Odborník radí: ANTIKONCEPCIA - tabletky alebo teliesko?

MUDr. Marek Brenišin | 20. január 2022
Antikoncepcia

Ak sa žena bojí, že zabudne užiť tabletku, môže zvoliť rôzne injekcie či implantáty. Ich výhodou je, že sa nemusí strážiť pravidelné užívanie, nevýhodou ale môžu byť výraznejšie nežiaduce účinky, prípadne aj obnova plodnosti trvá dlhšie než pri tabletkách. Na mnohé otázky má odpovede MUDr. Marek Brenišin.

Ľudia patria k pár druhom na Zemi, ktoré majú sex nielen kvôli rozmnožovaniu, ale aj pre potešenie. Spolu s opicami či delfínmi tak aj my riešime otázku, ako byť spolu, aby z toho vždy nevzniklo potomstvo.

Preto sa postupne začala vyvíjať antikoncepcia ako prostriedok na zabránenie neželaného počatia. V našom článku sa budeme venovať najmä tej hormonálnej, čiže ľudovo povedané „tabletkám“. Aj tie prešli počas histórie vývojom a dnešná paleta liekov poskytuje takmer vždy nejaký prípravok, ktorý žene sadne.

Ako sa v antikoncepcii vyznať?

Všeobecne platí, že najmä nasadenie prvého lieku býva obvykle najťažšie, keďže nevieme, ako naň žena bude reagovať. Dôležité je najmä zdôrazniť, že každá z nás je iná, preto treba rátať s nejakým obdobím, počas ktorého sa bude ideálny prípravok hľadať.

Pomerne často sa vo vyhľadávačoch objavuje „antikoncepcia bez predpisu“. Aj keď v ére internetu a e-shopov sa dá objednať hormonálna antikoncepcia na voľný predaj, dôrazne sa to neodporúča. Aj tieto prípravky sú totiž liekmi a môžu mať svoje nežiaduce účinky. Výber akejkoľvek antikoncepcie je preto výslovne žiadané konzultovať so svojím gynekológom.

Asi najčastejšie používané sú kombinované tabletky s obsahom estrogénu a progesterónu. Prípravky nových generácií navyše obsahujú hladiny hormónov podobné fyziologickému cyklu ženy, vďaka čomu sa lepšie znášajú. V niektorých prípadoch sa môžu používať aj na úpravu ťažkých foriem akné či reguláciu nepravidelného menštruačného cyklu. Ich účinnosť sa pohybuje okolo 95 – 99 %.

Ich nevýhodou je, že môžu viesť k zvýšeniu krvného tlaku, preto by ich užívanie u žien s hypertenziou malo byť dôrazne zvážené a  mali by rátať s častejšími kontrolami. Z iných očakávaných nežiaducich účinkov možno spomenúť náladovosť, bolesti hlavy či zvýšenie rizika niektorých druhov rakoviny, avšak tu treba podotknúť, že pri pravidelných kontrolách a správnom manažmente užívania antikoncepcie je riziko stále pomerne nízke.

Alternatívou sú čisto progesterónové tabletky, ktoré svojím účinkom navodzujú zmeny na sliznici maternice tak, aby nedokázala prijať oplodnené vajíčko. Keďže neobsahujú estrogén, bývajú zvyčajne prvou voľbou pre fajčiarky alebo ženy s vysokým krvným tlakom. Účinnosť a nežiaduce účinky sú podobné ako pri kombinovaných tabletkách.

Ak sa žena bojí, že zabudne užiť tabletku, môže zvoliť rôzne injekcie či implantáty. Ich výhodou je, že sa nemusí strážiť pravidelné užívanie, nevýhodou ale môžu byť výraznejšie nežiaduce účinky, prípadne aj obnova plodnosti trvá dlhšie než pri tabletkách.

Vnútromaternicové teliesko, vaginálny krúžok

Ďalšou možnosťou je zavedenie tzv. vnútromaternicového telieska. To jednak uvoľňuje hormóny a zároveň vďaka medenému povrchu udržiava sliznicu v stave, že nie je schopná prijať prípadne oplodnené vajíčko. Obvykle vydrží 5 – 7 rokov, jeho účinnosť sa blíži k 99 %.

Modernejšou novinkou (u nás na predpis) je tzv. vaginálny krúžok. Obsahuje nízke hladiny hormónov, ktoré zabraňujú dozrievaniu vajíčka. Spermie ho tak nie sú schopné oplodniť. Nevýhodou je, že niektoré ženy si naň musia dlhšie zvykať, môže sa objaviť aj dočasný výtok. Ináč sú nežiaduce účinky podobné ako pri tabletkách, akurát bývajú miernejšie.

hormonálna antikoncepcia

Tabletka „po“

Jedinou voľnopredajnou formou je tzv. tabletka „po“. Slúži na núdzové užitie po nechránenom pohlavnom styku. Je limitovaná na užitie maximálne dvakrát mesačne, pričom žena by mala svojho gynekológa informovať o jej použití. Mala by sa užiť do 72 hodín po styku, nežiaduce účinky sú najmä vo forme silnejšieho nasledujúceho menštruačného krvácania.

V súčasnosti sa vedie v určitých kruhoch dilema, či je antikoncepcia „abortívna“ alebo nie. Z vedeckého pohľadu sa musí ale zárodok uhniezdiť a až vtedy sa môže ďalej vyvíjať. Zabúda sa totiž, že antikoncepcia sa často užíva aj liečebne (už spomínané akné, či úprava cyklu), prípadne predstavuje účinný prostriedok proti domácemu násiliu a tyranom, ktorí neváhajú žene urobiť dieťa v domnienke, že tá s nimi potom ostane.

Plánovanie dieťaťa a antikoncepcia

V tomto smere koluje množstvo predsudkov a mýtov, preto je potrebné uviesť ich na pravú mieru.

V prípade, že sa pár rozhodne pre dieťa, je nutné antikoncepciu vysadiť. Úprava hormónov ale nejaký čas trvá, preto sa, v závislosti od používaného prípravku, odporúča počkať aspoň pol roka až rok, počas ktorého by pár mal používať inú formu antikoncepcie, ideálne nehormonálnu (napr. prezervatív).

V prípade implantátov či injekcií môže návrat k pôvodnej plodnosti trvať od troch mesiacov do pol roka, pri vnútromaternicovom teliesku to môže ísť ešte rýchlejšie. Samozrejme, pri tabletkovej forme jej účinnosť klesá, ak ju žena zabudne užiť. V takom prípade by sa mala ale poradiť so svojím gynekológom o ďalšom postupe. Z ostatných foriem sa väčšinou plodnosť vracia pomerne rýchlo, môže byť obnovená už počas nasledujúceho cyklu.

Plánovanie potomstva po vysadení antikoncepcie obvykle nesprevádzajú problémy. Rozšírené tvrdenie, že tieto prípravky spôsobujú trvalú neplodnosť, je mýtus. Rovnako aj to, že sa môže vyskytovať zvýšené riziko vrodených vývojových chýb. Jedinou pozorovanou zmenou je zvýšená šanca na viacpočetné tehotenstvo (najmä dvojičky) a to hlavne počas prvého roka po vysadení antikoncepcie, avšak nebola spoľahlivo preukázaná.

Dojčenie a antikoncepcia

Takisto ďalším rozšíreným mýtom je, že žena nemôže otehotnieť, zatiaľ čo dojčí. Počas tohto obdobia sa síce vylučuje vo zvýšenej miere hormón prolaktín, ktorý napomáha tvorbe materského mlieka. Jedným z jeho účinkov je aj zníženie plodnosti, keďže telo matky sa sústreďuje na výživu narodeného bábätka a ďalšie tehotenstvo by mohlo znamenať problémy z hľadiska hospodárenia so živinami.

Keďže ale medzi ľuďmi existujú rozdiely, aj u žien v rôznej miere a rôznym tempom hladina prolaktínu klesá. Najrýchlejšie to býva u žien, ktoré nedojčia, kde môže dôjsť k návratu k pôvodným hladinám hormónov už do šiestich týždňov. Výnimkou ale nie je tehotenstvo po pár mesiacoch ani u žien, ktoré dojčia pravidelne.

Obľúbenou voľbou u čerstvých mamičiek bývajú buď tablety s obsahom progesterónu alebo rôzne injekcie či implantáty. Bezpečné je aj zavedenie vnútromaternicového telieska. Ak má ale žena pochybnosti, zodpovednosť by mal prevziať partner, keďže napr. používanie prezervatívu nemá na dojčenie a bábätko absolútne žiadny negatívny vplyv.

Kedy neužívať antikoncepciu?

Pri dôkladnom manažmente a spolupráci pacientky a lekára je užívanie antikoncepcie bezpečné. Aj tak sa ale vyskytujú prípady, kedy by ju žena užívať nemala alebo by jej nasadenie mala dôrazne zvážiť.

Prvým prípadom je vek nad 45 rokov, keď negatívne účinky prípravkov, najmä vo forme stimulácie bujnenia buniek či porúch v rámci menštruačného cyklu môžu prevážiť nad pozitívami. Opatrné by mali byť aj fajčiarky, diabetičky, či ženy liečiace sa na vysoký krvný tlak. Takisto je potrebné starostlivé zváženie pri poruchách funkcie pečene, žlčníka, obličiek.

Preto musíme zopakovať, voľnopredajné prípravky hormonálnej antikoncepcie by si žena nemala objednávať a ordinovať bez porady s lekárom, nakoľko pred jej nasadením by sa malo uskutočniť dôkladné vyšetrenie.

Chcela by som sa opýtať...

Na tomto mieste sme sa rozhodli dať priestor vašim otázkam, ktoré sa bojíte alebo hanbíte opýtať.

Otázka č. 1: „Môžem kombinovať jednotlivé prípravky hormonálnej antikoncepcie?“

Nie, dôrazne sa to neodporúča. Účinok sa nezvýši, hrozí ale skrížená reakcia medzi liekmi.

2: „Užívam hormonálnu antikoncepciu, ale zabudla som užiť tabletku. Čo mám robiť?“

Tu neexistuje zhoda medzi lekármi. Podľa môjho názoru je lepšie pokračovať v užívaní podľa pôvodného plánu, avšak treba rátať s tým, že účinok je znížený. Niektorí lekári odporúčajú užiť druhý deň dvojnásobnú dávku, ale výhody tohto riešenia sú kontroverzné.

3: „Môžem užiť tabletku „po“, ak beriem antikoncepciu?“

Pri správnom užívaní na to nie je dôvod. Ak ale žena užije tabletku „po“, nemalo by to nijako uškodiť. Môže to nastať najmä vtedy, ak žena zabudne užiť antikoncepciu. Neznamená to ale, že je automaticky chránená proti otehotneniu.

4: „Chcem absolvovať umelé oplodnenie. Bude to mať vplyv?“

Nemalo by to nijako znížiť účinok procedúr umelého oplodnenia.

5: „Budú u mňa zmeny nálad? Priberiem?“

Zmeny nálad môžu nastať, keďže ide o hormonálny prípravok. Priberanie po antikoncepcii je už prekonaný mýtus.

6: „Môžem pri užívaní antikoncepcie dojčiť?“

Áno, o vhodných prípravkoch sa treba poradiť so svojím lekárom, ktorý pozná váš stav.

7: „A čo iné lieky?“

Na toto sa ťažko odpovedá, všeobecne platí, že by pacientka mala lekárovi oznámiť, aké lieky užíva, aby sa predišlo nežiaducim následkom.

8: „Môžem sa počas užívania antikoncepcie očkovať?“

Určite áno. Ak neexistujú iné okolnosti, antikoncepcia nebráni dať sa žene očkovať. Dokonca ani proti COVID-19 a to aj v prípade adenovírusovej vakcíny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: