Vplyv telesnej hmotnosti na plodnosť

Redakcia | 18. november 2016
tehotna hmotnost vitaminy

Ako obezita ovplyvňuje plodnosť ženy? Má obézna žena problémy s otehotnením?

Ešte stále je dosť ľudí prekvapených, keď sa dozvie, že existuje aj súvislosť medzi telesnou hmotnosťou, hlavne obezitou či podváhou a plodnosťou.

Ako ovplyvňuje obezita otehotnenie?

Obezita je najčastejším civilizačným ochorením a spolupodieľa sa na vzniku mnohých ďalších ochorení, najmä vysokého krvného tlaku, ochorení srdca, ochorení pohybového aparátu, cukrovky.

Čítajte tiež: Snaženie sa o bábätko vs. psychika

Odhaduje sa, že asi 12 % neplodností je spôsobených neprimeranou telesnou hmotnosťou, a tým nemáme na mysli len obezitu, ale aj nízku hmotnosť. Platí to najmä u žien, ale aj obezita mužov ovplyvňuje ich možnosť mať potomstvo.

Ako vypočítať optimálnu telesnú hmotnosť?

Optimálna telesná hmotnosť sa najčastejšie vyjadruje ako tzv. index telesnej hmotnosti (body mass index – BMI).

Hodnotu BMI si môže každý vypočítať tak, že svoju hmotnosť v kg vydelí výškou v m2.

Za normálnu sa považuje hodnota 20 – 25.

Ženy, ktoré majú BMI viac ako 30 alebo nižšiu ako 20, môžu mať z tohto dôvodu problém otehotnieť. Tiež sa u nich pozoroval vyšší výskyt spontánnych potratov.

BMI = hmotnosť v kg / (telesná výška v m)2 

Príklad: Napr. žena vysoká 165 cm s hmotnosťou 63 kg si vypočíta BMI nasledovne: 63 / (1.65x1.65) = 23,14, t.j. jej BMI je 23,14, čo je normálna hodnota.

Mierna podváha: pod 20
Normálne hodnoty: 20 – 25
Mierna obezita: 25 – 30
Výrazná obezita: 30 – 40
Monštruózna obezita: nad 40

Obezita je jedna z najčastejších príčin neplodnosti

Viac ako 70 % neplodných žien s nadváhou otehotnie spontánne, ak dôjde k redukcii ich hmotnosti. Telesná hmotnosť je faktor, na ktorý sa dosť často nemyslí pri pátraní po príčine neplodnosti u páru.  A pritom – telesnú hmotnosť možno považovať za hlavnú príčinu neplodnosti, ak je už na prvý pohľad jeden z partnerov obézny alebo vychudnutý, najmä ak sú výsledky iných vyšetrení  v poriadku. Takýto neplodný pár by si mal uvedomiť, že korekcia hmotnosti významne zvýši šancu na otehotnenie, či už spontánne, alebo pri využití komplikovaných medicínskych postupov.

Mechanizmus, akým sa obezita podieľa na ženskej neplodnosti, je viac-menej známy, súvisí  s hromadením pohlavných hormónov v tuku, čo vedie následne k zmenám ich hladín v krvi, k zmenám ich metabolizmu a k zmenám v ich produkcii vo vaječníkoch. Výsledkom je porucha dozrievania a uvoľňovania vajíčka. Vzťah medzi obezitou a mužskou neplodnosťou ešte nie je podrobne preskúmaný. To, že telesný tuk ovplyvňuje fungovanie vaječníkov a semenníkov, potvrdzuje aj známy fakt, že telesné dospievanie nastupuje skôr u obéznych dievčat a chlapcov ako u chudých.

Ako ovplyvňuje hmotnosť menštruáciu?

Ešte predtým, ako začne mať obézna žena problém s otehotnením, sa ako prvý znak, že niečo nie je v poriadku, objavia problémy s menštruáciou. Menštruačný cyklus sa stane nepravidelný, menštruácia je silná a dlho trvá. Tiež sa môže objaviť ochlpenie na miestach, kde dovtedy nebolo (v podbruší, na tvári, medzi prsníkmi). Súvisí to s nadprodukciou pohlavných hormónov.

Neprehliadnite: Hormóny a ich úloha pri otehotnení

U chudých žien sa ako prvé tiež objavia problémy s pravidelnosťou menštruácie,po úplné vynechanie menštruácie, následne sa pripojí znížená produkcia hlienu v pošve, suchosť pošvy a s tým súvisiace bolesti pri pohlavnom styku, zmenšenie prsníkov, nechuť k sexu.

U obéznych mužov sa pozoruje zhoršená kvalita spermií a problémy s erekciou.

Základným postupom u obéznych žien a mužov je dosiahnuť trvalú redukciu telesnej hmotnosti. Ľahko sa to povie, ťažšie sa to dosiahne. Hlavným prostriedkom je diéta a cvičenie. Je potrebné, aby si obézni ľudia uvedomili, že dosiahnutie optimálnej hmotnosti potrvá nejaký čas. Tiež nie je vhodné, aby strata hmotnosti bola extrémne rýchla, lebo hrozí nebezpečie, že táto zmena bude krátkodobá a po nejakom čase znovu priberú.

Odporúčaná rýchlosť chudnutia je asi 0,5 až 1 kg za  týždeň tak, aby sa hmotnosť zredukovala aspoň o 10 %. Nerealistické očakávania môžu viesť k opusteniu programu chudnutia. Prvým cieľom by malo byť aspoň dosiahnutie telesnej hmotnosti, ktorá nie je vyššia viac ako o 10 %  od ideálnej hmotnosti.

Chudé ženy je niekedy ťažšie presvedčiť, že ich nízka telesná hmotnosť môže byť príčinou  neplodnosti. Predsa cvičia a držia diéty preto, aby boli krajšie a „zdravšie“. Na druhej strane, ak si to uvedomia, je pre ne väčšinou ľahšie pribrať ako pre obézne ženy schudnúť. Prírastok telesnej hmotnosti by tiež nemal byť rýchly. Odporúča sa dosiahnutie ideálnej telesnej hmotnosti v priebehu šiestich mesiacov,  následne dôjde k obnoveniu normálnej funkcie reprodukčných orgánov.

Telesný tuk hrá v ľudskej reprodukcii mimoriadne dôležitú úlohu. Ako nadbytok, tak aj nedostatok vedie k zhoršeniu plodnosti u žien aj u mužov. Obezita alebo podvýživa sú ale jednou z mála príčin neplodnosti, ktoré sa dajú relatívne ľahko odstrániť a nadobudnutie normálnej telesnej hmotnosti tak môže viesť k spontánnemu otehotneniu.

Môže vás zaujímať:

 

Obezita a tehotenstvo - týka sa aj vás?
Nadhmotnosť a obezita - rizikový faktor ohrozujúci zdravie
Nedarí sa vám otehotnieť?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: