NEPLODNOSŤ: Zamerané na MUŽOV

Redakcia | 25. august 2017
NEPLODNOSŤ: Zamerané na MUŽOV

Medzi základné vyšetrenia mužov v centre asistovanej reprodukcie jednoznačne patrí spermiogram – zhodnotenie počtu, pohyblivosti a tvaru spermií. Už dávno však nie je jediným vyšetrením, ktoré odzrkadľuje plodnosť muža.

Príčiny neplodnosti u mužov môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií:

  1. Príčina je na úrovni mozgu (hypotalamu a hypofýzy) – oneskorená puberta, hyperprolaktinémia (organizmus produkuje a vyplavuje do krvi nadmerné množstvo hormónu prolaktínu), hypogonadotropný hypogonadizmus, hypopituitarizmus (nedostatočná funkcia hypofýzy), Kallmanov syndróm (geneticky podmienené, vrodené ochorenie, dôsledkom mutácie je porucha hypotalamu a porucha vývoja čuchového ústrojenstva)...
  2. Príčina je na úrovni semenníkov – nevyvinutie semenníkov, nezostúpené semenníky (pokiaľ sa zavčasu nezabezpečí ich správne uloženie v miešku, nie je zaručený ich správny vývoj a môže to mať odozvu na plodnosť), nádory semenníkov, pravý hermafroditizmus, varikokéla (rozšírenie žíl semenníka, čo spôsobuje vyššiu teplotu semenníka a tým jeho horšiu výživu),  Sertoli cell only syndrom (v semenníkoch chýbajú zárodočné bunky), Klinefelterov syndróm („XXY syndróm“, muž má vo svojej genetickej výbave navyše chromozóm X)
  3. Príčina je na úrovni semenných ciest a vonkajšieho genitálu – infekcie, nepriechodnosť (obštrukcia), cystická fibróza, chýbanie alebo nevyvinutie semenovodov, fimóza (zúženie predkožky, nedá sa pretiahnuť cez žaluď), hypospádia (rázštep močovej trubice, vývod močovej trubice sa nachádza na zadnej strane penisu), deformácie penisu, poruchy erekcie a ejakulácie...
Neprehliadnite: Ženské príčiny neplodnosti

Kde je problém?

  • Nie je možný pohlavný styk impotencia, deformity penisu napr. po úraze, poruchy erekcie spočívajúce v chýbajúcomnedostatočnom alebo nespoľahlivom stoporení mužského pohlavného údu, čo znemožňuje alebo sťažuje uskutočnenie súlože.

  • Nedochádza k ejakulácii (k výronu semena) alebo je ejakulácia retrográdna (spermie sa nedostávajú von, ale do močového mechúra).

  • Spermie sa nemôžu dostať zo semenníka a nadsemenníka, pretože vývodné cesty sú nepriechodné (zápal ako následok infekcie alebo úrazu, sterilizácia alebo genetická príčina).
  • Spermie sa vôbec netvoria.

  • Spermie sa tvoria, ale nie sú v poriadku a nedokážu vajíčko oplodniť (napr. je ich málo, veľa imobilných spermií, patologický tvar spermií, vysoký počet spermií s fragmentovanou + polámanou DNA...).

neplodnosť u mužov, spermiogram, spermie, dieťa

Mohlo by vás zaujímať: Vplyv telesnej hmotnosti na plodnosť

Diagnostické metódy:

Realizujú sa v spolupráci s urológom, andrológom, genetikom, sexuológom.

  •  Anamnéza – rozhovor s lekárom zameraný na všetko, čo by mohlo mať vplyv na plodnosť muža: lieky, ktoré užíva, alkohol, fajčenie, drogy, frekvencia pohlavného styku, prekonané infekcie pohlavných ciest, používanie lubrikantov počas pohlavného styku, ochorenia, na ktoré sa lieči (cukrovka, ochorenia srdca a ciev...)
  • Fyzikálne vyšetrenie – zamerané je predovšetkým na močopohlavné orgány a zhodnotenie sekundárnych pohlavných znakov (ochlpenie, zväčšené prsné žľazy...), digitálne rektálne vyšetrenie, vyšetrenie pohmatom (veľkosť, konzistencia semenníkov, známky varikokély)...
  • Spermiogram – makroskopické a mikroskopické posúdenie vzorky ejakulátu – hodnotí sa objem, pH, počet spermií, pohyblivosť, morfológia podľa kritérií WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie). Odber spermií sa vykonáva v miestnosti na to určenej (s dôrazom na zabezpečenie intimity) po 2 – 5-dňovej pohlavnej abstinencii.
  • Hormonálny profil – ide predovšetkým o stanovenie koncentrácie hormónov hypotalamo-hypofýzového komplexu, gonadálnych hormónov nadobličiek a štítnej žľazy (FSH, LH, testosteron, prolaktin, kortizol, ACTH, TSH, fT3, fT4...)
  • Genetické vyšetrenie – indikuje ho klinický lekár, urológ alebo gynekológ. Odporúčaná indikácia ku genetickému vyšetreniu je neobštrukčná azoospermia (v ejakuláte nie sú spermie), počet spermií pod 10 mil/ml, anamnéza s genetickou záťažou. Medzi vyšetrenia patrí cytogenetické vyšetrenie karyotypu, molekulárno-genetické vyšetrenia mikrodelécie Y chromozómu a CFTR génu (cystická fibróza)
  • Ultrazvukové vyšetrenie – ultrasonografia semenníkov, prostaty, semenných vačkov...
  • Imunologické vyšetrenie – zisťuje sa prítomnosť protilátok proti spermiám, ktoré môžu byť produkované imunitným systémom muža, spôsobujú zníženie pohyblivosti spermií alebo ich zhlukovanie.
  • Funkčné testy spermií – umožnia lekárovi zvoliť metódu asistovanej reprodukcie vhodnú pre konkrétny pár (test fragmentácie DNA spermií, Immunobead test, Trial Wash...)
Neprehliadnite: Zvýšte svoju sexuálnu silu!

Doktorka Cuľbová z centra pre liečbu neplodnosti Sanatórium Helios v Martine upozorňuje, že príčin neplodnosti muža je veľa a úlohou odborného vyšetrenia je zistiť konkrétnu príčinu u konkrétneho muža a odporučiť najvhodnejší spôsob liečby (vitamíny, antioxidanty, hormonálna liečba, operačná liečba, techniky umelého oplodnenia...).

Prečítajte si: Dieťa? Áno, ale nie za cenu straty zdravia a manželstva...

Vedeli ste, že...?

  • Spermia je malá bunka, meria 65 až 70 mikrometrov (čiže 0,065 až 0,070 milimetrov), pri pohybe dosahuje rýchlosť približne 100 mikrometrov za sekundu. Vzdialenosť medzi pošvovou klenbou (kam sa dostali spermie pri pohlavnom styku) a vajíčkom vo vajíčkovode je okolo 20 centimetrov (200 milimetrov), takže ak sa spermia pohybuje rýchlosťou 0,1 mm/s, uvedenú vzdialenosť prekoná za 2 000 sekúnd – čiže približne za pol hodiny.
  • Varikokéla je rozšírenie žíl semenníka (niečo ako kŕčové žily na nohách) a má tiež nepriaznivý vplyv na tvorbu spermií, lebo spôsobuje vyššiu teplotu semenníka a jeho horšiu výživu. Čím skôr sa varikokéla operuje, tým sú lepšie výsledky.
  • Zápal príušných žliaz (mumps) býva niekedy komplikovaný zápalom semenníkov. Táto komplikácia má u 30 – 80 % mužov za následok neplodnosť, lebo vírus poškodzuje semenotvorné bunky.
  • Negatívny vplyv na dozrievanie spermií má aj zvýšená teplota mieška a semenníkov. Muži so zníženou plodnosťou by preto nemali nosiť tesnú spodnú bielizeň, tesné nohavice, nevhodné sú časté sauny a kúpanie v horúcej vode.
  • Veľké riziko poškodenia spermií je aj u mužov, ktorí pracujú s anorganickým olovom, ortuťou, pesticídmi, kadmiom, mangánom, chlórom, anestéziologickými plynmi, s elektrickým prúdom či s telekomunikačným zariadením.
  • Plodnosť negatívne ovplyvňujú aj civilizačné faktory ako stres, životné prostredie znečistené chemickými látkami, zníženie pohybovej aktivity, zneužívanie návykových látok.
  • Onkologická liečba (chemoterapia, rádioterapia...) taktiež poškodzuje tvorbu spermií. Pred začatím liečby sa preto odporúča zamrazenie spermií na neskoršie použitie.
  • V mnohých prípadoch príčina neplodnosti nemusí byť odhalená vôbec (tzv. idiopatický faktor).

 Prečítate si tiež:

Kvalita spermií

Straší vás impotencia?

Spermiogram

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: