Andrea Kiráľová Somorovská: Synov som dojčila deväť rokov

Marika Koscelníková | 8. december 2021
Andrea Kiraľová Somorovská
foto: Jana Ščepková, divadlo Nová scéna, rodinný archív

Príjemná, vtipná a otvorená žena. Mama troch synov, herečka, ktorá dala hlas slovenskej Else, manželka, s ktorou sa jej muž nenudí.

Andreu možno podľa tváre nepoznáte, ale keď zavriete oči  a počujete jej hlas, možno vám „vyskočia“ Reese Witherspoon, Scarlett Johansson či dokonca Šmoulinka. Rozprávka Ľadové kráľovstvo jej však zmenila život a to doslova. Od prvej časti k druhej stihla Andrea porodiť troch synov a verte, že jej občas ten ľadový pokoj princezny Elsy chýba. Ako každej mame.

Rozhovor so slovenskou Elzou - Andreou Kiráľovou Somorovskou

Mnohí možno nepoznáme vašu tvár, ale hlas dokonale. Rozprávka Ľadové kráľovstvo je fenoménom  a vy ste prepožičali svoj hlas princeznej Else. Stáva sa vám, že vás spoznávajú podľa hlasu? 

Ľadové kráľovstvo ma „prenasleduje“ už 9 rokov. Keď som robila casting na slovenskú Elsu, ani vo sne mi nenapadlo, že sa z toho stane taký hit. Musím sa priznať, že tento projekt je pre mňa veľká srdcovka. Američania, resp. spoločnosť Disney, ktorí schvaľujú hlasy, sú nesmierne nároční a snažia sa nájsť taký, ktorý sa čo najviac podobá originálu.

Bola to pre mňa nesmierna pocta keď ma vybrali, pretože v originály moju postavu Elsy nadabovala a naspievala svetová muzikálová špička Idina Menzel. A napokon je naozaj dojímavé, ak sa ma ľudia pýtajú „ Vy ste tá Elsa?“.  Raz mi jeden otecko v škôlke povedal : „Pani Elsa my Vás máme tak radi ! My s vami aj vstávame aj zaspávame“!

Ako sa vám Elsa dabovala? Bola to postava, ktorá si vyžadovala nejaké špeciálne „nastavenie“ hlasu alebo prístup k postave z vašej strany? Vy ste ju aj celú „prespievali“ a to nevyzerá ani z počutia na jednoduchú záležitosť. 

Čo sa týkalo dabingu, tak to nebola najľahšia práca, pretože naozaj bazírovali na každom pazvuku ,vzdychu, a niekedy sme už mali pocit, akoby naozaj šlo o život. I napriek tomu, že sa dabingu venujem od strednej školy, bola to naozaj náročná, ale zato krásna robota a výsledok hovorí za všetko. Svojim spôsobom som si túto postavu veľmi užívala, pretože je veľmi pokojná, vznešená, a tempo jej reči je pomalé (na rozdiel od divadla, kde stvárňujem väčšinou energické a hysterické postavy).  Ústredná pieseň Let it go - Von to dám, tak to bola pre mňa veľká výzva, pretože originál je naozaj fantastický. Ale môžem povedať, že túto pieseň dodnes milujem. 

Táto rola vám prischla a s Elsou v divadelno-muzikálovej verzii ste precestovali kus Slovenska. Je to určite obrovská zodpovednosť, naživo stvárniť deťmi milovanú animovanú postavičku... 

Osudová záležitosť a to doslova. Popri tomto projekte som stihla odrodiť tri deti a nadabovať už aj Ľadové kráľovstvo 2. Keďže mala jednotka taký veľký úspech, rozhodli sme sa pokračovať a vytvorili sme aj muzikál Ľadové kráľovstvo 2 s originál hlasmi (Luciou Bugalovou, Ďurim Kemkom a Majkom Labudom). Ak nám to korona dovolí , verím že potešíme opäť deti po celom Slovensku. Čo sa týka mojich princov doma, všetci vyrastali na tejto rozprávke a zatiaľ sú vo veku, keď sa vytešujú, že majú doma mamu Elsu  a vôbec sa za to nehanbia, hádam im to vydrží. 

Andrea Kiráľová Somorovská

Spomínate deti, máte doma troch chalanov, tam by sa asi občas hodilo mať zázračné schopnosti princezny Elsy, na chvíľu nechať situáciu zamrznúť, vydýchať sa a potom pokračovať...?

Klamala by som, keby som povedala, že mi nikdy nenapadlo túto schopnosť pri nich využiť aspoň na chvíľu... pri chlapskej posádke je všetko dosť náročné. Keďže som pri deťoch aj pracovala, tak tej energie na rozdávanie nebolo. Keď som prišla z dabingu, kde niekoľko hodín počúvate a pozeráte film,  v slúchadlách vám hučí nejaký hlas, ktorý mate napodobniť a ste mierne „ohučaní“, túžite doma po pokoji. Žiaľ, pri troch deťoch to naozaj nehrozí a ten kto vraví, že áno, zrejme klame. Stále ešte nie sme v tej fáze, že sú vo svojich izbách a my máme z mužom pokoj. Veľa ľudí mi vraví, „buď rada!“ No ale ja sa priznám, teším sa, keď to príde a budeme mať chvíľu len pre seba. 

Chlapci sú dá sa povedať jeden po druhom, počas siedmych rokov ste dali svetu tri detičky – plánovali ste si to takto?

To, že budem mať tri deti mi nikdy v živote nenapadlo. Na druhej strane si hovorím, stihnúť tri deti počas dvoch materských je super, nie? Tak nám Pán Boh doprial a snažíme sa to s mužom zvládať. Ja som typ človeka, ktorý chce mať všetko na 1000 percent, ale už som pochopila, že sa to nedá. Nedokážete byť 100% žena, matka, upratovačka, kuchárka. A hlavne ženy, to vôbec nevadí, ak to nedávate absolútne dokonale. Ani ja to nedávam.  

Patríte k mamám, ktorým bolo dopriate dojčiť, dá sa povedať, že počas deviatich rokov ste postupne všetkých synov dojčili – až doteraz. Dojčenie si často spájame s určitými obmedzeniami, či už neustálej blízkosti, životosprávy, ako to vidíte vy?

Dojčila som 9 rokov! Každého 3 roky ( áno, možno uvažujete, nie je normálna)! To som tiež neplánovala, ale nedalo sa mi nijako skončiť. Veď to poznáte, tisíc výhovoriek, prečo teraz nie, prečo sa to nedá, to mu predsa nemôžem urobiť teraz, veď plače, je nešťastný, atď. Ich pohľad, že im nedám mliečko, ma vždy presvedčil. 

9 rokov som nespala a to myslím úplne vážne, teda pardon, max. 3 hodiny v kuse, čo je z dlhodobého hľadiska nič. Samozrejme sa moje telo začalo ozývať a biť  na poplach. Dojčenie je nádherné, ale ak začne mat matka zdravotné problémy z nedostatku spánku, treba sa nad tým zamyslieť. Ja som si konečne dokázala povedať a DOSŤ, musíš sa aj vyspať! Ale som na seba veľmi hrdá, pretože som im dala to najcennejšie, čo matka dieťaťu môže dať.

Keďže som sa chcela vrátiť už do divadla, tak aj nebola iná možnosť. Od septembra som naspäť v mojom domovskom divadle Nová scéna. Nesmierne sa teším a dúfam, že pri všetkých povinnostiach s deťmi to budem zvládať. Chlapci sa tešia, ako budú navštevovať rôzne muzikály s maminkou.

Akí sú synovia? Čo by ste im ako mama chceli vštepiť „pod kožu“? 

Moji chalani sú všetci nesmierne citlivé duše...  a každý je samozrejme úplne iný. Najstarší Samko má 9 rokov, chodí do anglickej triedy a som na neho veľmi hrdá. Od malička mi pomáhal aj s bratmi a naozaj sa na neho viem spoľahnúť aj napriek jeho veku.

Šimonko, stredný syn,  má 7 rokov a je presný opak Samka. Typický umelec. Impulzívny, energický a ak nie je po jeho, tak nás dokáže všetkých spacifikovať. Je ale veľmi talentovaný hrá na gitaru a spieva. Dokonca so mnou vystupuje aj v muzikáli Jánošík (týmto ďakujem režisérovi, že som si mohla oddýchnuť od detí aspoň v práci).

No a tretí Miško, to  je taký náš anjelik. Prišiel nečakane. Práve som sa dávala do formy po dvoch deťoch, manžel mi kúpil domov bicykel a mne na ňom stále zle a zle... Spravila som si test a skoro som odpadla. Takže som sa v divadle opäť rozlúčila a už sa mi všetci len smiali, že sa nevrátim, lebo budem rodiť celý život. A čo by som im chcela vštepiť? Slušnosť a zdravé sebavedomie.

Andrea Kiráľová Somorovská

Zatúžila mama troch synov v kútiku duše po dcére?

Boli chvíle v mojom živote, keď sa naozaj túžila po dievčatku, ale našťastie môj brat a švagrinka majú dcérku Viktóriu, ktorej som sa stala krstná mama, môj sen o dievčatku sa mi čiastočne splnil. Takže mi už dievča nechýba a neskôr prídu nevesty, teším sa na ne.  

Váš manžel je úplne mimo fachu, je policajtom, nedá mi opýtať sa, aký je jeho vzťah k divadlu? Ako sa zladí herečka a policajt v domácnosti?

Našťastie má divadlo rád a podporuje ma. Moja práca sa mu veľmi páči, niekedy mám dokonca pocit, že by si to aj on chcel vyskúšať. Ale poviem pravdu, som rada, že je zamestnaný v štátnej správe a ako rodina v ňom máme istotu. U nás umelcov je to tak, že jeden deň hráte, druhý už nemusíte.

Výhodou je aj 8 hodinová pracovná doba, vieme sa zladiť. Manžel chcel mať veľa detí a tak sa musí aj postarať . Niekedy mám pocit, že v našej domácnosti by sa uživili aj tri ženy. Jedna čo by varila, ďalšia prala a žehlila.

Divadlo Nová Scéna uviedlo v septembri premiéru muzikálu Jánošík, ktorá vás vracia na divadelné dosky v postave grófky Chardonovej – aký to bol pocit, naplno si opäť užiť svoju prácu so všetkým, čo k tomu patrí? 

Do divadla som sa veľmi tešila. Vždy bol na Novej scéne vynikajúci kolektív. Ľudia, ktorí nemali žiadne maniere. Vrátila som sa do nového kolektívu šikovných a mladých ľudí. Musím ale povedať, že aj napriek všetkému som zvažovala, či sa dajú stíhať deti a divadlo, ale keď ma oslovil režisér Svetozár Sprušanský, že má pre mňa krásnu postavu, tak som si povedala, idem to teda skúsiť.

A  mal pravdu. Postavu grófky Chardonovej som si hneď obľúbila. Žena krv a mlieko, ktorá ma rada mužov. Má apetít, chce sa len zabávať a spievať a tancovať. No uznajte, čo viac som si ako matka po materskej mohla priať. Mám úžasnú pieseň od Gaba Dusíka, v ktorej sa naozaj dokážem odviazať a zabudnem na chvíľu, že som matka troch detí . Muzikál Jánošík je naozaj skvelý a vrelo ho odporúčam.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: