Menštruácia ako evolučný triumf?

MUDr. Marek Brenišin | 18. september 2020
Menštruácia ako evolučná výhoda

Mnohé ženy sa pri prečítaní tohto nadpisu asi chytia za hlavu... Priznajme si, ani ženy, ani ich partneri túto časť mesiaca asi neočakávajú s nadšením.

Je to pochopiteľné. Hormonálne výkyvy, zmeny nálad, či bolesti, ktoré ženy v tomto čase trápia – na prvý pohľad sa nezdá, že by to z hľadiska evolúcie predstavovalo nejaké geniálne riešenie. Veď ako by utekala samica schvátená kŕčmi pred hladným predátorom? Skutočné dôvody toho, prečo sa u žien vyvinul menštruačný cyklus, sú omnoho komplexnejšie.

Náš život v relatívne bezpečnom a stabilnom prostredí  už ani zďaleka nepripomína časy, keď naše prežitie záviselo od prežívania tých najschopnejších jedincov. V prírode tento zákon ale platí stále a čiastočne zasahuje aj do nášho druhu.

Dostatok kvalitnej zdravotnej starostlivosti spolu s technologickým pokrokom dokáže však mnohé negatívne dopady selekcie z hľadiska prírody zmierniť alebo úplne kompenzovať. 

Poznáte svoj cyklus?
Prečítajte si tiež:

Poznáte svoj cyklus?

Je menštruácia nezmysel? Príroda nič neurobí bez zámeru

Aj logicky je pri prvom pohľade menštruácia nezmyslom. Strata krvi, živín a to všetko približne každý mesiac. Každému to príde ako plytvanie drahocennými zdrojmi. No aj tu platí, že príroda nikdy nič nerobí bez zjavného zámeru.

Aby sa vývoj cyklu dal ľahšie pochopiť, musíme sa pozrieť na obdobie tehotenstva a proces rozmnožovania ako taký. Ľudia sú jeden z mála druhov, u ktorých sa vyvíja tzv. hemochoriálna placenta. V preklade  to znamená, že placenta sa vnára do steny maternice, nahlodáva cievy, aby si vytvorila krvné riečisko, z ktorého bude prenášať živiny plodu a odpadové látky naspäť do materského organizmu. Ide o pomerne invazívny proces, ktorý vyžaduje zo strany matky pomerne veľa energie.

Na rozdiel od iných živočíšnych druhov, ľudia z hľadiska prežívania svojho druhu využívajú uprednostňovanie kvality pred kvantitou. Máme teda porovnateľne menej detí, ale väčšina z nich sa dožíva reprodukčného veku.

Telo ženy si mnohonásobne overuje, že embryo bude schopné prekonať všetky nástrahy života po narodení.

Postupne si teda organizmus ženy vyvinul akýsi mechanizmus „reštartu“. Jednoducho povedané, kontrolovane odlúči výstelku maternice, kde sa môžu nachádzať patogény zanesené spermiami, rôzne zmeny na bunkách, ktoré vznikli počas cyklu, ale najmä embryá, ktoré by nemali šancu prežiť. Výmena výstelky maternice sa teda javí pre telo najefektívnejšie.

Menštruačný cyklus 

V podobe, v akej ho poznáme, ho majú okrem ľudí len primáty – najmä šimpanzy a gorily a čo je zaujímavé, aj niektoré druhy netopierov. U väčšiny zvierat, vrátane cicavcov, funguje tzv. provokovaná evolúcia, čiže vajíčko sa uvoľní len v prítomnosti samca.

Vďaka tomuto mechanizmu – pravidelnému menštruačnému cyklu – sa teda zabezpečia hneď tri veci:

1. čisté a bezchybné prostredie pre vývoj bábätka

2. výber tých najschopnejších embryí, ktoré majú z hľadiska prežitia po narodení najlepšie šance 

3. kondícia budúcej mamičky – ženské telo má vďaka tomu možnosť sa rozhodnúť, kedy a za akých podmienok tehotenstvo umožní.

Telo ženy musí byť na tehotenstvo pripravené

Opäť si musíme uvedomiť, že väčšinu našej existencie na Zemi ako druhu sme zažívali obdobia nedostatku s kratšími periódami dostatku potravy. Ak mala žena donosiť dieťa a aj ho vychovať, jej telo muselo byť pripravené udržať tehotenstvo aj za takých podmienok.

Tento fakt potvrdzujú aj zmeny napríklad u anorektičiek, u ktorých postupne dochádza k poruchám cyklu až jeho úplnému zastaveniu. Preto, hoci v súčasnosti máme prakticky dostatok všetkého, čo k životu potrebujeme, stále v nás pretrvávajú mechanizmy, ktoré nám zabezpečovali prežívanie desiatky až státisíce rokov existencie nášho druhu. 

Viete, že...?

U žien Inuitov je vynechávanie cyklu úplne bežné. Vzhľadom na podnebie, v akom žijú, aj kvôli dostupnosti potravy sa u nich často stáva, že nemajú menštruáciu aj pol roka.

Menštruácia slúži teda nielen na očistu maternice, ale vytvára aj priestor na regeneráciu jej výstelky. Najnovšie pozorovania preukázali úlohu imunitného systému, ktorý dozerá na proces vstrebávania časti výstelky maternice, zatiaľ čo jej vrchná časť sa odlúči spolu s časťou krvi ako tzv. menštruačná krv.

Ďalšia zo starších teórií tvrdí, že menštruácia je len vedľajším následkom vstrebávania endometria a krvácanie u ľudí a šimpanzov je dôsledkom relatívne veľkej maternice oproti telu. Iné cicavce, ktoré majú podobnú stavbu placenty, napríklad myši alebo králiky sa zbavujú nefunkčnej výstelky maternice jej úplným vstrebaním, respektíve sa odlúči iba jej veľmi malá časť.

menštruácia ako evolučná výhoda

Pre úplné pochopenie významu menštruácie je nutné spomenúť ešte jeden zaujímavý fakt. Výstelka maternice prechádza procesom tzv. decidualizácie. Zjednodušene povedané sa predpripraví na prijatie oplodneného vajíčka. U druhov, ktorých samice nemajú menštruačný cyklus, sa tento proces odštartuje buď po nejakom poškodení endometria alebo pri oplodnení vajíčka. 

U ľudí a primátov tento proces prebieha pod kontrolou hormónu progesterónu. Výstelka sa teda preventívne pripravuje na prijatie oplodneného vajíčka, a to aj v prípade, že k oplodneniu nedôjde. Zmeny sú teda intenzívnejšie a zasahujú väčšiu časť endometria. Navyše dochádza aj k jeho lepšiemu prekrveniu, keďže v prípade uhniezdenia oplodneného vajíčka musí byť materský organizmus pripravený poskytnúť rozvíjajúcej sa placente čo najlepšie podmienky. 

Preto v prípade neúspešného uhniezdenia alebo ak k nemu ani nedôjde nie je možné vstrebať všetku výstelku. Dočasným prerušením toku krvi k endometriu dôjde k jeho odlúčeniu, zvyšok sa vstrebe (toto dočasné prerušenie zásobovania výstelky maternice môže byť vnímané ženou v podobe tupej neurčitej bolesti v podbrušku asi jeden-dva dni pred menštruáciou). Už pri začatí menštruácie sa prietok krvi obnovuje, čiastočne tak aj napomáha vyčisteniu maternice.

Menštruácia je vrchol evolúcie

Menštruačný cyklus predstavuje zatiaľ vrchol evolúcie z hľadiska rozmnožovania sa a prípravy na tehotenstvo. Strata živín a krvi je nastavená tak, aby telo ženy príliš nevyčerpala, ale zabezpečila čo najideálnejšie prostredie pre prípadné bábätko.

Za normálny cyklus sa považuje cyklus v trvaní 21 – 35 dní, z toho je krvácanie 3 – 7  dní. Žena by mala lekára vyhľadať, ak je krvácanie resp. cyklus dlhšie či kratšie než uvedené intervaly, zároveň aj ak je krvácanie silnejšie než obvykle, prípadne sa cíti malátne, má neznesiteľné bolesti a pod. V zásade radšej prísť zbytočne ako neskoro.

A čo anorektičky a (ne)menšturácia?

Úplné zničenie plodnosti u ženy v prípade anorexie obvykle nenastane, no táto porucha príjmu potravy môže napáchať škody na tkanivách orgánov nevyhnutných pre tehotenstvo, napr. maternica. Stáva sa, že vyliečené anorektičky majú doživotne vyššie riziko potratov alebo horšiu šancu otehotnieť, keďže ich organizmus „si pamätá“ horšie obdobia a snaží sa pripraviť na opätovné prejavy anorexie u danej ženy. Ukladá si zásoby na prežitie samotnej ženy.

Možno ste netušili, že...

  • ... v súčasnosti dostávajú dievčatá prvú menštruáciu priemerne v 12 rokoch a 6 mesiacoch. V polovici 20. storočia to bolo približne o rok neskôr.
  • ... v dávnej minulosti riešili ženy intímnu hygienu rôzne. Ak vám napadlo, že používali papyrus, mach či kožušinu zvierat, nie ste ďaleko od pravdy.
  • ... ešte v 19. storočí prevládal u vedcov a lekárov názor, že ženy potrebujú mať menštruáciu, aby „vychladla“ ich hysterická povaha. Ešte že to moderná veda vyvrátila... 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: