Počet rizikových tehotenstiev narastá: Je to nová norma či námet na zamyslenie?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 24. november 2023
Počet rizikových tehotenstiev narastá

Ako zabezpečiť, aby mali rodiny motiváciu mať deti v „ideálnom veku“ a čo vlastne núti ľudí mať deti neskôr... ? Nie je to len o mužovi a žene, ale aj o dostatku škôlok, škôl, či tolerantnej spoločnosti, do ktorej sa nebudú ľudia báť priviesť deti.

Rizikové tehotenstvo

Je strašiakom každej ženy, ktorá sa teší na bábätko, a jej najbližších nevynímajúc. A hoci sú s týmto obdobím spojené fenomény ako ranná nevoľnosť, občas opúchajúce členky, či časté návštevy toalety, keď sa tehotenstvo začne komplikovať, môže ísť naozaj o veľa. 

Rizikové tehotenstvo: Vek (nie) je len číslo

Prvým aspektom, na ktorý sa musíme pozrieť, je trend, keď sa ženy rozhodnú mať deti. Často počúvame najmä našich rodičov a starých rodičov, ako hovoria: „Ja v tvojom veku som už mala Helenku, Miška a ty si bola na ceste!“ A my neveriacky hľadíme, že v rovnakom období našich životov stojíme pred rozhodnutím, či dieťa alebo kariéra, eventuálne, najprv si vybudovať finančné zázemie A POTOM  je čas na rodinu.

Jedným z fenoménov súčasnosti totiž je, že na prvé dieťa sa odhodlávajú budúce mamičky v čoraz vyššom veku, nie je výnimkou, že drobec rozšíri rodinu po tridsiatke a na gynekologicko-pôrodníckych oddeleniach sa objavujú prvorodičky vo veku 35 – 40 rokov (nebudeme tu uvádzať extrémy najmä u celebritných párov, nakoľko niektoré úskalia opíšeme pri technikách asistovanej reprodukcie).

Hoci sa traduje, že vek je len číslo a telo je neuveriteľne prispôsobivé, s rastúcim vekom predsa len jeho schopnosť adaptovať sa na zmeny klesá. Bouzaglou a kol. (2020) uvádzajú, že síce tehotenstvo pod dozorom gynekológa-pôrodníka a príslušných odborníkov je zvládnuteľné aj v štyridsiatke, tieto ženy majú okrem vyššej šance výskytu Downovho syndrómu u bábätka aj vyššie riziko rozvoja preeklampsie, predčasného pôrodu, pôrodu vyžadujúceho cisársky rez (najmä prvorodičky), ale aj úmrtia bábätka v maternici.

Ženám po 35. roku veku má lekár povinne odporúčať genetický skríning, eventuálne amniocentézu. Žena ju môže, ale nemusí absolvovať. Odporúčame zvážiť minimálne testy z krvi, hoci sa za ne pripláca – uvedú aspoň šancu, či je všetko v poriadku. Definitívny výsledok poskytne až amniocentéza, ktorá je, napriek poverám, bezpečnou procedúrou a riziko potratu pri nej neprevyšuje riziko pri bežne prebiehajúcom tehotenstve.

Otehotnieť v perfektnom zdravotnom stave?

Nechceme, aby to vyznelo, že iba perfektne zdravé ženy majú šancu, že ich tehotenstvo bude bez prekážok, ale riziko vzniku komplikácií predsa len súvisí aj s paletou diagnóz, s akými žena vstupuje do tehotenstva.

Hovorí sa, že tehotenstvo nie je choroba. No počas očakávania drobca sa musí prispôsobiť potrebám rastúceho bábätka, vzniká v ňom nový dočasný orgán, ktorý reguluje metabolické pochody a imunita budúcej mamičky sa musí tiež prispôsobiť, aby na bábätko nezaútočila. Našťastie má telo ženy dostatok možností na tieto zmeny, ale každé ďalšie ochorenie jeho rezervy zmenšuje, až sa môže stať, že pôvodne bežné zmeny sa stanú podkladom pre rozvoj komplikácie počas tehotnosti.

Dnes nie je ničím výnimočným, že otehotnejú cukrovkárky, ženy s vysokým krvným tlakom, vďaka liečbe vieme utlmiť aj autoimunitné ochorenia tak, aby si aj tieto pacientky mohli splniť sen o vlastných deťoch a rodine. Preto dnes už neplatí, že pri rôznych ochoreniach by sa páry nemali pokúšať o bábätko, ale zvýšená opatrnosť je tu namieste. Je pravda, že pod dohľadom lekárov a pri správnej liečbe môžu aj takéto ženy donosiť a porodiť zdravé bábätko, ale jeden chybný krok môže zhatiť niekoľkomesačné, v niektorých prípadoch aj niekoľkoročné snaženie.

Tehotenstvo môže prvýkrát ukázať aj niektoré ochorenia, ktoré do tej doby prebiehali bez príznakov, napríklad autoimunitne podmienená cukrovka. Ak sa také niečo vyskytne, netreba panikáriť, ale informovať svojho lekára vedúceho poradňu, ktorý často odošle ženu k príslušným odborníkom, ktorí už nastavia liečbu tak, aby to bolo najlepšie pre ženu aj pre bábätko.

Počet rizikových tehotenstiev narastá

Životný štýl ženy, ale i muža

Čoraz častejšie sa navyše kladie dôraz aj na to, ako žena žije nielen počas tehotenstva, ale aj predtým, ako sa rozhodne mať rodinu. Takže nestačí sekať dobrotu ihneď, ako sa objavia na teste dve čiarky, ideálne by žena mala nabehnúť na zdravú životosprávu minimálne rok pred plánovaným tehotenstvom. Približne toľko trvá vyplavenie toxínov a rôznych látok z tela, aby bolo všetko pripravené tak, ako má.

V tomto bode nepotešíme ani pánov, pretože sa dlho verilo, že sa nemusia nijako prispôsobovať, či meniť svoje zvyky. Lenže ak muž fajčí ako továrenský komín, zapije to pivom a základ jeho stravy tvorí fastfood, nemôže sa čudovať, že jeho spermie nebudú práve žiariť perfektnosťou. V tomto ohľade je medicína ale predsa len k mužom o niečo milosrdnejšia – podľa najnovších odporúčaní by mali škodliviny zo svojho života vylúčiť najmenej 3 mesiace pred začiatkom snaženia sa o potomstvo.

Zatiaľ nie veľmi prebádanou časťou fungovania našich tiel nie sú gény, ale ako sa zapínajú a čo rozhoduje, ktorý gén bude fungovať a naopak, ktorý sa vypne. Vieme, že mnohé z už uvedených rizikových faktorov ako fajčenie, alkohol, životný štýl, stres menia, ako sa prejavuje naša genetická výbava (vidno to napr. na jednovaječných dvojčatách, ako malé sú takmer na nerozoznanie, v dospelosti a staršom veku už medzi nimi badať rozdiely). Keďže ale ešte nepoznáme presne dopad týchto faktorov, ktoré študuje epigenetika, možno len zopakovať všeobecne odporúčanie, že čím menej si ničíme naše telá, tým lepšie nielen pre nás, ale aj pre naše ratolesti.

Rizikové tehotenstvá: Nová norma či námet na zamyslenie?

Hoci je trend, aký je, neznamená to, že budeme prepisovať učebnice medicíny. Vyšší vek, ochorenia či techniky asistovanej reprodukcie prinášajú svoje riziká, ktorým budeme musieť čeliť a nájsť na ne odpoveď. Rovnako je namieste sa aj zamyslieť, či našetrené peniaze sa neskôr nerozkotúľajú pri liečbe rôznych ochorení – nájsť v tomto aspekte rovnováhu je viac ako náročné.

Zároveň je to námetom aj na širokú diskusiu, ako zabezpečiť, aby mali rodiny motiváciu mať deti v „ideálnom veku“ a čo vlastne núti ľudí mať deti neskôr... Nie je to len o mužovi a žene, ale aj o dostatku škôlok, škôl, či tolerantnej spoločnosti, do ktorej sa nebudú ľudia báť priviesť deti. To ale presahuje rámec tohto článku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: