Spíte s bábätkom v jednej posteli?

Redakcia | 27. september 2023
spíme s bábätkom, spoločné spanie s dieťaťom

Mirka si nevedela predstaviť, že po mesiacoch tehotenstva zrazu bude bábo niekde samo v chladnej postieľke, ďaleko od nej, a tak si ho už v pôrodnici začala brávať k sebe do postele. Mária a Tomáš chceli, aby ich dieťa spalo v samostatnej postieľke, ale akosi sa to nepodarilo. Pre Kristínu spoločné spanie s jej dcérou vyplynulo z nočného dojčenia a hoci sa už nedojčia, malá spí stále s nimi. Podobné rodinné príbehy počúvame od svojich priateľov a známych, ktorí sa rozhodli, že nočný odpočinok budú tráviť v bezprostrednej blízkosti svojich bábätiek.

Ako je to so spaním v jednej posteli?

Hoci spoločné spanie matky s bábätkom je evolučne najstaršou a najprirodzenejšou formou spania, existuje mnoho protichodných informácií o jeho vhodnosti.  Už dávno neplatí, že nás v noci v jaskyni ohrozuje divá zver, alebo že by sa bábätko mohlo mimo bezpečia maminho teplého tela podchladiť; monitor dychu, či babymonitor bezpečne nahlási „keby niečo“.

Má spoločné spanie pre dieťa – a pre rodičov – aj dnes nejaký význam? Nebudeme sa v jednej posteli navzájom budiť? Čo ak bude kvôli nemu dieťa nesamostatné a rodičovskú posteľ bude okupovať pridlho? Je vôbec spanie v jednej posteli s krehučkým bábätkom bezpečné?

Dieťa prichádza na svet úplne závislé na svojich rodičoch, ktorí mu poskytujú ochranu, výživu a emocionálnu podporu, vytvárajú preň bezpečný ostrovček v nebezpečnom svete. Rodičovstvo však nekončí západom slnka. Bábätko potrebuje pocit bezpečia v našej náruči aj v noci. Väčšina z nás sa v noci tiež radšej túli k milovanej osobe ako k dreveným mrežiam postele.

spíme v jednej posteli, spanie rodičov s bábätkom

Čo presne sa deje v spoločnej posteli?

Nočné nahrávky matiek a detí v spánkovom laboratóriu ukazujú, že pri spoločnom spaní dochádza k niečomu neočakávanému − mama a dieťa sa spolu „zosúladia“.

Dýchajú na podobnej frekvencii a zladia sa aj v nastavení spánkových cyklov.

Napríklad ak sa bábätko na pár sekúnd preberie a znovu zaspí, spraví automaticky to isté aj jeho mama.

Keď je bábätko v aktívnom spánku, keď spí menej hlboko, hýbe sa a sníva, je v podobnej fáze spánku aj jeho mama (McKenna a kol., 2007). Mamy dokážu monitorovať dieťa, ktoré je v ich blízkosti, oveľa efektívnejšie ako pri spaní v oddelených miestnostiach. Podvedome vnímajú dieťatko, budia sa kvôli nemu o tretinu častejšie ako pri oddelenom spaní, pričom v experimente napriek tomu uviedli, že sa vyspali lepšie, keď dieťatko spalo s nimi. Mnohé prebudenia trvajú len niekoľko sekúnd. Mama po nich rýchlo opäť zaspí a ráno si ich nepamätá.

Okrem synchronizácie spánku a budenia môže mama lepšie sledovať svoje dieťa aj vďaka tomu, že sama spí o niečo ľahšie, ako keby bábätko v posteli nebolo, takže sa ľahko zobudí aj pri slabom podnete.

Ale čo ak bude nesamostatné?

Jedna z otázok, ktorá stojí pred rodičmi, ktorí spia spolu so svojimi deťmi, je otázka nezávislosti. Ak spím so svojím dieťaťom, podporujem jeho nezávislosť tým, že mu poskytujem bezpečné a dôveryhodné prostredie, alebo mu naopak bránim odpútať sa odo mňa?

spánok v spoločnej posteli

V priekopníckom výskume Merret Kellerovej a Wendy Goldbergovej (2004) sa sledovala spojitosť medzi tým, ako deti spia v prvom roku života, a ich nezávislosťou okolo 3. až 5. roku života.

Deti, ktoré boli zvyknuté spávať samé od raného detstva, dokázali zaspať samé a prespať celú noc bez rodičovského zásahu oveľa skôr, ako deti spiace s rodičmi. Samotné spanie však nie je jediným merítkom nezávislosti. Keď sa výskumníčky zamerali na to, ako sa dieťa správa cez deň, mali deti, ktoré v ranom veku spali s matkami, jednoznačný náskok: dokázali sa skôr samé obliecť, zahrať, nájsť si kamarátov a vyriešiť konflikty s nimi.

Samozrejme, samostatnosť detí nebola len dôsledkom spoločného spania. Veľkú rolu zohráva aj rodičovská výchova počas dňa – matky spoločne spiacich detí oveľa viac podporovali nezávislosť svojich detí: napríklad ich posmeľovali, aby sa rozhodovali samé. Výskum ukázal, že ak spíme s bábätkom,  neznamená to, že podporujeme jeho nesamostatnosť. Pri zaspávaní však bude pravdepodobne potrebovať našu podporu dlhšie než dieťa, ktoré spí od začiatku samo.

Spoločné spanie je výhodné aj pre rodičov

Mnohí rodičia vnímajú noc ako čas zaslúženého odpočinku, ako prestávku od náročného denného kolotoča, keď sú svojmu bábätku stále k dispozícii. Predstava, že si ani v noci neoddýchnu, pretože budú v jeho tesnej blízkosti, nie je príliš lákavá.

Hoci to znie ako paradox, práve spoločné spanie im môže pomôcť poriadne sa vyspať. Nájdu sa aj bábätká, ktoré „prespia celú noc“, čo je, mimochodom, značne optimistický opis faktu, že „celá noc“ znamená neprerušovaný spánok v trvaní 5 hodín. Typické bábätko sa však v noci niekoľkokrát zobudí.

Rozdiel medzi spánkom rodiča a bábätka nie je v tom, že sa rodičia v noci nebudia, ale že dokážu sami znovu zaspať, takže tieto prebudenia ani neregistrujú.

Novorodencom, ale aj dojčatám treba so zaspatím väčšinou pomáhať jemnými dotykmi, hojdaním, či dojčením. Neexistuje zázračný trik, ktorý donúti bábätko prespať celú noc. Jediný tromf, ktorý máme, je zaručiť, aby prebudenia a následné zaspávania netrvali dlho. Spanie v blízkosti nás, rodičov, môže opätovné uspávanie veľmi uľahčiť.

Ak je bábätko uložené v samostatnej izbe, alebo v postieľke, ktorá nie je blízko pri vás, a zobudí sa, nemáte možnosť zareagovať na prvé jemné pomrnkávanie alebo zamrvenie sa. Prichádzate, až keď už svoju nespokojnosť vyjadruje nahlas a je celkom zobudené. Zobudení ste aj vy, pretože musíte vstať, prísť k postieľke a bábätko z nej vybrať. Z tohto hľadiska je spoločné spanie tou pohodlnejšou možnosťou: v polospánku reagujete na slabučké mrnkanie nie celkom prebudeného dieťatka, umožníte mu poležiačky sa prisať a znovu zaspať, alebo ho len podvedome pohladkáte a spíte spolu ďalej. Ani vy, ani vaše bábo sa nemusíte úplne prebrať.

Pozorovanie spánkových cyklov matiek a detí spiacich spoločne ukázalo, že dĺžka spánku matiek spiacich so svojimi bábätkami bola rovnaká alebo dokonca dlhšia ako tých, ktorých dieťa spalo v samostatnej izbe.

           TIP pre vás:

Spoločné spanie pomáha aj mamám, ktoré nemôžu byť so svojím bábätkom cez deň, pretože chodia do práce. V noci tak môžete „dohnať“ stratený čas a poskytnúť dieťaťu blízkosť a nehu.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: