Prečo chlapci potrebujú otcov? Čo vám o výchove synov doposiaľ nikto nepovedal

Alexandra Okálová | 16. október 2018
Prečo chlapci potrebujú otcov? Čo vám o výchove synov doposiaľ nikto nepovedal

Chlapci potrebujú vo výchove iný prístup ako dievčatá, o tom niet žiadnych pochýb. Ale možno ste doposiaľ netušili, aké kľúčové je pre chlapcov vyrastať za prítomnosti otca. Ak nemajú túto možnosť, je dôležité, aby mali aspoň mužské vzory. Ako vychovať z vášho syna fajn chlapa?

Nemusíte s nami súhlasiť, ale podľa nás sa niečo sa s mužmi stalo. Prestali byť mužmi. Psychológovia vidia príčinu oslabenia mužského princípu v absencii ozajstného otcovského prístupu v ich výchove. Inými slovami, ak váš partner neplní svoju otcovskú úlohu tak, ako by mal alebo vychovávate syna bez otca, je dôležité mu ho nahradiť tak, že preňho nájdete iné mužské vzory. Niekoho, ku komu budú vzhliadať, rešpektovať ho, kto im ukáže, ako byť chlapom. 

Ako dnes fungujú ženy a muži?

Ak chceme porozumieť tomu, prečo máme problémy s výchovou, v prvom rade sa musíme pozrieť na súčasné ľudstvo ako také. Akí sme? Čo riadi naše životy? Čo nám najviac chýba? Hlavnou črtou súčasného človeka je unudenosť. Unudení sme preto, lebo svoj život prežívame v absolútnom bezpečí. Od útleho detstva. (Stačí sa pozrieť už len na certifikáty bezpečnosti, ktoré musí mať obyčajná preliezačka na detskom ihrisku.)

Nie sme ochotní riskovať a dbáme na to, aby náš život bol čo najpohodlnejší. A tým nemyslíme luxusné bývanie a drahé autá, ale pohodlnosť doby, ktorá nám poskytuje toľko zlepšovákov a skratiek k tomu, aby sme dosiahli svoje ciele, že v podstate nevieme, čo je to nepohodlie, a to v konečnom dôsledku produkuje nudu, zabíja kreativitu a potláča samostatnosť. Muži sú oslabení. Stratili zmysel pre disciplínu, prestali byť zodpovednými, a nie sú pre ženy viac oporou. Ženy sa celej situácii prispôsobili tak, že prebrali na seba mužskú rolu.

Sú samostatnejšie, na druhej strane neoddané mužom, nie sú natoľko schopné nehy a strácajú na príťažlivosti. No ak chceme vychovať deti správne, musia muži byť mužmi a ženy ženami. 

Čo potrebuje chlapec od oboch rodičov

Mgr. Milena Mikulková, sociálna pedagogička, koučka a autorka publikácií Hlavu vzhůru, rodiče a Hlavu vzhůru, chlap(c)i vraví, že „Chlapec potrebuje otca, aby jeho hrany ostali ostré a čisté a matku, aby mu dala teplo a mäkkosť.“ V tejto vete je povedané všetko. Je dôležité, aby otec a matka fungovali v živote i vo výchove ako partneri, ktorí sa navzájom dopĺňajú.

Chlapec potrebuje získať od oboch rodičov dôveru a lásku, od otca navyše odvahu a odolnosť, zmysel pre cieľavedomosť, zodpovednosť a sebadisciplínu, ale aj láskavosť a nehu od mamy. Samozrejme, aj otec môže byť láskavý a nežný, ale či chceme, či nie, predsa len určité stereotypy jednoducho fungujú spoľahlivo a sú vo výchove dôležité.

A samozrejme, obaja rodičia by mali byť  jednotní vo výchove. Neznamená to však, že musia mať vo všetkom rovnaké názory. Je však fajn, ak sa vždy dokážu dohodnúť a vysvetliť dieťaťu, ak jeden robí tak a druhý onak, a prečo je to tak. 

Dobrý otec = dobrý syn

Čo môže spraviť otec pre svojho syna? To je otázka. V prvom rade musí mať vyriešený vzťah s otcom a dedom a so svojimi mužskými vzormi, aby dokázal to, čo sa od nich naučil, odovzdať svojmu synovi.
 
Dobrý otec by mal milovať matku svojho syna, aby mu ukázal, ako má nadväzovať vzťahy so ženami v budúcnosti. (Sociálne cítenie sa vyvíja do veku 12-tich rokov a dovtedy je teda vplyv otca naozaj dôležitý.)
Dobrý otec by mal svojmu synovi umožniť robiť chyby a poučiť sa z nich, nechať ho popáliť sa. Nemal by mu brániť v prirodzenej rivalite a dovoliť mu, nech si sám v spoločnosti vydobyje svoju pozíciu.
♥ Dobrý otec by mal svojho syna viesť k pohybu a športu, ale nenútiť ho, ak vidí, že mu to nejde. Digitálne médiá nemusia byť tabu, ale je fajn nájsť rozumnú mieru v ich používaní.
♥ Dobrý otec by mal stanoviť v živote svojho syna jasné pravidlá.

Čo sa deje v duši chlapca, keď nedostáva otcovskú lásku?

Otec by mal stáť po boku svojho syna predovšetkým v najdôležitejších životných fázach, keď sa stáva z batoľaťa chlapček a z chlapca mladý muž (obdobie puberty). Ak sa oňho otec nezaujíma, prežíva to veľmi intenzívne.

Ak k nemu otec nie je láskavý, nadobúda pocit, že nie je dosť dobrý, ak neprejavuje oňho otec záujem, môže sa aj tváriť celý život, že mu je otec ukradnutý, ale v kútiku duše mu bude vždy chýbať. 

Ako môže matka podporiť otcovskú výchovu?

Ak chcete byť svojmu synovi dobrou matkou, aj vy by ste mali mať v poriadku vzťah so svojím otcom a, samozrejme, aj s otcom svojho dieťaťa. Iste, nie vždy ostáva medzi rodičmi láska na celý život, ale mali by sa aspoň vzájomne rešpektovať, ak nie kvôli sebe, tak aspoň z výchovného hľadiska. Dieťa cíti aj najmenšie napätie v komunikácii rodičov, ako aj nedostatok rešpektu. Matka, ktorá nerešpektuje svojho muža, spôsobí, že si jej syn nebude vážiť samého seba a bude sa báť žien.

Častým javom, nielen v narušených vzťahoch je, že matka nenechá otca svojho syna, aby s ním trávil čas osamote. Je to jedna z najčastejších chýb pri výchove chlapca. Len tak totiž získa ten pravý obraz mužského vzoru. Chlapec sa stáva chlapom mimo zraku žien. Na rybách, pri lození po skalách, pri vymieňaní pneumatík na aute... 

Mužské vzory

Otec nie je v čase dozrievania pre chlapca jediným dôležitým mužom. Rovnako podstatní sú aj učitelia či športoví tréneri. Je dobré, ak váš syn má aj iné mužské vzory, ktoré mu ukazujú, že skutočný muž je múdry, sebavedomý, vie, čo je to disciplína a vie použiť silu vtedy, keď je potrebná, nie iba tak. Je škoda, že v školstve nachádzame stále menej a menej mužov. Aj to je jednou z príčin, prečo chlapci majú problém stať sa mužmi.

Ako, keď sú celý život vychovávaní ženami? Ak ste slobodná matka a nemáte po svojom boku muža, prihláste svojho syna na nejaký šport alebo krúžok, ktorý vedie muž. Vedome vyhľadávajte spoločnosť priateľov a rodiny, kde sú dobrí chlapi, muži, ktorých rešpektujete. Aj dospelí kamaráti, strýkovia a starí otcovia sú pre chlapca dôležitými vzormi.

Kvalita vs. kvantita

Možno máte občas pocit, že sa vaši partneri nevenujú deťom dostatočne často. Radi by sme vás upokojili. Omnoho dôležitejšia je kvalita času, ktorý s nimi strávia. A niet lepšieho spôsobu výchovy pre syna, ako keď ho otec zapája do svojich aktivít, ak vytvára preňho príležitosti pre pestovanie sily a odolnosti. Samozrejme, k tomu patrí aj pochvala a uznanie nielen za každý úspech, ale aj snahu. Len tak môže z chlapca vyrásť odvážny, sebavedomý muž, ktorého niečo len tak nezlomí.

Otec má byť láskavý tyran

Možno to znie kruto, ale nie je to tak. Otec má byť tým, kto určuje pravidlá a mantinely. Nemal by svojho syna bezhranične obdarovávať, a už vôbec nie za odmenu. Podľa Mgr. Jiřího Haldu, špeciálneho pedagóga a personálneho poradcu sa dnes deťom „posluhuje“, deti nepoznajú diskomfort a robia si, čo sa im páči. Majú príliš mnoho hračiek, a pritom by im pokojne stačili tri.

A pri chlapcoch je striedmosť v rámci hračiek o to dôležitejšia, že v nich podporuje kreativitu. Nemám dráhu? Hm, nevadí, spravím si ju z kociek a knižiek. 

Rituál prekonania hnevu

Žiaden rodič si tzv. „obdobie vzdoru“ práve nevychutnáva. Tie emócie sa niekedy dajú naozaj len ťažko zvládať. Ale vravieť si, že to prejde, nestačí. Ukázať synovi, ako prekonať hnev, by mal práve jeho otec. A ako by mal tento rituál vyzerať?

Keď chytí vášho miláčika amok, otec by mal k nemu pristúpiť, silno ho objať a bez slova počkať, kým sa vyzúri. Následne by ho mal pochváliť, ako krásne svoj hnev zvládol a že práve teraz sa z neho stal chlapec. Už nie je bábätko. A vy máte po boku otca roka. Vzdor, už nikdy viac!

Naučte sa chváliť

Pochvala a uznanie, to je niečo, bez čoho nemôžeme rásť. Ale aj chváliť treba vedieť, pokiaľ nechcete zo svojho syna vychovať samoľúbeho jedinca, pre ktorého je dôležitý iba výsledok. Pretože je to predovšetkým o ceste.

A tak ho treba aj chváliť. Nie za výsledky, ale za kroky, ktoré spravil, aby dosiahol, čo chcel. Tento princíp vo vašom chlapcovi utvrdí poznanie, že ak na sebe bude tvrdo pracovať, výsledok sa vždy dostaví. Takže ak váš synátor hrá skvele na husle, nedajte mu to „na prvú“, radšej mu povedzte, že je skvelé, ako usilovne trénuje a že ho to baví.

Tri smrteľné hriechy vo výchove syna

1. Neberte mu jeho obľúbené hračky, keď vás hnevá. Učíte ho tak kradnúť.

2. Nevravte mu, keď sa mu narodí súrodenec: „Už si veľký!“

3. Nechváľte ho povrchne. Vždy odôvodnite, čo si ceníte na jeho úspechu. 

Otcovia a dcéry
Prečítajte si tiež:

Otcovia a dcéry

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: