8 vecí, ktoré by mal každý otec svojho syna naučiť

Marika Koscelníková | 11. jún 2023
8 vecí, ktoré by každý otec svojho syna naučiť

Aj keď si mnohí myslia, že matky hrajú najdôležitejšiu úlohu v živote a výchove dieťaťa, sú veci a situácie, ktoré ocko uchopí lepšie. Najmä pokiaľ ide o syna.

Mať dobrý mužský vzor je pre každého chalana dôležité. Aj preto, lebo väčšinu času na neho majú vplyv ženy. Od mamky cez učiteľky v materskej škole, neskôr v škole, opatrovateľky, babičky a podobne. Dieťa je neustále pod vplyvom ženských názorov a môže mu chýbať mužský pohľad na život. Preto je tam ocko, ktorý ho vytrhne z pravidiel a ukáže mu svet chlapov.

Čo môže OCKO naučiť svojho SYNA?

1. Naučí syna vyhrávať, ale aj prehrávať

Ocko nepustí figúrku pri hre Človeče nehnevaj sa len preto, lebo junior prehráva, nespomalí pri behu pred cieľom, ani nepustí naschvál loptu od brány. Ocko radšej naučí malého stratégii, vytrvalosti a natrénuje s ním futbal tak, aby skóroval.

Súťaže a hry sú dobrým tréningom pre mužské kvality. Dieťa pocíti chuť víťazstva a uvedomí si, koľko úsilia potrebuje na jeho dosiahnutie. A pre otca budú takéto hry vynikajúcou príležitosťou vysvetliť svojmu synovi, že aj prehry sú súčasťou každej hry. Aj života. Ak spadne, musí sa zdvihnúť a pokračovať ďalej. Podať ruku lepšiemu súperovi je rovnako dôležité, ako opäť sa pokúsiť nad ním vyhrať.

2. Bude synovi vzorom a ukáže mu, ako sa správať k ženám

Mamka môže vysvetľovať donekonečna, že spolužiačke by mal podržať dvere, babke priniesť na narodeniny kvet a jej pomôcť s nákupom. Ale iba otec ho to dokáže naučiť prostredníctvom príkladu. Bude skvelé, ak jeho syn odkuká od neho všetky najdôležitejšie veci o ženách. Úplne všetky. Nie od priateľov, nie z internetu, ale od ocka.

TIP pre ockov: Vezmite so sebou svojho syna, aby kúpil kvety pre mamičku. Choďte do obchodu spoločne a zdvorilo otvorte dvere dáme pred vami, slušne hovorte s predavačkou tak, aby váš budúci chlap vedel, čo sa patrí.

3. Povie synovi všetko o veľkej láske

Tento bod nadväzuje na predchádzajúci. Keď príde čas na chlapské rozhovory, povedzte mu všetko o tomto  cite. Pre dospievajúceho mladého muža  bude zaujímavé počúvať,  ako jeho tato rozpráva o svojej prvej láske a prvom rande, že by sa nemal ponáhľať, pretože je lepšie počkať na to správne dievča, ktoré zapáli iskru v jeho duši (bude sa síce uškŕňať, ale dúfajte, že sa mu to niekde uchová a v správnej chvíli vynorí).

Takéto rozhovory sú mimoriadne užitočné pre vzájomnú dôveru. Môžu prebehnúť na rybačke, pod stanom, rovnako ako pri počítačovej hre či sledovaní seriálu. Hlavne nech syn vie, že mamky a dobré manželky nepadajú z neba, ale treba si ich zaslúžiť.

4. Naučí syna brániť sa a byť chlapom v pravej chvíli

Otec je ten, kto môže správne učiť svojho syna, aby bol silný a pevný, aby sa postavil za seba a za to,  čo je správne. Môže ho naučiť, aby zistil, kedy stojí za to pobiť sa za dobrú vec a kedy je rozumnejšie odísť. Mal by vysvetliť svojmu synovi a ukázať príkladom, že ani láskavosť nie je slabosťou.

5. Pomôže synovi nájsť jeho vlastný názor

Nemusí ani robiť nič zvláštne. Stačí sa so synom z času na čas porozprávať. O živote a jeho pestrofarebnosti. O tom, že má v ňom svoje miesto a právo na svoj názor. Samozrejme, pokiaľ ide o výchovu, rodičia by mali byť na tej istej strane. Ale pokiaľ ide o názory na svet, ich filozofia môže byť veľmi odlišná. A to je úplne normálne. Pomocou otca dieťa uvidí, že existuje niekoľko názorov na rovnaké javy, naučí sa analyzovať a tvoriť vlastný pohľad na veci.

8 vecí, ktoré by každý otec svojho syna naučiť

6. Obohatí jeho vnímanie sveta

Všetko sa začína, keď je synátor ešte dieťa. Už ako  bábätko môže cítiť rozdiel medzi ženskou a mužskou manifestáciou lásky.

Na rozdiel od mamiek, ktoré kŕmia a hladkajú, otcovia uprednostňujú aktívne hry s "mužským charakterom", ako napríklad hádzanie, kopanie, naháňačky, boj.  Maminky sa na dianie v detskej izbe  zvyčajne dívajú so strachom v očiach, ale mali by rešpektovať, že s tatom je svet dynamickejší. Vizuálne, sluchovo aj hmatovo. Tatove drsné ruky na vlasoch sú iné ako mamine.

7.  Naučí syna mužským trikom

Bez urážky k šikovným maminkám, sú veci, ktoré jednoducho zvládnu lepšie chlapi - napríklad založenie ohňa, opravu auta, montáž nábytku. Aj keď je vaše dieťa 100% "mestské" niet pochýb o tom, že schopnosť založiť oheň bude pre neho v budúcnosti vhodnou zručnosťou - prinajmenšom pri grilovačke. V každej spoločnosti vyššie uvedené schopnosti pridajú k reputácii vášho syna 100 bodov.

8. Naučí syna špeciálne chlapské zručnosti

Samozrejme, že ide o viazanie kravaty, holenie a žehlenie košele. Aj keď odpoveď na akúkoľvek otázku možno nájsť na internete, bude oveľa lepšie, ak mu tieto špeciálne mužské  záležitosti ukáže otec. A áno, je to otec a nikto iný, kto môže ukázať svojmu synovi, že muži môžu variť. Minimálne preto, aby nezomrel od hladu.

www.brightside.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: