10 tipov ako vychovať zo syna správneho chlapa

Patricia Zlámalová | 16. máj 2022
Ako vychovať správneho chlapa

Vzorec na to neexistuje, hlavne každý jeden chlapec je iný, svojský... Ale zopár rád už po stáročia všeobecne platí a za pokus to stojí, no nie?

1. Chlapci sú iní ako dievčatá – rešpektujte to

Pre porovnanie nazrime spoločne do detskej herne. Väčšina dievčat sa zrejme bude venovať nejakej zmysluplnej hre ako napríklad napodobňovanie činnosti dospelých alebo kreslenie.

Sú pripravené spolupracovať jedna s druhou, vo väčšine prípadov komunikujú spolu na jednej úrovni a nevyvyšujú sa, sú výrečné. Väčšina chlapcov bude pobehovať, predvádzať sa pred ostatnými, dokazovať svoju statočnosť, šikovnosť a iné atribúty a to hlavné... budú súťažiť o prvenstvo, a to všetci do jedného.

Dávajú prednosť hrám na bojovníkov. Komunikácia je oveľa strohejšia (všetky výnimky potvrdzujú pravidlo) ako u rovesníčok druhého pohlavia. O to viac sú hluční a často do hry vnášajú agresiu. Stop, neľakajte sa... Nechceme chlapcov teraz vyhlásiť za nevychovateľných a dať do popredia všetky negatíva... Toto všetko vyplýva len z toho, čo sa od mužského pohlavia celé dejiny očakávalo, akú úlohu zastávali.

Museli byť predsa silní a dominantní, aby sa vedeli v neľútostnom svete presadiť a prežiť. Ochrániť svoju rodinu a zabezpečiť živobytie. To všetko im treba nechať, len možno trochu obrúsiť hrany, skorigovať a usmerniť tú mužskú energiu.

Ako vychovávať chlapca
Prečítajte si tiež:

Ako vychovávať chlapca

2. Pocit istoty a pochvala na správnom mieste

Za „cool“ chlapa sa často, hlavne medzi tínedžermi, považuje grobian, ktorý na vás namiesto pozdravu vychrlí spŕšku nadávok a podstatné je, že prišiel na drahom aute. Všetci my, normálni, ale vieme, že ten chudáčik týmto spôsobom maskuje svoju neistotu. Pravdepodobne mu v detstve nikto neukázal tie pravé hodnoty a asi ani pochvaly a lásky si veľmi neužil. U chlapcov je pochvala, pozornosť a uznanie naozaj tým správnym kľúčom k zdravému sebavedomiu.

3. Slušnosť u chlapov? Určite, je potrebná!

Dovolím si teraz opísať situáciu, ktorá sa mi stáva pričasto na to, aby som sa nad ňou nezamyslela.  Poobedie, prichádzam do škôlky pre mladšieho syna, pozdravím otecka, ktorý práve tiež prišiel pre svoje dieťa, podotýkam, že ako žena pozdravím ešte aj prvá, dostatočne nahlas, aby to zaregistroval a pridám aj úsmev. Reakcia? Nič...! A toto je bežná realita, ktorá ma už vlastne ani neprekvapí. Ale jednou vecou som si istá. Syn tohto pána tiež nikdy nikoho nepozdraví.

Najjednoduchším riešením, ako naučiť svojho potomka vedieť sa slušne správať, je váš príklad. Keď bude každodenne svedkom toho, že pozdravíte suseda, pomôžete mamičke s kočíkom, poďakujete pokladníčke v obchode, budete používať prosím a ďakujem..., bude vaše správanie pokladať za normu. Navyše nebude vidieť len vás, ale bude tiež svedkom kladných reakcií na vašu slušnosť, čím mu dáte ten najlepší kurz slušného správania.

4. Čistota – nepovoľte ani o milimeter

Starostlivosť o hygienu tela a zovňajšok by som u mladých mužov povýšila na povinnosť, voči sebe i okoliu. Čo môže byť odpudzujúcejšie pre ostatných ako neumyté, páchnuce telo, špina za nechtami atď. Priznám sa, ani sa mi to nechce ďalej podrobnejšie rozvádzať, veď všetci iste viete, o čom je reč.

V tomto smere treba na mladých mužov už odmalička „pritvrdiť“, zaviesť hygienické rituály, bez ktorých by sa fakt mohol zrútiť svet, a nepovoliť. Žiadne výnimky. Toto je asi jediný z ohľadov, kde som naklonená armádnej drezúre a porekadlu „Zvyk je železná košeľa“.

Humoru ani pochvalám sa však ani tu medze nekladú. Takisto výborne funguje motivácia typu „Vidíš ako sa po sprche cítiš príjemne, čistý a voňavý?“ a pokojne spomeňte, že práve pekne upravení chlapci sa páčia dievčatám, veď účel svätí prostriedky, no nie?

5. Rytier alebo gentleman

Akokoľvek galantnosť či úctu k ženám a okoliu nazvete, je vo výchove mladých mužov určite viac ako potrebná. Keď mi minule kamarátkin sedemročný syn podržal dvere a vypadlo z neho k tomu, že: „Dámy majú prednosť“, priznám sa, že ma to milo prekvapilo.

Opomeňme teraz emancipáciu, pravdou totiž je, že každej normálnej žene dobre padne každý prejav gentlemanského správania od vlastného či cudzieho muža. Opäť platí, že raz videné (napríklad u vlastného otca), je nezaplatiteľnou skúsenosťou. Páni otcovia, teraz budem apelovať na vás, veďte svojich synov k tomu, že prejaviť galantnosť nie je prežitok zo začiatku minulého storočia, ani nič smiešne. Naučte ich, že gentleman je vlastne ten najväčší frajer.

6. Správna dávka mužnosti alebo hľadá sa 7 statočných

Bez toho – myslím mužnosti, to predsa nejde. A na to potrebujú aj niektoré z vlastností, spomínaných v bode 1, len ich treba správne skorigovať a usmerniť. Každý muž predsa potrebuje mať vedomie, že dokáže ochrániť a poskytnúť pocit bezpečia sebe aj svojim blízkym.

Usmernenie nás, rodičov, sa v tomto ohľade bude týkať toho, že im vysvetlíme, ako s tým celým mužským potenciálom narábať, aby pochopili, že zbraň rytierovi nemá slúžiť na dobíjanie a ubližovanie, ale obranu, či to, že ak spolužiak Miško chodí na karate, nie je jeho cieľom všetkých zmastiť, ale naučiť sa zaobchádzať so svojím telom, zdokonaliť sa v tomto športe a v prípade potreby ochrániť slabších.

7. Chuť vzdelávať sa

Nie, určite nebude reč o tom, že každý musí mať vysokú školu, že len kto je právnik či lekár je považovaný za inteligentného muža. Múdry muž vykonáva povolanie, ktoré ho baví, je na svoju prácu pyšný a snaží sa ju vykonávať čo najlepšie.

Ale každý múdry muž by mal vedieť, že všeobecný rozhľad a chuť neustále sa vzdelávať sú potrebné na to, aby obstál nielen v práci, ale v živote celkovo, či už hovoríme o úlohe manžela, otca alebo správneho kamaráta. A práve tu je priestor na ďalšiu rodičovskú úlohu.

Snažme sa chlapcom dopriať čo najviac príležitostí na „experimenty“ a skúsenosti, vďaka nim sa rozvíjajú a odhaľujú aj zmysel toho, že nové poznatky nie sú len niečo príšerne nudné, čo sa od nich vyžaduje v škole, ale že úzko súvisia aj s celkovým vnímaním seba samého. 

8. Chlap má mať zmysel pre humor

Na to, aby mal muž zmysel pre humor, potrebuje oplývať inteligenciou, kreativitou, dávkou sebaistoty a hlavne – mal by zažívať  humor už v rodine. Len preto, že ste rodičmi, nemusíte byť len vážni a seriózni, veď čo je krajšie ako zasmiať sa spolu, hoci aj na banalite, alebo pozrieť sa na vážnu vec s nadhľadom a humorom. Smelo a s úsmevom do toho! 

9. Samostatnosť

Hovoríme o schopnosti vedieť sa za každých okolností postarať  sám o seba. O tom, že ak vášmu maličkému raz v dospelosti niekto nestrčí tanier s jedlom pod nos, nezahynie od hladu, alebo že ak neumyje riad, bude jednoducho špinavý a on nebude mať z čoho jesť.

Najjednoduchšia cesta k samostatnosti je dostatok priestoru na zistenie, že čo ako urobí, tak to bude mať. Väčšinou majú hlavne matky tendenciu chlapcov príliš ochraňovať a oberajú ich tak o možnosť zaujať k situácii stanovisko, napraviť ju a niečo sa aj naučiť.

V tomto smere môžem odporúčať práve opak. Viac voľnosti, viac pravidelných povinností a viac dôvery sú najlepšou cestou k neskoršej samostatnosti.

10. Chlap má dodržať slovo

Ak niečo synovi sľúbite, dodržte to. Samozrejme, môže vzniknúť aj situácia, že sa to nedá. No aj vtedy sa dá záležitosť „chlapsky“ riešiť. Treba situáciu náležite vysvetliť, priznať si, že ste nedodržali sľub, ospravedlniť sa a navrhnúť náhradné riešenie. V oboch prípadoch tak mladý muž vidí, ako by mal jednať chlap v pravom slova zmysle.

Do rovnakej kategórie patrí aj dochvíľnosť. Nie je nič horšie, ako vychovať syna, ktorý bude chodiť všade notoricky neskoro. Nielen že pre ostatných stratí na vážnosti, ale nepresnosť môže pôsobiť až bezohľadne a grobiansky. Snažte sa syna viesť k tomu, že ak má byť niekde na presný termín, je potrebné aj v tomto prípade dodržať slovo a dostaviť sa načas.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: