Odborník radí: Koľko môžem pribrať v tehotenstve, ak mám už teraz nadváhu?

Redakcia | 24. október 2023
Odborník radí: Koľko môžem pribrať v tehotenstve, ak mám už teraz nadváhu?

Naša čitateľka sa pýta v gynekologickej poradni Prof. MUDr. Jozefa Záhumenského, aké sú možnosti manažovania hmotnosti počas tehotenstva.

Ako nepribrať priveľa v tehotenstve, keď už teraz mám problém?

Dobrý deň, mám na vás otázku ohľadom môjho tehotenstva a mojej hmotnosti. Mám 165 cm a momentálne vážim 85 kg, čo znamená, že mám obezitu. Pred tým, ako som otehotnela, som plánovala schudnúť. Teraz som v druhom mesiaci tehotenstva a chcela by som vedieť, ako by som mala pristupovať k svojej hmotnosti a výžive počas tehotenstva. Koľko kilogramov je bezpečné pribrat v mojej situácii? Je možné, alebo odporúčané dodržiavať nejakú formu diéty alebo obmedzenia kalórií počas tehotenstva? Ako by som mala upravit svoj jedálniček, aby bol vyvážený a zdravý pre mňa a moje bábätko? Ďakujem vám za odpoveď a rady.

Obezita má výrazný vplyv na priebeh gravidity

Na vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.:

To je vynikajúca otázka, pretože obezita je najčastejšou preexistujúcou chorobou, ktorá má výrazný vplyv na priebeh gravidity. Nadváha a obezita matky zvyšujú riziko vysokého tlaku aj cukrovky v tehotnosti, dokonca ovplyvňujú aj celoživotné zdravie novorodenca. Existujú tabuľky, koľko by mala žena pribrať na váhe aj podľa pôvodnej hmotnosti. Vo Vašom prípade by bolo ideálne pribrať maximálne 9 kg. Všetko sa dá dosiahnuť úpravou stravy a správnym pohybovým režimom.

Čo sa týka stravy, môžete sa obrátiť aj na profesionálnych výživových poradcov, napríklad spoločnosť PLANEAT, ktorá pripravuje jedálničky pre zdravých ľudí, alebo podľa rôznych diagnóz. Rovnako pripravia jedálničky aj pre tehotné ženy s obezitou. Poistenkyne Dôvery majú u nich zľavu.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU 

Ako manažovať svoju hmotnosť v tehotenstve?

  • Nadváha a priberanie počas tehotenstva: Ak máte nadváhu alebo obezitu na začiatku tehotenstva, odporúčaný prírastok hmotnosti je obvykle nižší ako pre ženy s normálnou hmotnosťou. Váš lekár vám môže poskytnúť presné čísla, ale v zásade by ženy s nadváhou mali priberať medzi 7 a 11,5 kg a ženy s obezitou medzi 5 a 9 kg počas celého tehotenstva.
  • Výživa: Počas tehotenstva je dôležité zabezpečiť správnu výživu pre vás aj vaše bábätko. Miesto obmedzovania kalórií sa sústreďte na konzumáciu vyvážených jedál bohatých na živiny. Váš jedálniček by mal obsahovať ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny, bielkoviny a mliečne výrobky.
  • Obmedzenie príjmu kalórií a diéta: Ak hľadíte na obmedzenie príjmu kalórií, mali by ste to konzultovať s vaším lekárom alebo výživovým poradcom. Klasické diéty sú pre tehotné ženy nevhodné. Je dôležité konzumovať dostatočné množstvo kalórií a živín potrebných pre rast a vývoj vášho bábätka.
  • Aktivita: Ak vám to váš lekár dovolí, pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť s kontrolou hmotnosti a zlepšením vašej celkovej pohody počas tehotenstva.

Pokiaľ ide o prírastok hmotnosti počas tehotenstva, mnohé odborné organizácie, vrátane Inštitútu medicíny (IOM) v USA, poskytli odporúčania založené na BMI pred tehotenstvom. Tieto odporúčania sa môžu líšiť v rôznych krajinách a môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám.

Nasledujúca tabuľka zobrazuje odporúčaný celkový prírastok hmotnosti počas tehotenstva na základe BMI pred tehotenstvom, ako aj približný prírastok v jednotlivých trimestroch:

BMI kategória pred tehotenstvomCelkový prírastok Prírastok v 1. trimestriPrírastok v 2. trimestriPrírastok v 3. trimestri
Podváha (<18.5)12,5 - 18 kg 1 - 2 kg 0,5 kg/týždeň (približne) 0,5 kg/týždeň (približne) 
Normálna  (18.5-24.9)11,5 - 16 kg   1 - 2 kg0,4 kg/týždeň (približne) 0,4 kg/týždeň (približne) 
Nadváha (25-29.9)7 - 11,5 kg  1 - 2 kg0,3 kg týždeň (približne) 0,2-0,3 kg/týždeň (približne) 
Obezita (≥30) 5 - 9 kg 1 - 2 kg

0,2 kg/týždeň (približne) 

0,1- 0,2 kg/týždeň (približne) 

Ako vypočítať BMI?

BMI (Body Mass Index) alebo index telesnej hmotnosti je číslo vypočítané z váhy a výšky osoby.

 

Vzorec na výpočet BMI je nasledujúci:

BMI = hmotnosť (v kilogramoch)/výška (v metroch)2

 

Postup výpočtu:

  1. Zmerajte svoju hmotnosť v kilogramoch (kg).
  2. Zmerajte svoju výšku v metroch (m). Napríklad: 165 cm je 1,65 m.
  3. Urobte druhú mocninu vašej výšky.
  4. Vašu hmotnosť delíte číslom z kroku 3.

Príklad:

Predstavme si, že osoba váži 70 kg a je vysoká 1,75 m.

BMI = 70/1,752

BMI = 70/3,0625
BMI = 22,86


V tomto príklade by BMI osoby bolo približne 22,86.

Toto číslo následne môžete porovnať s klasifikáciou BMI hodnôt, aby ste zistili, či máte podváhu, normálnu váhu, nadváhu alebo obezitu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: