Prečo sú SPERMIE ešte dôležitejšie ako vajíčka? TOTO by mali čítať všetky snažilky!

redakcia | 27. august 2017
Prečo sú SPERMIE ešte dôležitejšie ako vajíčka? TOTO by mali čítať všetky snažilky!

Často sa stáva, že na muža sa pri riešení neplodnosti páru zabúda.

Vo všeobecnosti platí, že skôr, ako pár začne riešiť márne snahy o dieťa sériou často bolestivých, fyzicky, psychicky aj finančne náročných vyšetrení a zákrokov, je potrebné zamerať sa na spermie.

Jednoduché vyšetrenie u andrológa či urológa môže odhaliť ochorenie či operáciu z detstva, ktorá môže byť príčinou nedostatočnej tvorby spermií či ich správneho dozrievania.

Prečítajte si aj: Ženské príčiny neplodnosti

Genetické vyšetrenie môže odhaliť odchýlku a zodpovedať i otázku, či je možné počet a kvalitu spermií ovplyvniť i v takomto prípade, a s akými rizikami. Dôvodom, prečo by spermiogram a komplexné vyšetrenie partnera mala iniciovať žena, je to, že môže odhaliť oveľa vážnejší problém, napríklad cievne ochorenie, cukrovku alebo nádorové ochorenie.

Čo skúma spermiogram?

Objektom skúmania je ejakulát a výsledky spermiogramu sú pri problémoch s počatím veľmi dôležité. Pre mnohých mužov je prekvapením, že existujú aj dôležitejšie parametre ako počet spermií.

Zdravý počet, označovaný ako normospermia, je viac ako 8 miliónov progresívne sa pohybujúcich spermií na 1 ml ejakulátu. Progresívny pohyb, čiže primočiary, smerom vpred, je však dôležitý na to, aby aspoň jediná z nich dorazila k vajíčku.

Protilátky proti spermiám: keď otehotnenie nie je jednoduché

spermiogram

Ďalšou fázou, často neviditeľnou mikroskopom, je schopnosť spermie vniknúť do vajíčka a oplodniť ho. Vyšetrenie teda skúma počet spermií na mililiter ejakulátu, percento normálne, čiže vpred sa pohybujúcich spermií (najmenej 50 %), zdravú morfológiu, čiže napríklad jednu hlavičku, nechýbajúci chvostík (tiež najmenej 50 %), veľkosť a ďalšie parametre.

Samozrejme, aj tu platí, že spoľahlivosť vyšetrenia do veľkej miery závisí od vybavenia a odbornosti lekára.

Mimoriadne dôležitá správa pre každého muža: ak vyšetrenie spermií nebolo práve najlepšie, nezúfajte. Ich kvalitu mohla ovplyvniť infekcia, zvýšená teplota, mimoriadny stres, napríklad športový výkon, vystavenie agresívnym chemikáliám a iné okolnosti.

Podľa prieskumu Občianskeho združenia Bocian, menej ako 2 % mužov tuší, že spermia dozrieva približne tri mesiace, presnejšie asi 72 dní. Väčšina pánov, bez ohľadu na vzdelanie, spája rast spermií s opätovnou schopnosťou ejakulácie a odhaduje, že spermie rastú od dvoch hodín do dvoch dní. Omyl nemôže byť väčší.

"Poznám osobne niekoľko párov, ktoré si nechali urobiť jeden spermiogram a dalej sa o dieťa nepokúšali s odvodnením, že muž je neplodný. Po ôsmich rokoch sa dozvedeli, že opak je pravdou. Vyšetrenie absolvoval po chrípke s dramatickým priebehom. Užíval antibiotiká a zlé výsledky vyšetrenia o dva mesiace neskôr s ochorením nespájal.

Spermiogram: ako prebieha vyšetrenie a čo sa ním dá zistiť?

Žiaľ, v tomto prípade zlyhal aj lekár, ktorý vyšetrenie urobil, keďže zanedbal anamnézu a neodporúčal opakované vyšetrenie po troch mesiacoch s upozornením na faktory, ktoré ho môžu ovplyvniť," hovorí Denisa Priadková, predsedníčka Občianskeho združenia Bocian.

Odporúča sa tiež absolvovať obe vyšetrenia v tom istom zariadení, aby bolo porovnanie relevantné aj z hľadiska technického vybavenia lekára.
snaženie sa o dieťa
Spermiogram sprevádza jednoduché andrologické vyšetrenie, zamerané okrem iného na veľkosť semenníkov. Ich obvyklá dĺžka je cca 4,5 cm a šírka 2,5 cm. Vyšetrenie sa robí ručne a hoci sa všetci muži zhodnú v tom, že nie je príjemné, nie je bolestivé a je rozhodne jednoduchšie, kratšie, bezbolestnejšie, lacnejšie a dôležitejšie, ako vyšetrenie partnerky.

Prečo má čoraz viac mužov problémy s plodnosťou?

V posledných rokoch percento mužov s problémami plodnosti stúpa. Dobrá správa je, že množstvo problémov je možné riešiť.

Inseminácia: trochu iná cesta k dieťatku

Najdôležitejší je životný štýl, pretože v tejto oblasti môžete nielen veľa zmeniť k lepšiemu, ale aj celkovo pozitívne ovplyvniť svoj zdravotný stav. Sedavý spôsob života bez dostatku pohybu, nesprávne stravovacie návyky, nadváha, vek či prostredie, to všetko ovplyvňuje počet i kvalitu spermií. Alkohol, drogy alebo napríklad anaboliká sú vo všeobecnosti masívnym zabijakom spermií.

Ďalším dôležitým faktorom je vek. Zvykli sme si veriť, že problémom môže byť vyšší vek matky. V skutočnosti okrem zvýšeného rizika Downovho syndrómu, o iných rizikách lekári nevedia. Naopak, deti starších (rozumej rozumne starších) matiek bývajú zdravšie a vyrastajú v lepších podmienkach ako deti mladých matiek.

Podľa posledných informácií, ktoré v polovici júla publikovali genetici v The New York Times, je vyšší vek otca výraznejším rizikom ako vek matky.

40-ročný muž odovzdáva dieťaťu dvojnásobný počet genetických mutácií ako 20-ročný muž. Pravdepodobnosť, že dieťa muža, ktorý ho počal v štyridstiatke, bude trpieť schizofréniou je dvakrát vyššia ako u dieťaťa, ktoré počal dvadsaťročný muž. Posledné prieskumy ukazujú aj na zvýšený výskyt autizmu a niektorých ďalších ochorení u detí starších otcov.

Zaujímavé čítanie: Vybrali sme si dobrého darcu...

Čo pozitívne ovplyvní plodnosť muža?

Pre všetkých mužov, ktorí sa chcú problémom s kvalitou spermií vyhnúť, preventívne platí:

  • udržiavať "továrne" v chlade
  • obmedziť dlhé bicyklovanie
  • šoférovanie či sedenie a saunu
  • vyhýbať sa tvrdému alkoholu
  • konzervovaným a nekvalitným potravinám, stresu
  • udržiavať harmóniu a pravidelnosť v sexuálnom živote.

V snahe o zmenu k lepšiemu môže zásadne pomôcť dietetická potravina, určená špeciálne pre mužov s poruchami plodnosti. Obsahuje patentované zloženie špecifických zložiek ako L-karnitín, L-Arginín, koenzým Q10, kyselina listová, glutatión, zinok, selén, vitamín E, vybraných tak, aby spoločným pôsobením zlepšovali všetky parametre spermatogenézy, teda zvyšovali hladinu testosterónu, zväčšovali objem ejakulátu, zvyšovali počet spermií a zlepšovali ich pohyblivosť a morfológiu.

Príčiny mužskej neplodnosti: keď „nemôžeme“ je na strane muža
Snaženie sa o bábätko vs. psychika
Abeceda snažiliek: informácie, ktoré by ste mali vedieť

snaženie sa o dieťa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: