Popôrodné komplikácie: Hojenie nastrihnutej hrádze

Redakcia | 19. jún 2020
Popôrodné komplikácie: Hojenie nastrihnutej hrádze

Ako ste to zvládli vy?

Rana na hrádzi môže byť veľmi nepríjemná – záleží od toho, či vznikla nástrihom alebo či došlo k potrhaniu tkaniva a ako rozsiahla je rana.

Pôrodníci sa zvyčajne prikláňajú k „umelému“ nastrihnutiu hrádze – lekár vidí, ako pôrod postupuje a vie, že ho možno nastrihnutím hrádze do značnej miery uľahčiť. Pokiaľ to však nie je nutné, tak tento zákrok neurobí.

Nastrihnúť,alebo nenastrihnúť hrádzu?

Ak si rodička striktne nastrihnutie hrádze neželá, snaží sa lekár jej rozhodnutie v maximálnej miere rešpektovať. V takom prípade však hrozí, že tkanivo sa pri pôrode roztrhne samo. A tu vzniká dilema, ktorá rozdeľuje laickú a sčasti aj odbornú verejnosť – čo je lepšie: strihať či nestrihať?

Odpoveď skúste nájsť na dostatočne veľkom kúsku tkaniny, ktorá je čiastočne elastická – roztrhnite ju napoly odhora nadol (nikto od vás nechce, aby ste sa zastavili v dostatočnej vzdialenosti od kritického miesta) a pokúste sa ju zošiť tak, aby bola zošitá čo najrovnejšie. Ak by ste tkaninu napäli a rozstrihli, určite by vám šitie išlo ľahšie. Podobne je to aj s nastrihnutou či roztrhnutou hrádzou.

Niekedy trhliny vzniknú nielen na hrádzi, ale aj vo vnútri pošvy. Stáva sa to buď pri ťažkom pôrode, alebo ak je vnútorné prostredie pošvy a jej vonkajšie okolie zmenené nejakým ochorením – môže to byť kolpitída (zápal pošvy) či niečo podobné, čo oslabí elasticitu kože, urobí ju krehkejšou, takže sa ľahšie potrhá.

Na druhej strane je šitie takýchto rán horšie, pretože okraje sa môžu pri šití doslova prerezávať a tak je niekedy nutné urobiť hrubšiu jazvu než pri zdravom tkanive. 

Komplikácie po nastrihnutí hrádze

Ak sa aj nástrih urobí za optimálnych podmienok, či ak je trhlinka len minimálna, môže sa skomplikovať obdobie po pôrode. Sadnúť si – či už pri jedle alebo dojčení – na tú časť, kde vznikla rana, je veľmi nepríjemné. Nehovoriac o tom, že niekedy sa rana zapáli a občas je dokonca nutné ju revidovať (znova zošiť).

Treba si uvedomiť, že rana je hlavne v prvých dňoch po pôrode len málokedy úplne čistá – odchádzajú očistky, žena potrebuje močiť a tiež vyprázdniť črevá (čo je hlavne po prvýkrát pre rodičku dosť veľká „fuška“).

Ideálne je ranu po každej návšteve toalety umyť a ponechať ju suchú s prístupom vzduchu. Ak sa dá, žena by si nemala obliecť nohavičky a len si ľahnúť na vložky rozprestreté pod seba. Samozrejme, v prípade potreby si môže nohavičky spolu s hygienickou vložkou obliecť. 

Predpokladá to však, že žena má pre seba dostatok času, čiže potrebuje aj trochu pomôcť pri starostlivosti o dieťatko. Pokiaľ ide všetko bez komplikácií, do týždňa by sa mali stehy odstrániť (zvyčajne „odídu“ samy) a žena odchádza domov s prakticky úplne zahojenou hrádzou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: