Gynekológ radí: SEX po pôrode - rany sa najprv musia zahojiť

Petra Hladká | 14. január 2020
Gynekológ radí: SEX po pôrode - rany sa najprv musia zahojiť

Pre každú ženu, ktorej sa práve narodilo bábo, je sex asi posledná vec, na ktorú myslí. Necítia to tak iba matky, ktoré rodili prirodzene, ale aj tie po cisárskom reze. Bolesť, o ktorú bola „ukrátené“ pri pôrode, majú postupne dávkovanú ešte dlhú dobu.

SEX po pôrode -  Je „INÝ“?

Ale po návrate z pôrodnice s malým batôžkom lásky na rukách sa, skôr či neskôr, začne vynárať otázka, kedy je správny čas na intímnosti? 

So sexom po pôrode začnite zľahka

A to aj v prípade, ak ste si milovanie počas tehotenstva naplno užívali. Na svet ste priviedli bábätko  a jeho cesta von (nech bola akákoľvek) zanechala na vašom tele väčšie či menšie rany, ktoré sa musia zahojiť.

sex po pôrodePotvrdzuje to aj skúsený gynekológ a pôrodník MUDr. Milan Matta:

Prvých šesť nedieľ od pôrodu ľudia oddávna považovali za obdobie, v ktorom sa „netreba dotýkať ženy“. Je jasné, že zmeny počas tehotenstva, pôrodu a následne šestonedelia môžu viesť aj k zmenám v oblasti sexuality,“ hovorí lekár. 

Niektoré ženy prirovnávajú svoj prvý sex po pôrode k tomu úplne prvému v živote. A s rovnakým výsledkom – len máloktorá má z neho pôžitok. Nemajte však strach, rýchlo sa to zlepší.

„Časť žien pri prvom pohlavnom styku po šestonedelí udáva ťažkosti so suchosťou (teda nedostatočnou lubrikáciou), čo môže viesť k bolestivosti a, samozrejme, k problému uvoľniť sa a následne dosiahnuť orgazmus. 

U rodičiek, kde bola po pôrode prítomná ruptúra hrádze s následným väčším šitím, či rozsiahlejšia epiziotómia (nástrih tkaniva medzi pošvou a konečníkom, pozn. red.) môžu spomínané komplikácie pretrvávať aj po šestonedelí, a preto je nutné pristupovať k začatiu sexuálneho života po šestonedelí individuálne,“ zdôrazňuje odborník.

„Počas šestonedelia prechádza telo ženy zmenami, ktoré majú viesť k návratu do stavu pred otehotnením. Po šestonedelí je úplne prirodzený pokles libida, suchosť pošvy, čo je spôsobené hormonálnym vplyvom dojčenia. Našťastie, tieto zmeny sú zväčša dočasné.“

Začína to v hlave

A to je problém. Ak sa vám pri intímnostiach vynárajú spomienky na pôrod, vášmu vzrušeniu to nepomôže. Je úplne normálne, že po pôrode sa cítite nepríťažlivá, unavená a nesvoja. Navyše, poškodenie nervových zakončení na stenách vagíny môže pri intímnostiach vyvolávať iné pocity ako pred pôrodom. 

„Sex po pôrode by nemal v žiadnom prípade bolieť a ak bolí, je to signál, že ešte nedošlo k úplnému zhojeniu epiziotómie, či šitia pre ruptúru po pôrode.  Problémy s lubrikáciou (vlhkosťou) pošvy môžu pretrvávať aj po skončení šestonedelia, čo, samozrejme, vedie k diskomfortu a znemožneniu dosiahnutia orgazmu. Postupne však tieto ťažkosti s klesajúcou intenzitou dojčenia ustúpia. V prípade pretrvávania bolestivosti pri styku sa odporúča navštíviť svojho gynekológa,“ vysvetľuje M. Matta. 

Prirodzený pôrod vs. sekcia  

Možno aj vy závidíte kamarátke, ktorá „vďaka“ pôrodu cisárskym rezom predišla všetkým nepríjemnostiam, ktoré môžu vzniknúť po prirodzenom pôrode. Iste, pravdepodobne nemá popôrodné hemoroidy a jej pôrodnými cestami neprešlo rodiace sa dieťa, ale...

 „Na túto problematiku je možné nazerať dvoma spôsobmi. Oblasť vonkajšieho genitálu síce nebola pôrodom ovplyvnená (a absentuje tu aj fakt chýbajúcej epiziotómie a následného šitia), čo hovorí v prospech ľahšieho začiatku sexuálneho života po šestonedelí. Druhým faktom je však prítomnosť operačnej jazvy na prednej brušnej stene, ktorá hlavne pri polohe „muž hore“, môže byť výrazne limitujúca pri sexuálnom styku – táto poloha sa preto neodporúča ani bezprostredne po skončení šestonedelia,“ porovnáva gynekológ, podľa ktorého sa zmien „tam dole“ nemusia obávať ani ženy, ktoré rodili prirodzene.

sex po pôrode

„Je faktom, že počas pôrodu musí plod prejsť pôrodnými cestami. Tento proces je asociovaný určitými zmenami v pošve. Našťastie, elasticita pošvy a následná schopnosť jej sťahovania je úžasná vlastnosť ženskej vagíny. Objektívne treba dodať, že na oblasť panvového dna sú prospešné Kegelove cviky, ktoré sú nápomocné aj vo sfére sexuálneho života po pôrode. Fenomén takzvaného „missing penis“ je veľmi zriedkavý a váš partner by po spontánnom pôrode nemal zaznamenať žiadny rozdiel,“ dodáva odborník.

Môže epiziotómia negatívne ovplyvniť intimitu?  

Epiziotómia (nástrih hrádze) sa vo všeobecnosti nespája s výrazným vzostupom sexuálnych ťažkostí po pôrode. V prípade rozsiahlejších ruptúr hrádze, ktoré zasahujú až do oblasti zvierača, je však proces hojenia dlhodobejší, čo môže mať za následok nutnosť vyčkať so sexuálnym kontaktom. Niekedy aj pol roka od pôrodu. Práve tu je nutné, aby partneri otvorene hovorili aj o týchto ťažkostiach. K lekárovi treba ísť, ak je prítomný pretrvávajúci opuch, krvácanie, či výrazná bolestivosť. 

Ako na to?

Hlavne pomaly a citlivo... S milovaním počkajte do ukončenia šestonedelia. A vhodné nie ani „alternatívne metódy“ uspokojovania ženy. „Vzhľadom na riziko infekcie, aj orálny sex je najlepšie praktizovať až po šestonedelí. Zjednodušene možno povedať, že počas šestonedelia sú zakázané akékoľvek praktiky spojené s priamym kontaktom pošvy a jazyka alebo zavádzaním prstov do pošvy. Určite treba byť opatrní aj po skončení šestonedelia, ak nie je oblasť hrádze po nástrihu či ruptúre zhojená. Odporúčajú sa praktiky zamerané skôr na externú stimuláciu klitorisu,“ uvádza lekár.

Dráždenie prsníkov ženy môže byť zasa pre dojčiacu ženu veľmi nepríjemné. Predsa len, po pôrode patria prsia viac dieťaťu ako partnerovi.

Sexuálna aktivita u ženy, ktorá dojčí, môže viesť k spontánnemu výtoku mlieka z bradaviek. Je to ovplyvnené hormónom oxytocínom, ktorý sa vylučuje počas sexuálnej stimulácie, preto sa vo všeobecnosti dráždenie bradaviek neodporúča. Hrozí tu aj riziko zanesenia infekcie pri ich poranení,“ vysvetľuje odborník, podľa ktorého už samotný hormón prolaktín, ktorý sa uvoľňuje pri laktácii, má vplyv na pokles sexuálnej túžby u ženy. 

Ak sex po pôrode bolí a je to spôsobené len suchosťou pošvy, pomôže lubrikačný gél. Ak však bolestivosť aj naďalej pretrváva, je nutné kontaktovať gynekológa. Dôvodom môže byť nesprávne popôrodné zhojenie nástrihu, či ruptúry. Pomôcť môže následná plastická úprava jazvy, kedy sa odporúča jej odstránenie a následné opätovné zošitie. Plastické úpravy pošvy po pôrode vo forme jej zúženia sú u nás pomerne zriedkavé.

Všetko chce svoj čas

Komunikácia, tolerancia a trpezlivosť sú v otázke opätovného sexuálneho zblíženia po pôrode veľmi potrebné – nielen na strane muža, ale i ženy. Čím skôr s ním po ukončení šestonedelia začnete, tým skôr sa vráti do stavu pred tehotenstvom. So všetkým, čo k tomu patrí. Aj s orgazmom. Na ten si ale asi tiež chvíľku počkáte. 

„Faktory ako znížená chuť na sex či ťažkosti so suchosťou pošvy môžu viesť k bolestivosti ženských intímnych partií a majú určite svoj negatívny vplyv na dosiahnutie prvých orgazmov. No, našťastie, tieto ťažkosti sú u väčšiny žien len dočasné a ich sexuálny život po pôrode nie je zvyčajne negatívne ovplyvnený,“ uzatvára MUDr. Milan Matta. 

Komunikácia, tolerancia a trpezlivosť sú v otázke opätovného sexuálneho zblíženia po pôrode veľmi potrebné – nielen na strane muža, ale i ženy.

Ak máte traumu už len z predstavy na milovanie po pôrode, neduste to v sebe. Zdôverte sa partnerovi a povedzte mu o svojich obavách. Je dôležité, aby sa necítil odmietaný a musí vedieť, že nemôže za to, že na sex nemáte chuť. Len vtedy, ak pochopí, čo vás trápi, bude vám vedieť pomôcť. Ste na to predsa dvaja. Sila „obyčajného“ pohladenia a partnerskej náklonnosti (a ich pozitívny účinok na vašu túžbu) možno prekvapia aj vás. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: