ŠESTONEDELIE nepodceňujte: Spokojná mamička je dobrým predpokladom na šťastné bábo

MUDr. Marek Brenišin | 25. január 2021
šestonedelie

Je to krásny a zvláštny čas. Viete, že niečo vo vašom živote sa definitívne zmenilo.

Drobec je už na svete a teraz začína to hlavné: zotavenie sa z pôrodu a zoznámenie sa s novým prírastkom do rodiny. 

Čo vlastne je šestonedelie?

Dnes sa už iba pousmejeme nad „šesto nedeľami“, v skutočnosti sa týmto názvom označuje obdobie v rozsahu šesť až osem týždňov po pôrode, keď sa telo mamičky postupne zotavuje z pôrodu a všetky tehotenské zmeny sa postupne vracajú do stavu ako pred otehotnením.

Počas tzv. včasného šestonedelia, ktoré trvá asi desať dní po pôrode, dochádza postupne k zavinovaniu maternice a odchádzaniu očistkov (lochií). Tie sú najprv krvavé, neskôr menia farbu na žltú a po niekoľkých týždňoch na bielu. Do konca šestonedelia by mali vymiznúť úplne.

Po skončení šestonedelia netreba zabudnúť na vyšetrenie u gynekológa, ktorý skontroluje hojenie prípadných popôrodných poranení, zavinutie maternice ap. Ak má žena záujem, informuje ju aj o prípadnej ochrane. 

Kolostrum

Hoci sa telo budúcej mamičky pripravuje na tvorbu mlieka už pred pôrodom (čo možno badať niekoľko týždňov ako belavý „výtok“ z bradaviek“), plná tvorba mlieka začne obvykle niekoľko dní po pôrode. Rovnako sa mení aj jeho charakter. Najprv sa tvorí tzv. kolostrum, materské mlieko ho nahradí obvykle na tretí až piaty deň po pôrode.

Táto zmena má svoj význam, keďže kolostrum jednak napomáha osídleniu čriev bábätka správnou mikroflórou, má aj pozitívny vplyv na vypudenie smolky (t. j. prvej stolice bábätka po narodení). Kolostrum ale neobsahuje až toľko tukov ako neskoršie mlieko, preto môže dočasne dochádzať k chudnutiu bábätka po pôrode. Ak mamička rodila cisárskym rezom, tvorba mlieka sa obvykle spúšťa o deň až dva neskôr ako pri normálnom pôrode. A aj keď je to ťažké, treba si hlavne dôverovať, drobec už bude vedieť ako na to.

Strácanie bábätka na hmotnosti je normálny sprievodný jav, ktorý môže trvať až dva týždne po narodení. Ide najmä o kombináciu stresu z nového prostredia, aj tvorbu tepla, na ktorú slúži tuk nabraný počas posledných mesiacov v brušku mamičky. Preto síce treba byť obozretný, ale zasa nie je dobré príliš sa stresovať, že novorodeniatko nie vždy presne zapadá do „tabuliek“.

Aj psychika čerstvej mamy dostáva zabrať

Pomerne častým javom je popôrodná depresia. Vzniká v dôsledku náhlych hormonálnych zmien, keďže vylučovanie hormónov sa veľmi rýchlo vracia do normálu. Prebieha rôzne, od drobných záchvatov smútku po miestami až bizarné výkyvy emócií. Obvykle sa zvláda pomerne dobre, dôležitá je ale podpora okolia a rodiny. Takisto záleží aj od prístupu personálu v nemocnici, k čerstvej mamičke treba pristupovať citlivo, obozretne a trpezlivo vypočuť možno aj na prvý pohľad banálne požiadavky.

Je rozhodne dobré, ak žena s novorodencom neostáva sama. V prípade slobodných mamičiek je vhodné, aby si ešte počas tehotenstva našli kamarátky, ktoré majú podobne staré deti, vyhľadali materské centrum či zintenzívnili kontakty vo svojej rodine. Takáto cenná pomoc je vhodnejšia ako hľadanie často rozporuplných rád na internete...

Strava počas šestonedelia

Počas tehotenstva ženy často počúvajú, čo smú a čo nie. Týka sa to jedla, aktivít, aj bežných činností. V období šestonedelia sa to mierne zmení, no bohužiaľ, stále ostávajú isté obmedzenia, najmä ohľadom liekov. Mnohé z nich sa totiž vylučujú aj do materského mlieka a keďže chýbajú klinické štúdie odporúča sa vždy konzultovať ich nasadenie s lekárom a zachovávať maximálnu obozretnosť.

Ohľadom stravy sa viac-menej všetko vracia do normálu, no to neznamená, že sa žena môže úplne „odviazať“. Dobrou správou ale je, že väčšinu lahôdok, ktoré ste si odopierali počas očakávania vášho drobca, si môžete opäť dopriať ako napr. sushi alebo plesňové syry. Samozrejme, nič nepreháňajte. Pozor však dávajte na potraviny a nápoje, ktorých látky môžu prejsť do materského mlieka a spôsobiť vášmu bábätku bolesti bruška, či ho inak ohroziť.

Pohyb a cvičenie počas šestonedelia

Keď sa žena cíti dobre, odporúča sa začať opäť s prechádzkami, aby sa zlepšil krvný obeh najmä v dolných končatinách. Tehotenstvo totiž bráni správnemu odtoku krvi z nôh, preto sú prechádzky vhodnou aktivitou na predchádzanie vzniku kŕčových žíl.

Rovnako sa odporúča začať s relaxačnými cvičeniami a neskôr aj s posilňovaním svalov panvového dna, na prevenciu úniku moču v neskoršom veku. Tu by som ale odporúčal konzultovať tieto cviky s urogynekológom, keďže ich nesprávne vykonávanie môže často narobiť viac škody než osohu.

Ohľadom bežných športov, ako je tenis, beh, či aerobik sa odporúča počkať aspoň tri mesiace, keďže aj svaly potrebujú určitý čas na regeneráciu a počas obdobia krátko po pôrode by mohlo dôjsť pri ich náhlom preťažení k poraneniu až natrhnutiu. Ak má žena za sebou cisársky rez, o vhodnosti cvičenia by sa mala poradiť so svojím gynekológom. 

A čo SEX v šestonedelí?

Počas šestonedelia sa odporúča sexuálna abstinencia. Telo potrebuje čas na zahojenie popôrodných poranení. Najmä partner by si mal uvedomiť, že netreba nič uponáhľať a  je dôležitá trpezlivosť a citlivosť. Takisto sa odporúča počkať na vybratie stehov, ak žena absolvovala nástrih hrádze počas pôrodu. Pozor treba dávať aj na jazvu po cisárskom reze, jej hojenie vyžaduje tiež čas.

Kedysi sa verilo, že počas tohto obdobia žena nemôže otehotnieť, keďže dojčenie by malo brániť počatiu a uhniezdeniu oplodneného vajíčka. Dôkazom proti tejto teórii je ale množstvo bračekov a sestričiek narodených deväť mesiacov po ich súrodencoch. 

S tým súvisí aj prvá menštruácia. Tvorba mlieka odoberá ženskému telu pomerne dosť energie, preto nástup cyklu je u každej mamičky individuálny. Všeobecne je ale pozorované, že sa objavuje v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov po pôrode, v niektorých prípadov až po ukončení dojčenia bábätka.

Kedysi sa mamička počas šestonedelia nesmela vyrušovať

Najmä počas prvých dní po pôrode sa vyhradila pre ňu a dieťatko samostatná miestnosť, kam nesmeli muži, ani staršie deti. Možno sa nám to zdá pritiahnuté za vlasy, no pri pozornejšom zamyslení si uvedomíme, že naši predkovia vedeli, čo robia.

Pre ideálne zžitie sa s bábätkom a (staro)novou úlohou v živote ženy je dôležitý najmä dostatok času a pokoja. Niektoré veci nejde uponáhľať. Dnešná doba ale má trochu iné požiadavky, čo nie je v tomto smere vždy ideálne. Samozrejme, každá žena to zvláda a toleruje ináč. Sú mamičky, ktoré naozaj potrebujú svoj čas a priestor, iné zasa nemajú problém ísť medzi ľudí aj s malým bábätkom. Univerzálne odporúčanie v tomto smere neexistuje, je na každej mamičke, aby zodpovedne zvážila, čo bude pre ňu a drobčeka najlepšie.

Opäť je namieste aj ohľad zo strany rodiny. Hoci to možno mnohí členovia myslia dobre a chcú sa podeliť o cenné rady, môže to na ženu vytvárať zbytočný psychický tlak. Aj v tomto smere platí, že menej je niekedy viac. 

Asi najväčšou zmenou prešiel pohľad na dojčenie na verejnosti. Hoci v tomto smere stále vládnu predsudky, najdôležitejšie je uvedomiť si, že novorodeniatku ešte nevysvetlíte, že je v spoločnosti a nie vždy sa dá uchýliť na miesto, kde môže žena dojčiť v súkromí. Našťastie, už máme pomerne dosť reštaurácií a podnikov, kde personál vie mamičke pomôcť, aby boli spokojné všetky strany.

šestonedelie

Voľno pre oteckov 

V súčasnosti je snaha o zavedenie tzv. otcovského voľna desať dní po pôrode, keďže prítomnosť otecka môže urýchliť zotavenie ženy po pôrode. Bohužiaľ, zatiaľ to ale nie je oficiálne, takže mamička sa musí často spoliehať na pomoc mamičiek a babičiek, čo sa nie vždy dá zariadiť, najmä ak rodina žije po celom Slovensku.

Čo sa týka práce, panujú v tomto smere rozdielne názory a pohľady nielen na Slovensku, ale aj v celom svete. Hoci sa psychológovia zhodujú, že najdôležitejšie pre vývin psychiky dieťatka sú prvé tri roky, máloktorá žena ostáva počas tohto času na rodičovskej dovolenke. U nás síce prvé tri roky má žena nárok na túto dovolenku, vo svete je bežné, že už po šiestich týždňoch nastupuje naspäť do práce. Prirodzene, líši sa to v rámci každej krajiny.

Navyše platí, že práca neutečie, no okamihy nestrávené s drobcom môžu rozhodne chýbať a ide o veci, ktoré človek nemusí už nikdy dobehnúť. Preto, ak sa dá, treba si tento čas užiť. Veď čo je krajšie ako sledovať drobčekove pokroky?

Náročné, ale krásne obdobie šestonedelia

Ako sme už spomínali, veľa vecí sa v živote ženy a rodiny mení. Platí to aj pre prvorodičky, aj pre ženy, ktoré už deti doma majú. Do vášho života totiž pribudol uzlíček radosti, ktorý spoznáva svet okolo seba a nie vždy sa mu to páči.

S podporou rodiny a okolia sa ale všetko dá zvládnuť a často býva toto obdobie odmenou za strasti zažité počas tehotenstva a pôrodu. Preto, hoci to bude znieť ako klišé, dôležitý je pozitívny prístup. Bábätko vie, že ho ľúbite a bude vám to dávať najavo. Takisto je dôležité, aby žena mala dostatok oddychu a možností na uvoľnenie sa. Spokojná mamička je dobrým predpokladom na šťastné bábo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: