DULA upozorňuje: Prečo (ne)funguje dojčenie ako antikoncepcia?

Redakcia | 5. február 2021
Dojčenie

Mala som už klientky, ktoré otehotneli tesne po šestonedelí alebo dokonca ešte počas neho.

Vaša otázka:

Už veľakrát som počula i čítala, že žena môže otehotnieť, aj keď dojčí. Zaujímalo by ma však, či sa to dá nejako určiť – napr. keď má veľa mlieka a bábätko je celý deň iba dojčené, je toto riziko menšie, ako keď žena dojčí už menej a dieťa je prikrmované. 

Žiadna antikoncepcia nie je 100% 

Na otázku odpovedá dula a laktačná poradkyňa Ľuba Lapšanská

Áno, v princípe máte pravdu. Dojčenie nie je antikoncepcia, ale plodnosť ženy sa za zachovania určitých pravidiel výrazne znižuje. Nie však na 100 %! Mala som už klientky, ktoré otehotneli tesne po šestonedelí alebo dokonca ešte počas neho. Len pripomeniem, že v tomto období odporúčam iné formy milovania ako samotný  pohlavný styk. 

V prvých šiestich mesiacoch po pôrode je plodnosť obvykle veľmi nízka – udáva sa cca 1 % žien, ktoré otehotnejú – ak sú prítomné všetky podmienky, ja tomu hovorím prírodného prirodzeného dojčenia. Podobne,  ako to majú samičky zvierat v prírode. Aké to sú?  

  • Dieťatko je iba dojčené, z prsníka,  na požiadanie, kedykoľvek, bez nejakých intervalov, počas dňa i noci. Bez dokrmovania, samozrejme.
  • Ďalšou podmienkou je, že sa nepoužívajú žiadne náhradné „diely“ na uspokojenie satia – teda žiadne cumlíky, fľaše a ani klobúčiky.
  • Dieťa je v blízkom kontakte s mamou aj počas noci – teda spia spolu v posteli. A, samozrejme, platí to len vtedy, kým mamička nedostala menštruáciu. To hovoríme o dieťatku do veku šiestich mesiacov. 

Potom sa plodnosť už zvyšuje, udáva sa, že do jedného roka od pôrodu otehotnie asi 10 % žien. Všetky predošlé podmienky však musia byť splnené. Jediná zmena je, že dieťatko už dostáva okrem dojčenia aj príkrmy. 

Menštruácia počas dojčenia

Rada by som ešte pripomenula, ako je to s menštruáciou. To, že nemáte menštruáciu, neznamená, že otehotnieť nemôžete. Možno práve v deň pohlavného styku nastala prvýkrát od pôrodu ovulácia. Sú to výnimočné prípady, ale reálne.

Existujú však  metódy na zistenie plodnosti, resp. času ovulácie.  Po prvom roku je telo ženy už obvykle pripravené počať ďalšie dieťa a dojčenie to neovplyvní. Je však bežné, že tehotné ženy dojčia svoje staršie deti a po pôrode najmladšieho potomka pokračujú v tzv. tandemovom dojčení. 

Takže na záver – dojčenie nemožno považovať za dokonalú formu zabránenia počatia. Ale to v podstate nezabezpečí na 100 % ani žiadna forma antikoncepcie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: