Menštruácia po pôrode. Kedy ju čakať?

Redakcia | 1. marec 2018
Menštruácia po pôrode. Kedy ju čakať?

Sú mamy, ktoré ju dostanú aj pár týždňov po pôrode, iné ju nemajú, lebo dojčia a ďalšie menštruujú aj počas dojčenia. Od čoho závisí, kedy začne žena po pôrode menštruovať?

Dojčenie neznamená, že nebudete menštruovať

Dojčenie je špecifické obdobie pre ženu, jej hormonálny systém je nastavený inak. preto sa mnohé mamičky spoliehajú na to, že počas dojčenia nemôžu otehotnieť, alebo ich prekvapí menštruácia.

Menštruačný cyklus po pôrode
Prečítajte si tiež:

Menštruačný cyklus po pôrode

Som krátko po šestonedelí (7. týždeň po pôrode) a začala som krvácať. Je možné, že by som začala tak skoro menštruovať? Od čoho závisí nástup menštruácie po pôrode? Je potrebné vyhľadať lekára? Neviem, či s tým môže súvisieť fakt, že mám málo materského mlieka a dcérku musím dokrmovať.

Počas dojčenia býva krvácanie miernejšie

Je pravda, že najväčší vplyv na nástup menštruácie po pôrode má dojčenie. Pri dojčení býva najčastejšie úplné vynechanie menštruácie, ale nie je to 100-percentné pravidlo, žena môže menštruovať alebo krvácať nepravidelne.

Dôležitú úlohu má aj výživa, lepšie živené ženy začnú menštruovať skôr, pretože aj tuk produkuje pohlavné hormóny. Samozrejme, frekvencia prikladania a dojčenia je tiež veľmi dôležitý faktor. Pokiaľ krvácanie ustane, nie je nutná  kontrola u lekára.

Každý organizmus je však iný a inak reaguje na hormonálne zmeny. Preto je možné a prirodzené, že začnete menštruovať aj pár týždňov po pôrode hoci dojčíte.

Na druhej strane má mnoho žien po pôrode a ukončení dojčenia aj problém opačný. Menštruácia sa nedostaví. Kým sa telo vráti do "normálu", môže to trvať tri mesiace. V prípade, že ani po troch  mesiacoch sa menštruácia nedostaví, je nutné vyhľadať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: