Nočné dojčenie ročného dieťaťa: Ukončiť alebo pokračovať?

Redakcia | 1. december 2019
Nočné dojčenie ročného dieťaťa: Ukončiť alebo pokračovať?

Je to ešte o hlade, alebo skôr o smäde? Je normálne, ak sa dieťa štyrikrát v noci budú a žiada si prsník? Čo s tým? Radí pediatrička.

Vaša otázka: 
Ročné dieťa ešte v noci 4- až 6-krát dojčím. Je to v poriadku, alebo ho už treba postupne odvykať? Ak áno, ako? Pohladkať a snažiť sa utíšiť, keď začne plakať? Skúšala som, no vždy to vedie k väčšiemu plaču, hľadá prsník... Dať namiesto mlieka vodu, čaj alebo umelé mlieko? Je to dobré pre obličky dieťaťa? Pred spaním často ešte spapá kašu, no veľký rozdiel v nočnom apetíte to nerobí.  

Ročné dieťa sa v noci nebudí na hlad  

MUDr. HervayováNa vašu otázku odpovedá MUDr. Andrea Hervayová:

Ak sa ročné dieťa v noci tak často dožaduje prsníka, rozhodne to nie je o hlade. Vlastne ste si aj sama odpovedala, že pri tom spí, takže vás používa doslova ako náhradu za cumlík. Pri takom počte prebudení musíte byť unavená a počas dňa je to určite dosť náročné.

Môže byť smädné, čo by v noci tiež nemalo byť tak často, ale mohla by to spôsobiť večera z kaše. V tomto veku idú deťom zuby, a tie ich omínajú hlavne v noci, takže skúste dieťa upokojiť, dať sa mu trocha napiť.

Samozrejme, nezakazujem dojčenie, ale iba dovtedy, kým je dieťa hore. Keď zaspí, treba s dojčením prestať, aby to neskĺzlo do cumlíkovej náhrady. Dieťa chce byť s vami, ale treba hľadať rozumnú mieru. Chce to trpezlivosť, postupne to pôjde. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: