenať, že žena bude mať dvojčatá, či trojčatá.

Dvojičky či trojičky? Gynekológ odhaľuje zaujímavé fakty o viacplodovom tehotenstve

2. Vek

Druhým faktorom, ktorý vstupuje do hry, je vek, kedy sa pár rozhodne pre rodinu. Momentálne prevláda trend najskôr si vytvoriť zázemie a stabilnú finančnú situáciu a deti sú často plánované po tridsiatke. Po dosiahnutí veku tridsaťpäť rokov už výrazne stúpa šanca výskytu rôznych genetických a vrodených ochorení, preto sa to telo ženy snaží kompenzovať tým, že občas vypustí viac vajíčok a to-tie najsľubnejšie ponechá, ostatné jednoducho odvrhne.

3. Stres

Ďalším faktorom, ktorý musíme spomenúť, je stres. Samozrejme, poradiť niekomu, aby sa v dnešnej dobe vyhýbal stresu je skôr úsmevné, avšak o tom, že má negatívne následky na plodnosť, prípadne môže spôsobiť neštandardné situácie, je dnes už dokázaný fakt. Pri strese totiž stúpa koncentrácia hormónu prolaktín, ktorý šancu otehotnieť znižuje, avšak hneď, ako si muž a žena oddýchnu, stresové hormóny v krvi klesajú a telo sa tak snaží využiť „vhodný čas“, ktorý si môže poistiť zvýšenou koncentráciou folikulo-stimulačného hormónu, a tak dôjde k uvoľneniu viacerých vajíčok súčasne.

4. Hormonálna antikoncepcia

Zvýšenú šancu na dvojčatá, či viacplodové tehotenstvo ale majú aj ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. Viacerí autori pri nej popisujú tzv. twin effect, ku ktorému môže dôjsť asi rok po jej vysadení. Väčšina preparátov totiž tlmí ovuláciu, takže ak ich žena prestane užívať a podarí sa jej otehotnieť, snaha tela „dobehnúť zameškané“ môže vyústiť do dvojičiek. Preto sa po vysadení tejto formy antikoncepcie odporúča aspoň rok používať iný typ prostriedkov zabraňujúcich počatiu, aby sa telo dostalo opäť do stavu ako pred užívaním liekov.

Hormonálna antikoncepcia môže mierne zvyšovať riziko komplikácií aj počas tehotenstva, avšak tento jav bol študovaný najmä u žien podstupujúcich umelé oplodnenie. Pohlavné hormóny totiž majú vplyv aj na metabolizmus a čiastočne aj na imunitu. Žena, ktorá počne prirodzene, nemusí mať problémy, no odporúča sa ročné „okno“ po vysadení antikoncepcie dodržať.

Či sa nám to páči alebo nie, ak sa súčasný trend života nezmení, budeme čoraz viac stretávať prípady, keď žena po jednom tehotenstve porodí viac detí. Aj keď je krásne mať doma o jedného drobčeka viac, stále musíme mať na pamäti, že keď sa na to pozrieme z pohľadu prírody, ide skôr o odchýlku, než normálny stav. Preto treba k viacplodovému tehotenstvu pristupovať opatrnejšie, potom ale je tá radosť o to väčšia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: