7 vecí, ktoré MUŽI o plodnosti nevedia

Mgr. Denisa Priadková, OZ BOCIAN | 27. september 2023
otec, muž, plodnosť, nevedia, oplodnenie, cyklus, spermie

Hoci túžbu po deťoch pociťujú veľmi silno i muži a často tiež pátrajú po tom, či môžu oni sami niečo urobiť preto, aby sa stali otcami, ešte stále sú to oni, kto má vo vedomostiach o plodnosti väčšie medzery. Azda preto, že väčšinou sa túžba po dieťati pripisuje žene. O to dôležitejšie je, aby sa partneri liečili a bezdetnosť riešili ako pár.

Mnohí z mužov sú veľmi prekvapení, že počať dieťa je ako postaviť múr z nekonečného radu drobných tehličiek. Ibaže presne tak sa stavia pevný múr. Nanešťastie sa plodnosťou nezaoberáme na školách, ale často až vtedy, keď už mnohé veci „zhrdzavejú“ vekom. Pripomeňme si spoločne, čo by mali vedieť všetci mladí muži vo veku okolo dvadsať rokov.

Štyridsať nie je tridsať

Ani muži nie sú nadšení vyšetreniami, zákrokmi, finančnou a emotívnou záťažou, ktorú prináša liečba neplodnosti. Mali by preto vedieť, že krivka ženskej plodnosti začne klesať ešte pred partnerkinou tridsiatkou a hoci v Hollywoode sa dnes bežne rodí po štyridsiatke, jej šanca na počatie v danom mesiaci je sotva 5 %, pričom u tridsiatničky je to viac ako 20 %.

Na veku otca záleží

Riziká starších matiek sú známejšie ako riziká genetických porúch starších rodičov. Opäť za to môžu osobnosti, ktoré si dieťa – najlepšie už niekoľké a vždy s mladšou partnerkou – doprajú i po sedemdesiatke. Zvýšený výskyt schizofrénie, autizmu a iných duševných porúch či retardácie u detí starších otcov je však preukázaný. A čo znamená zvýšený? U otcov po štyridsiatke sa uvedené poruchy detí vyskytujú päťkrát častejšie ako u tridsaťročných otcov.

Nielen počatie je dôležité

Tehotensto je jedna vec. Devastujúce následky však môže mať zvýšený vek jedného či oboch rodičov na jeho zdarný priebeh a najmä koniec, čiže narodenie zdravého dieťaťa.

Deti mužov po päťdesiatke sú pre partnerky dvojnásobne zvýšeným rizikom potratu či pôrodu mŕtveho dieťaťa.

Ak má partnerka viac ako 42 rokov, tehotenstvo sa končí viac či menej závažným potratom vo viac ako 50 % prípadov.

Matematika chromozómov

O dôležitosti veku vypovedajú i strohé čísla štatistík. Ak sa rozhodnete rodinu naplánovať po štyridsiatke namiesto pred tridsiatkou, výskyt chromozomálnych porúch (ktoré sú príčinou genetických porúch, abnormalít, spôsobujúcich závažné ochorenia, deformácie či úmrtie plodu) stúpne z 1 prípadu z 385 (pred tridsiatkou) na 1 zo 63 (po štyridsiatke).

 

Erektilná výzva plodenia

Väčšina mužov sa domnieva, že robiť deti je zábavné. V dvadsiatke i po nej určite. Vo vyššom veku sa táto činnosť však môže zmeniť na plánovací plodiaci maratón, či nie veľmi vzrušujúci beh na dlhé trate, sprevádzaný meraním teploty, tabletkami, depresiou a často i drobnou erektilnou indispozíciou. Nehovoriac o strese a mentálnom tlaku vyplývajúceho zo skutočnosti, že sa zo sexuality vytratí spontánna radosť a nastúpi akási disciplína zameraná na výkon.

Umelé oplodnenie bez záruk

Hoci je umelé oplodnenie možnosťou ako mať vlastné biologické dieťa pre mnohé páry, ktoré už vyčerpali všetky ostatné možnosti, jeho výsledok nikto nezaručí a pravdou je, že väčšina cyklov sa nekončí úspechom. Navyše, tam kde sú výsledky pozitívne v 26 percentách prípadov (austrálska štúdia) pre ženy vo veku pod tridsať rokov, v 25 % pre ženy vo veku od tridsať do tridsaťštyri rokov, v skupine medzi tridsaťpäť až tridsaťdeväť rokov sa mohlo radovať len 17 % žien. V skupine medzi štyridsať až štyridsaťštyri rokov to však bolo len 6 % žien.

Plánovanie

Konverzácia o tom, kedy plánujete založiť rodinu, by sa mala odohrať čo najskôr. Ak o tehotenstve či otcovstve začnete premýšľať, je čas sadnúť si s partnerom a zodpovedne prebrať, kedy a koľko detí by ste si želali, ako budete postupovať, ak sa to nebude dariť, či pre vás oboch prípadne pripadá do úvahy adopcia. Dobrá rada nad zlato, nedovoľte túžbe po deťoch, aby zničila zázrak vašej lásky, nekonečné čety na internete vymeňte za konverzáciu s dôveryhodným odborníkom a buďte v pohode – to je v každej fáze prípravy rodičovstva ten najdôležitejší predpoklad.

Otestujte sa: Aký ste otec?
Prečítajte si tiež:

Otestujte sa: Aký ste otec?

muži, plodnosť, tehotenstvo, spermie, umelé oplodnenie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: