Prečo deti otcov milujú?

Ivana Majdová | 3. jún 2017
Prečo deti otcov milujú?

Prečo deti niekedy visia na otcovi? Nedivte sa, ak zistíte, že najväčšia star pre vaše bábätko nie ste vždy iba vy.

Keď dieťatko objaví, aké je úžasné vyblázniť sa s ocinom, ocitne sa zrazu mama na druhej koľaji. Skôr či neskôr to zakúsi každá z nás.

Otcovia sú pre deti veľmi dôležití

„Spravidla je vzťah u malých detí mama-dieťa užší a pre raný vývin dôležitejší ako otec-dieťa“, vysvetľuje mníchovský vývinový psychológ Heinz Kindler.

Napriek tomu často vzniká pocit, že dieťa uprednostňuje otca. V druhom roku života sa vysokoatraktívni pre svoje ratolesti stávajú práve otcovia.

Tajomstvo tkvie v ich štýle hry s dieťaťom a tiež skutočnosťou, že pre pracovnú vyťaženosť trávia zvyčajne menej času s deťmi, preto sa dieťaťu čas strávený hrou s otcom javí ako vzácnejší. Pokiaľ ale dieťatko potrebuje pofúkať boľačku alebo sa pritúliť, zákonite vyhľadá mamu.

Okrem toho, v skutočnosti existujú aj absolútni ockovi miláčikovia“, potvrdzuje to i vývinová psychologička Inge Seiffge-Krenke.

Zároveň sa domnieva, že genetická výbava - vzájomné prepojenie zohráva tiež dôležitú úlohu. Doteraz ešte nikto neskúmal, prečo existuje užšia väzba malého dieťaťa k otcovi.

Jedna štúdia z 80-tych rokov dokazuje, že viac ako tri štvrtiny pozorovanej skupiny malých detí sa chceli hrať radšej s otcom.  Keď ale neskôr potrebovali útechu, požadovali matku. To potvrdzuje fakt, že závisí na situácii, koho dieťa uprednostní.

Prečítajte si: Najčastejšie chyby, ktoré robia otcovia pri výchove

Prečo deti otcov milujú?

"Otcovia sa hrajú bláznivejšie a odviazanejšie ako mamy“, vysvetľuje Inge Seiffge-Krenke. Otcovia vyhadzujú svoje deti vysoko do vzduchu, bláznia a naťahujú sa s deťmi až do krajnosti. Hlavne deti, ktoré obľubujú ustavičný pohyb, sú z otca unesené.

Podľa expertov muži stimulujú svoje potomstvo vizuálne a akusticky intenzívnejšie. Naschvál smiešne komolia slová, strúhajú grimasy – a to je to zaujímavé a pútavé pre našich drobcov.

Okrem toho muži svojim deťom i viac dôverujú. Napr. nechajú dieťaťu spustiť vláčik po dráhe a zatiaľ vysvetľujú, ako taký motorček funguje. Otvárajú dieťaťu nový, pútavý svet. Čím je dieťa zvedavejšie, tým je viac fascinované.

Uprednostňovanie jedného rodiča je iba prechodnou fázou

Britský detský psychológ Richard Woolfson to vysvetľuje iba ako určitú fázu v živote dieťaťa, kedy dieťa uprednostňuje jedného z rodičov. A síce ako fázu, ktorú treba čím skôr ukončiť.

Odôvodnenie: dieťa je načas ukrátené o pozitívny vplyv „toho času menej obľúbeného rodiča“, ktorý sa v tomto období cíti zatracovaný, naopak obľúbený môže byť preťažený a unavený. A práve tomu rodičovi, ktorý je „na výslní“, odporúča Woolfson, aby venoval dieťaťu menej pozornosti.

Zároveň by si mali rodičia zadeliť čas, ktorý dieťa strávi výlučne iba s jedným z nich. Oznámiť vecným, neutrálnym tónom: „Teraz ideš na nákup s mamou!“ a bez zbytočných emócií a diskusií to i zrealizovať.

Prečítajte si: Päť mýtov o otcovstve

Prečítajte si: Otcovia a dcéry

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: