So štvorčatami prvýkrát do škôlky: To ticho v dome bolo rozpačité

Marika Koscelníková | 5. september 2024
So štvorčatami prvýkrát do škôlky: To ticho v dome bolo rozpačité
foto: archív rodiny

Dvaja chlapci, Damián a Hugo, a dve dievčatká, Eliška a Noemi, sa vypýtali na svet predčasne v 32. týždni tehotenstva. Vyrástli z nich krásne zdravé deti, ktoré čaká po troch rokoch s mamkou a ockom doma veľká zmena. Škôlka.

Veronika a Dalibor sú rodičmi štvorčiat, ktoré možno poznáte z Instagramového účtu @mamastvorciat. Veronika je minuloročnou víťazkou kategórie MAMA influencerka v ankete MAMA ROKA 2023 a zaslúžene. Zvládnuť všetko štvornásobne, dá zabrať.

Príbeh tejto sympatickej rodinky sme sledovali od začiatku, keď sa v Košiciach narodili zdravé štvorčatá. 

Odvtedy ubehli už tri roky a Damián, Hugo, Eliška a Noemi nastúpili teraz v septembri do škôlky. Ako to doma zvládajú? 

Veronika, škôlka je veľkou výzvou, nielen pre deti, ale aj pre rodičov, ako ste zvládli prvý deň?

Priznám sa, mala som strach. Hlavne z toho, ako sa deti v škôlke začlenia a ako si zvyknú bez nás. Doteraz sme s nimi boli prakticky 24 hodín denne, a zrazu ich necháme celý deň v škôlke? Deti ešte nevedeli, čo ich čaká, takže ráno sa veľmi  tešili. V šatni to bolo ešte stále o tešení, ale keď sme sa chceli odísť z triedy, začali plakať. Až vtedy si uvedomili, že tam zostávajú a dokonca bez nás. Napriek tomu, že sme ich celé leto pripravovali – kúpili sme knihy, čítali sme im o škôlke, veľa sme im o škôlke rozprávali, spolu sme nakupovali veci do škôlky, označkovali sme ich spolu – ich hlavičky si to spracovali a uvedomili až priamo v tej situácii. Deti si tým asi musia prejsť. 

Pamätám sa, ako som s uchom za dverami počúvala, či dcéra prestala plakať, keď sme prvé dni v škôlke riešili doma my, keď ste odchádzali od plačúcich detí, stáli ste za dverami rovnako a počúvali, čo bude? 

Och, kdeže, zakryla som si obe uši a ušla som preč, nemohla som to počúvať. Doslova som ušla, aby som nič nepočula :) 

So štvorčatami prvýkrát do škôlky: To ticho v dome bolo rozpačité

Aká bola reakcia detí popoludní, keď ste po nich prišli? Hnevali sa na vás, alebo boli úplne v pohode, akoby zabudli na to, čo sa stalo ráno?

Traja sa rozbehli k nám, no Noemka sa na nás len pozerala. Ako to povedať, bola dojatá, že sme sa vrátili. Rozplakala sa od šťastia, že nás vidí a až potom pribehla. Bolo to také... silné. 

To bol prvý deň. Aké boli tie ďalšie?

Druhý deň už deti vedeli, kam idú, ale rozplakali sa až pred triedou. Tieto ďalšie rána sú také, že nám deti opakujú, aby sme nešli do práce, pretože nechcú ísť do škôlky. Nebudem klamať, odchádzajú s plačom, ale dnes urobili pokrok – keď sa otvorili dvere do triedy, vošli tam, čo ma prekvapilo. Snáď to bude lepšie a lepšie.

Uvažovali ste niekedy o tom, že by ste deti rozdelili, alebo ste ich chceli mať spolu v jednej triede?

Nie, automaticky sme ich dali spolu. Sú veľmi na seba naviazaní a asi by to nezvládli bez seba. Teraz dokonca riešime situáciu, že jedno z detí má v stredu vyšetrenie a neviem, či ich nechať všetkých doma, lebo viem, že ak tam Hugo nebude, budú ho celý deň hľadať.

Nebojíte sa, že sa budú v škôlke hrať len medzi sebou a nepripustia medzi seba ďalšie deti?

Toho sa nebojím. Keď prídeme medzi iné deti, hrajú sa s nimi bez problémov, či už s bratrancami, sesternicami alebo na ihrisku. Myslím si, že časom si nájdu aj iných kamarátov. Teraz sú si navzájom v cudzom prostredí oporou. 

Spomínali ste prípravu na škôlku. Vybrať štyri pyžamká, štyri papučky a štyri batôžky zrejme nebolo jednoduché ani finančne...

Áno, bol to masaker. Až teraz sme si uvedomili, aké náklady sú už teraz v škôlke, a to ešte ani nie sme v škole. Boli sme pripravení na nejaké výdavky, ale teraz nám došlo, aké mesačné poplatky nás čakajú. Manžel sa smial, že budú musieť od pätnástky brigádovať. Bol to trošku finančný šok a ako vravím, ešte sú len v škôlke.

Kupujete veci pre štvorčatá nové, alebo aj z bazáru?

Nie, z bazáru nezvykneme kupovať, po štvorčatách je málo vecí :)  Niekedy niečo dostanem od sestry, ale väčšinou kupujeme nové, najmä keď chcem, aby mali zopár vecí rovnakých.

So štvorčatami prvýkrát do škôlky: To ticho v dome bolo rozpačité

Obliekate deti do škôlky rovnako?

Občas áno. Prvý deň mali všetci rovnaké oblečenie, druhý deň boli chlapci rovnakí a dievčatá tiež, no aj pomiešame. 

So škôlkou sú spojené aj choroby. Pri štvorčatách sa to môže točiť rýchlo – jedno ochorie a všetci sa nakazia. Premýšľali ste, ako to budete riešiť?

Nie, zatiaľ som nad tým veľmi nepremýšľala, aj keď dnes ráno som počula jedno z mojich detí zakašľať a okamžite som spozornela. Celé leto sme mali pokoj, ale teraz, keď sú v škôlke, obávam sa, že choroby určite prídu. Budem to asi riešiť za pochodu. Od novembra mám v pláne vrátiť sa do práce aspoň na polovičný úväzok. Momentálne sa teším, lebo svoju prácu som mala rada, ale mám aj obavy, ako to skĺbiť s deťmi. Pracovala som ako zdravotná sestra na denné aj nočné smeny, takže uvidíme, ako to pôjde a či vôbec. Som si vedomá, že keď deti ochorejú, bude to náročné. Našťastie máme doma babku, ktorá nám môže pomôcť a postrážiť ich, ale predstava, že by som mala nechať štyri choré deti doma a ísť do práce, je pre mňa ťažká. Uvidíme, ako to bude fungovať.

Aký bol pocit, keď deti boli v škôlke a doma bolo po rokoch zrazu ticho?

Bolo to zvláštne. Keď sme prišli domov, sadli sme si a premýšľali, čo teraz. Nie, nebolo to o tom, že by sme skákali od radosti a otvárali šampanské. Povedala by som, že to ticho v dome bolo také rozpačité. Na jednej strane je to fajn, lebo som si konečne poupratovala a urobila veci, ku ktorým som sa tri roky nedostala a mám na každý deň niečo naplánované urobiť, no na druhej strane sa neviem dočkať, kedy deti prídu zo škôlky domov. Dúfam, že nie s plačom :) Vystískame ich. 

Všetko krát štyri. Úsmev aj plač, objatia aj smútky. Prechody, akým je aj nástup do škôlky, sú náročnejšie, každé z detí je iné, každému sa musíte venovať osobitne. Ale Veronika a Dalibor to dávajú s prehľadom, lebo vedia, že toľko detí v dome je šťastím.
Veronika je nesmierne sympatická mama, ak chcete vedieť, ako sa rodinke so štvorčatami aktuálne darí, sledujte Veronikin profil  na Instagrame @mamastvorciat.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: