SPERMIOGRAM - všetko, čo potrebujete vedieť

Petra Hladká | 2. marec 2020
spermiogram, pomalé spermie

Za posledných 50 rokov sa kvalita spermií rapídne zhoršila.

Nielen ženy, ale aj muži majú problémy so svojou plodnosťou. A dokonca väčšie ako nežné pohlavie. Z

Aké vyšetrenia musia podstúpiť? Na otázky, ktoré sa hanbíte opýtať, sme sa odborníkov opýtali za vás.

Nie, neznamená to, že dnešní muži už nedokážu splodiť dieťa ľahko a prirodzene, ale to, že cesta za potomkom môže byť oveľa kľukatejšia a dlhšia ako v minulosti. Neraz sa končí za dverami centra pre liečbu neplodnosti.

A práve tu často začína veľký problém – niektorí muži totiž považujú svoju mužskosť sa čosi posvätné a nepripúšťajú si, že príčina neúspešného snaženia môže byť práve v nich. Bezproblémovú erekciu a ejakuláciu považujú za dostatočný dôkaz kvality svojho reprodukčného zdravia. 

Drahý, musíš na spermiogram!
Prečítajte si tiež:

Drahý, musíš na spermiogram!

Neplodnosť je problém páru

Štatistiky hovoria jasne – u 9 z 10 mužov, ktorí prekročia prah centra pre liečbu neplodnosti, je problém (aj) na ich strane. Kým takýto muž príde do špecializovaného centra, jeho partnerka má už za sebou zvyčajne niekoľko vyšetrení. A mnohé nepatria práve do skupiny príjemných... 

Od chlapa sa očakáva jediné – odovzdať vzorku spermií. No aj to je veľakrát komplikované. Hoci je pravda, že vďaka stúpajúcej osvete a informovanosti verejnosti v otázke všeobecného zhoršenia reprodukčného zdravia u ľudí, je stále viac mužov, ktorí svoje partnerky sprevádzajú v centre asistovanej reprodukcie už od prvej návštevy. 

Postrach spermiogram

Spermiogram je jedným z prvých vyšetrení páru v centre asistovanej reprodukcie. Tento jednoduchý test dokáže ušetriť množstvo času pri zisťovaní odpovedí na otázku, prečo bábo neprichádza. 

Povedzme si ale pravdu. Veľa mužov sa jednoducho zatne a k špecialistovi nejde, kým sa nedá vyšetriť žena. Nehľadajme za tým vždy samoľúbosť či „ješitnosť“, ale obyčajný STRACH. Koľko hororových príbehov sa už popísalo o „červených miestnostiach“ pre pánov, kde každú chvíľu klope na dvere sestrička v dôchodkovom veku s otázkou, či je pacient „hotový“? Doba sa (našťastie) zmenila a obavy nie sú na mieste. 

Spermiogram hodnotí množstvo, pohyblivosť, stavbu spermií a ďalšie hodnoty, na základe ktorých možno predpokladať, aké úspešné bude za daných podmienok počatie.

Otázok, ktoré sa natískajú pri otázke vyšetrenia spermií, je naozaj veľa. 

  • Ako prebieha spermiogram?

Zabudnite na opisy zo starých filmov. Odberové miestnosti s červeným svetlom, kde má upratovačka v rohu opretú metlu, už azda neexistujú. Aspoň nie na Slovensku. Odber spermií môže muž podstúpiť u urológa, alebo ešte lepšie, v centre asistovanej reprodukcie. Objednať sa stačí spravidla telefonicky. Pred odberom treba dodržať 2- až 5-dňovú sexuálnu abstinenciu. V deň odberu stačí prísť a nahlásiť sa na recepcii. Personál vybranej kliniky pacientovi ukáže, kde je odberová miestnosť, poskytne mu sterilnú nádobku a oboznámi ho s postupom pri odbere.

Súčasťou odberovej miestnosti je televízor s videami s tematickými filmami aj časopisy. Miestnosť sa dá uzamknúť zvnútra a tlmené svetlo v nej by malo pomôcť odbúrať stres. Po získaní vzorky sa muž môže umyť či osprchovať a zazvoniť na laborantku, ktorej vzorku odovzdá. 

  • Čo ak odber spermií v centre nepôjde?

Niektorých mužov stres jednoducho nepustí... Netreba sa vzdávať, existuje riešenie. Hoci ho reprodukčné kliniky neaplikujú s nadšením, vzorku spermií si muž môže odobrať aj doma. Musí však počítať s tým, že akonáhle spermie opustia telo, začnú sa znehodnocovať. Práve preto sa muž musí dohodnúť s vybranou klinikou na čase, kedy vzorku doručí – andrologický laborant bude pripravený začať ju okamžite skúmať.

Samozrejme, pre domáci odber spermií platia určité pravidlá. Podobne ako v odberovej miestnosti centra pre liečbu neplodnosti, sa všetok ejakulát odoberá do sterilnej nádobky, ktorú treba ihneď po odbere zavrieť. Aby sa zaistila jeho maximálna čerstvosť, na kliniku ho treba doručiť do jednej hodiny.  

  • Môže mi s odberom spermií pomáhať partnerka?

Môže. A to nielen doma, ale aj v odberovej miestnosti špecializovaného centra. Nezabúdajte však na to, že spermie získavate za účelom ich následného vyšetrovania. Akékoľvek tekutiny (sliny, sekréty, lubrikanty) môžu výrazne ovplyvniť kvalitu odobratého materiálu a skresliť výsledky rozboru.

  • Nie je tej vzorky nejako málo?

Len žiadnu paniku, ešte žiadnemu mužovi sa nepodarilo naplniť sterilnú nádobu po okraj.  Ani nutná 2- až 5-dňová pohlavná zdržanlivosť na tom nič nemení. Priemerný objem ejakulátu je asi 1,5 ml. Objem v rozpätí 1,4 až 1,7 ml je úplne v norme. 

  • Budem spermiogram musieť podstúpiť znova?

Je to pravdepodobné. Pri prvej návšteve reprodukčného centra mužovi spravidla vyšetrujú základný spermiogram, v rámci ktorého sa hodnotia parametre, ktoré ovplyvňujú schopnosť spermií oplodniť vajíčko. Ide o celkové zhodnotenie kvality ejakulátu, ktorého súčasťou je aj jeho mikroskopické vyšetrenie.

Andrológ pod mikroskopom zisťuje koncentráciu spermií, motilitu (podiel pohyblivých/nepohyblivých spermií a charakter ich pohybu), tvar spermií, objem ejakulátu, pH, viskozitu, zhlukovanie spermií a prítomnosť ďalších buniek.

V prípade, že pár podstupuje umelé oplodnenie, lekár môže (ale nemusí) mužovi navrhnúť funkčné testy spermií, vďaka ktorým následne zvolí najvhodnejšiu metódu asistovanej reprodukcie pre konkrétny pár. Ide napríklad o pokusné premytie spermií, test fragmentácie DNA spermií a tzv. Immunobead test. Tieto testy majú za cieľ odhaliť konkrétnu príčinu neplodnosti.

Do tretice navštívi muž odberovú miestnosť v deň odberu vajíčok u jeho partnerky (prípadne v deň inseminácie). Až týmito spermiami budú oocyty oplodnené a ak všetko pôjde tak, ako má, začnú sa z nich vyvíjať embryá.

  • Nestačí kúpiť si domáci test plodnosti?

Nestačí. Pomocou domácej sady na testovanie mužskej plodnosti môžete zistiť len orientačný počet a pohyblivosť spermií. To, či sa hýbu správne a či majú dobrý tvar (a teda sú schopné oplodniť vajíčko), odhaliť nedokáže. Uspokojenie sa s pozitívnymi výsledkami domáceho testovania však môže znamenať predĺženie alebo znemožnenie cesty za vlastným dieťaťom.

Čas je totiž najväčší nepriateľ plodnosti – predovšetkým u žien. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: