Spoločné spanie: Dokedy je vhodné pre dieťa?

Redakcia | 23. marec 2018
Spoločné spanie: Dokedy je vhodné pre dieťa?

Renomovaná britská expertka na duševné zdravie detí radí rodičom, aby zavrhli dlhoročnú konvenciu a dovolili deťom, aby s nimi spali v posteli až do veku piatich rokov.

Podľa riaditeľky vzdelávacieho strediska mentálneho zdravia detí v Londýne, Margot Sunderlandovej, vďaka v praxi známemu ako „co-sleeping“ (spoločné spanie) vyrastajú z takýchto detí pokojní, zdraví dospelí.

Dieťa v manželskej posteli? ÁNO

Tvrdí, že prax bežná v Británii aj v iných krajinách, v ktorých sa deti len niekoľko týždňov staré učia spať samy, je škodlivá. Pretože akékoľvek odlúčenie od rodičov zvyšuje hladinu hormónov ako kortizol, ktorý sa v tele vytvára ako reakcia na stres.

Jej zistenia vychádzajú z vedeckých štúdií uplynulých 20 rokov, zaoberajúcich sa vývojom detského mozgu a analýzami toho, ako deti reagujú za určitých okolností.

spolocne spanie

Odlúčenie dieťa fyzicky bolí

Napríklad, tri roky stará neurologická štúdia ukázala, že mozog dieťaťa odlúčeného od rodičov vykazuje obdobnú aktivitu ako pri fyzickej bolesti.

„Štúdie z celého sveta ukazujú, že spoločné spanie s rodičmi do piatich rokov dieťaťa je preň veľkým prínosom. Až do piatich (i viac rokov) môžu deti trpieť úzkosťou z odlúčenia, čo ich môže poznamenať v neskoršom živote. A takú úzkosť upokojuje práve spoločné spanie,“ konštatuje Sunderlandová.

Symptómy podľa nej môžu byť aj fyzického rázu. Cituje v tejto súvislosti jednu štúdiu, podľa ktorej zhruba 70 % žien, ktoré v detskom veku pri plači nikto neutíšil, trpelo v dospelosti zažívacími ťažkosťami.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: