Novopečené mamičky, starajte sa o seba po pôrode

Petra Hladká | 30. september 2019
Novopečené mamičky, starajte sa o seba po pôrode

Od momentu, keď sa začne pôrod, sa pozornosť mamy aj lekárov sústredí predovšetkým na dieťa a jeho zdravie. Na matku sa akoby na chvíľu zabudlo. V jej tele však nastali obrovské zmeny. A nie vždy je ľahké sa s nimi vyrovnať.

Privreté oči, hlboký nádych a posledné zatlačenie. A je to tu! Na svet prišiel nový človek. Srdcervúci plač, ktorým bábätko oznamuje svoje narodenie, vás na chvíľku upokojí. Máte pocit, že deväťmesačná cesta sa týmto skončila. No nie je to tak. Ešte nejaký čas potrvá, kým sa vaše telo dostane do formy. A nezáleží na tom, či bábo prišlo na svet prirodzene alebo cisárskym rezom. 

„Popôrodná starostlivosť o matku prebieha v prvých dvoch hodinách od pôrodu v pôrodnej sále alebo pôrodnom boxe. Počas týchto dvoch hodín sa sledujú základné vitálne funkcie rodičky, ako aj popôrodné krvácanie a schopnosť sťahovania sa maternice. Zvyčajne môže mať rodička dieťa pri sebe. Následne, ak nie sú komplikácie, je mamička preložená na oddelenie šestonedelia,“ hovorí skúsený gynekológ a pôrodník MUDr. Milan Matta z FNsP J.A. Reimanna v Prešove.

telo po pôrode

Komplikácie po pôrode

Medzi najčastejšie komplikácie patria problémy s pôrodom placenty, či zadržaním časti placentárneho tkaniva (čo vedie ku krvácaniu a nedostatočnému sťahovaniu maternice), či popôrodné poranenia na mäkkých pôrodných cestách, ktoré musia byť bezodkladne ošetrené.

Presunutím ženy na oddelenie šestonedelia jej sledovanie nekončí. Niektoré ťažkosti sa totiž ukážu až postupom času. „Neskôr hrozí riziko vzniku infekcie a v prípade zanedbanej starostlivosti o prsníky zase riziko zápalu (mastitída) s následným vznikom abscesu (dutiny vyplnenej hnisom),“ dopĺňa odborník.

Popôrodná starostlivosť o matku prebieha v prvých dvoch hodinách od pôrodu  v pôrodnej sále alebo pôrodnom boxe.

Nejde iba o bábätko

Asi každá budúca mamička hľadá informácie na internete. Z neho sa dozvie všetko o bábätku, výbavičke, dojčení. Len máloktorá sa zaujíma o to, ako sa starať o seba. Nie, nie je to sebecké. Malý človiečik obráti váš život naruby a kým sa s ním zžijete, istý čas to potrvá. Rany po pôrode vám v tom rozhodne nepomôžu. Čím skôr sa dáte dokopy, tým skôr si môžete užívať pekné stránky materstva. Schválne, zaujímali ste sa o to, ako sa starať o ranu po sekcii? A je toho omnoho viac.

Jazvy a rany po pôrode

„Na oddelení šestonedelia je rodička poučená o starostlivosti o prípadnú epiziotómiu (nastrihnutie hrádze) či operačnú ranu, a to hlavne z hygienického hľadiska. Rutinnou praxou u nás je následná kontrola krvného obrazu do 24 hodín od pôrodu. Výhodou spontánneho pôrodu je, že už pár hodín od pôrodu je rodička schopná bez väčších problémov postarať sa o seba aj o dieťa. V prípade cisárskeho rezu je mobilizovaná až na ďalší deň. Samozrejme, aj nástup laktácie je jednoznačne rýchlejší u rodičiek po spontánnom pôrode,“ vysvetľuje lekár.

Ženy po sekcii pociťujú „následky pôrodu“ spravidla oveľa dlhšie ako tie, ktoré rodili prirodzene. Cisársky rez je operácia a je logické, že hojenie rany sprevádzajú bolesti. O ranu sa treba starať, v opačnom prípade hrozia komplikácie.

„Je dôležité dodržiavať hygienu. Sprchovať ranu len vodou, bez použitia mydiel či sprchových gélov. Po sprche ju neutierať do uteráka, len jemne osušiť prikladaním. Jazvu je dôležité „vetrať“. Niektoré mamičky si ju svojvoľne prelepia, aby ju nedráždili oblečením, ale to nie je správne. Dôležité je podotknúť, že následne kúpanie vo vani či v bazéne, by nemalo byť skôr ako 12 týždňov od operácie,“ varuje odborník.

Kedy ísť po pôrode ku gynekológovi? 

Ak žena nemá po pôrode žiadne komplikácie, gynekologické vyšetrenie v nemocnici už nepodstúpi a na 4. – 5. deň ide domov. Zvýšenie teploty, prítomnosť hojnejšieho množstva zapáchajúcich očistkov či začervenanie prsníkov so zvýšenou teplotou sú však jasným dôvodom na rýchle vyhľadanie odbornej pomoci.  

Po šiestich týždňoch od pôrodu končí tzv. prvá zotavovacia fáza, počas ktorej sa telo ženy vracia do „pôvodného režimu“. Je to zároveň čas, keď je vhodné navštíviť svojho gynekológa. 

Čo kontroluje gynekológ na prehliadke po pôrode?

  • hojenie popôrodných rán a poranení
  • šitie po pôrode
  • stav maternice (ako sa zmenšuje)
  • krček maternice
  • súčasťou prehliadky je cytoster (cytologické skríningové vyšetrenie steru z krčka maternice)

Šestonedelie je špecifickým obdobím, počas ktorého sa organizmus ženy vracia do stavu pred otehotnením. Určité zmeny hlavne na pôrodných cestách už ostanú natrvalo. Pri cisárskom reze je samozrejmá prítomnosť jazvy, a to nielen na brušnej stene, ale i na maternici, ktorá môže byť hlavne v ďalšom tehotenstve prekážkou spontánneho pôrodu,“  vysvetľuje MUDr. Milan Matta, podľa ktorého je po šestonedelí čas začať myslieť aj na antikoncepciu. „Zvyčajne v závislosti od intenzity dojčenia po šestonedelí nastupuje menštruačný cyklus. Netreba zabúdať, že žena môže otehotnieť aj v čase dojčenia,“ hovorí lekár. 

Ak vás pred otehotnením trápili myómy či cysty, máme aj dobrú správu

  „Tehotnosť je špecifickým stavom pre ženu a, našťastie, vo väčšine prípadov nevedie k vzniku cýst, či myómov. Samozrejme, ak tam boli myomatózne uzly, ostanú aj po pôrode. Vzhľadom na fakt, že tehotenstvo predstavuje obdobie, počas ktorého je menštruačný cyklus zablokovaný, je riziko vzniku cýst pomerne nízke,“ vysvetľuje a dodáva: „Zvyčajne je nutné odstrániť tie myomatózne uzly, ktoré spôsobujú ťažkosti s otehotnením, alebo môžu byť prekážkou na pôrodných cestách. Niekedy je práve z toho dôvodu nutné realizovať primárny cisársky rez.“

Musím na gynekologickú prehliadku...

Gynekologické prehliadky sa medzi ženami neradia práve k najobľúbenejším a mnohé z nás sa ich snažia odložiť na neskôr. Akosi podvedome hľadáme dôvody, prečo práve teraz na prehliadku nemáme čas. Starostlivosť o novorodeniatko, práca, rodina – dôvod sa nájde vždy.

Stáva sa nám, že ženy vyhľadajú obvodného gynekológa, až keď sú znova tehotné. Stále ale platí to najdôležitejšie – prevencia by mala byť na prvom mieste! Najväčším problémom, s ktorým bojujeme, je, že časť žien vyhľadá gynekológa, až keď sa  niečo deje. Žiaľ, v niektorých prípadoch už môže byť neskoro. Zanedbanie prevencie je veľmi nebezpečné, keďže rakovina krčka maternice, či prsníkov sa vyskytuje u fertilných žien a nezriedka sú to ženy mladšie ako 30 rokov,“ apeluje lekár.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: