Menštruácia ma ničí. Bolí ma byť ženou.

Vierka Si./redakcia | 31. júl 2022
Menštruácia ma ničí. Bolí ma byť ženou.

Patrím k ženám, ktoré si „svoje“ dni odtrpia. Doslova takto to je: bolesti, silné kŕče, vracanie a hnačky v prvé dni menštruácie ma odrovnajú a vyradia z bežného života.

Menštruáciu som prvýkrát dostala 11 ročná, podobne, ako moje spolužiačky. Bola som samozrejme hrdá na to, že ju už mám. Len každým mesiacom sa to zhoršovalo. Bolesti boli väčšie a krvácanie som nemala pod kontrolou, takže som si v škole „užila“ nepríjemné situácie. Často som skončila u gynekologičky na injekcii proti bolesti, trošku zabralo. Vravela len: "No, niektoré si ju odtrpia". 

Prvé dva dni som potom radšej zostávala doma, vedel o tom náš triedny a lekárka mi dala vždy ospravedlnenku.

Bolestivá menštruácia ma obmedzuje v bežnom živote

Takto to mám doteraz. Ležím v posteli s hrejivým vankúšikom na bruchu a liekmi proti bolesti a snažím sa to nejako vydržať.  Tretí deň už bývam schopná sa postaviť a niečo normálne riešiť bez WC a sprchy. Tampóny mi nestačia. Používam aj tie aj vložky. Balenie denne v prvých dňoch. Menštruačné nohavičky som vyskúšala, ale po hodine som utekala na najbližšiu toaletu. 

Teraz mám 28 rokov a stále je pre mňa menštruácia nočnou morou. Bola som samozrejme na gynekológii a skúšala aj rôzne alternatívne čajíky a oleje, jogu. Nič. Moja gynekologička mi chcela dať antikoncepčné tabletky, ale tie nie som ochotná brať po zlej skúsenosti v rodine. Žiadne iné  problémy po ženskej a hormonálnej stránke nemám.  Utešovala som sa tým, že po pôrode sa to zmení. 

V tehotenstve som si od menštruácie oddýchla

Keď som otehotnela, naozaj som si tých 9 mesiacov bez menštruácie užila. Bola to veľká úľava, neprispôsobovať svoj čas a program menštruácii, nebáť sa, ako ma bude bolieť brucho a nesledovať WC na každom kroku... Tak závidím ženám, ktoré menštruácia neobmedzuje, krvácajú mierne a bez bolestí. Tehotenstvo som si tým pádom naozaj užila. 

Po pôrode som syna samozrejme dojčila s tým, že menštruácia nepríde tak skoro. Oddýchla som si 7 mesiacov bez a potom som opäť začala svoje cykly. Prvý slabý, druhý tiež, tretí už „po starom“. Jediný rozdiel v tom, že bolesti už nie sú také intenzívne a šialené, ako pred pôrodom. Tie ustúpili, ale intenzita krvácania nie. Musím si dopĺňať železo a opäť mi odporúča gynekologička antikoncepciu.

Už som viac naklonená, lebo to nedávam. Som unavená, silné krvácanie ma obmedzuje, synček má rok a pol, o druhom zatiaľ neuvažujeme. Máte podobný problém? Poraďte, ako ste ho riešili a pomohla vám antika?     

Ďakujem, čitateľka Viera Si. 

Chceme počuť aj Váš príbeh. Napíšte nám o svojom živote, o jeho radostiach i trápeniach, podeľte sa s ostatnými mamičkami a možno si pomôžete navzájom. Píšte nám na adresu: koscelnikova@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: