Veronikin príbeh: Máme doma ŠTVORČATÁ

Veronika Kmetóny Gazdová | 27. september 2022
Máme doma štvorčatá
foto: archív rodiny a pockajchvilkaphotography

O tom, aké je to byť rodičom štvorčiat, ako zvláda mladá maminka Veronika radosti i starosti bežných dní i o tom, čo ju motivovalo pootvoriť dvere do ich rodiny prostredníctvom Instagramu, sa podelila s MAMA a ja.

Veronika sa s Daliborom poznali od detstva a ako to už niekedy býva, z pevného priateľstva vznikla láska a z nej nový život. No v ich prípade sa mladá rodinka rozrástla hneď o krásny štvorlístok. 

(Ne)obyčajná kontrola 

Povolaním zdravotná sestra Veronika si po štvorročnom vzťahu vzala za manžela svojho kamaráta, rodáka, s ktorým sa poznali od svojho detstva. Myšlienka založiť si rodinu na seba nenechala dlho čakať a aj Veronika sa dočkala vytúžených dvoch čiarok. „Keď som zistila, že som tehotná, veľmi sme sa tešili. Na prvú kontrolu som šla dva týždne po pozitívnom tehotenskom teste. Nikdy nezabudnem na moment, ako lekár pozeral a pozeral na monitor a zrazu vraví: ´Pani Križalkovičová, ja tam vidím tri plody a všetkým bije srdiečko.´ Ani na um by mi neprišlo, že tých bábätiek môže byť viac. Ruky sa mi roztriasli, srdce rozbúchalo,“ opisuje svoje pocity Veronika.

Prvé, čo jej vtedy napadlo, bolo, ako sa o tri deti naraz postará a cestou do auta k manželovi jej hlavou bežalo milión myšlienok. „Podala som mu fotku z vyšetrenia a rozplakala som sa. Bol to plač šťastia, ale aj veľkého strachu. Manžel je moja obrovská opora a od začiatku sa ihneď tešil a bral to tak, že všetko bude dobré a zvládneme to,“ spomína si, vtedy ešte budúca, mamička. 

Máme doma štvorčatá

Keď sa láska podarí... ŠTVORNÁSOBNE 

Budúci rodičia ale ešte netušili, že na nasledujúcej kontrole ich čaká veľké prekvapenie a to v podobe štvrtého bijúceho srdiečka na ultrazvuku. Odpadli by ste? Verte, že ani Veronika od toho nemala ďaleko.  „Spracovali sme to a po prvotnom šoku sme sa začali tešiť, aj keď stále bol prítomný aj pocit strachu. Vtedy sme sa s manželom dohodli, že si to prekvapenie necháme pre seba. Až do pôrodu o našich štvorčatách vedelo len zopár ľudí. Ich príchod na svet bol teda veľkým prekvapením,“ vysvetľuje Veronika ich vtedajší postoj, ako a komu novinku oznámiť.

Tehotenstvo prebiehalo v rámci možností v poriadku, viacnásobnú maminu neobišli nevoľnosti, s príchodom druhého trimestra všetko odznelo a tehotenstvo si naplno užívala. Kvôli viacplodovej gravidite podstúpila serkláž, po ktorej už nasledoval „kľudový“ režim. Keďže na predčasný pôrod boli budúci rodičia pripravovaní, vedeli, že narodenie bábätiek bude sprevádzané ich nízkou pôrodnou hmotnosťou, dočasným odlúčením a ich pobytom v inkubátoroch. No Veronika vedela, že o deti bude na oddelení postarané najlepšie. 

Dvaja chlapci, Damián a Hugo, a dve dievčatká, Eliška a Noemi, sa vypýtali na svet predčasne v perinatologickom centre v Košiciach, v 32. týždni tehotenstva. „Chodila som za nimi stále, keď sa dalo, to mi dodávalo najväčšiu silu. Takisto mi silu dodávala viera, manžel, celá rodina a priatelia,“ zdôrazňuje. Po takmer mesiaci ju pustili s tromi deťmi domov, Noemi kvôli nabratiu hmotnosti až 19 dní po súrodencoch, čo bolo náročné kvôli dochádzaniu, striedaniu sa s manželom a nosení materského mlieka, ale všetko spoločne, aj vďaka personálu v nemocnici, zvládli bez komplikácií. 

Máme doma štvorčatá

Koľko rúk treba pri štvorčatách?

Ich každodenný harmonogram opisuje Veronika ako „rýchlodeň“. Podľa jej slov by mohol mať aj 48 hodín, aj tak by im bolo málo.

„Máme pevný režim, ktorý je pri viacerých deťoch veľmi podstatný,“ zdôrazňuje. Deň u Križalkovičových začína o 7.00 h ranným budíčkom, nasleduje prezliekanie, cvičenie Vojtovou metódou, raňajky, hranie, dopoludňajší spánok, druhé kolo cvičenia, obed a zase hranie. Tretie kolo cvičenia nasleduje po obedňajšom spánku, po cvičení prichádza na rad zaslúžený olovrant a opäť zábava v podobe hrania. Deti si hodia ešte polhodinového „šlofíka“ pred večerou a vyberú sa na prechádzku. Potom začína večerná rutina – kúpeľ, prezliekanie, „pomojkanie“ a večierka. A okolo 20.00 h prídu na rad aj spoločné chvíle rodičov. „Vtedy sa vieme spolu v pokoji porozprávať, pozrieme si seriál, dáme si víno. Času na záľuby nie je veľa, náš ´voľný´ čas venujeme našim deťom, ale je to v poriadku, keďže na všetko ostatné čas príde neskôr. Teraz sú prvoradé deti a taký manželov obľúbený futbalový zápas si radi pozrieme aj všetci spolu,“ opisuje s radosťou v očiach. 

A ako to všetko dvaja dospelí so štyrmi lezúňmi zvládajú? Počas bežných dní je Veronika s deťmi stále doma so svojou mamkou, keďže Dalibor je cez týždeň v práci. Štvormama má takisto stále poruke aj svoje dve sestry, ktoré sú zároveň susedky a ich staršie deti sú veľmi nápomocné. Kŕmenie je preto stále v tandemoch a ak je na štvorlístok sama, deti kŕmi postupne. A čo ďalšie bežné činnosti? „Na prechádzky chodíme často, milujeme byť vonku. Sama však nechodím nikdy, ale neprekáža mi to, mám rada spoločnosť. K lekárom chodíme s manželom, sme už zohratá dvojka,“ opisuje s úsmevom a dodáva, že často jej vezmú deti na prechádzku netere a ona si tak zatiaľ môže dať kávu, či urobiť niečo v domácnosti. 

Máme doma štvorčatá

A čo uspávanie štvorčiat? 

Deti uspávajú stále v postieľkach – na každé pripadá jedna fľaša s mliekom a jeden dospelý – mama Veronika, otec Dalibor, babka a neter.

„Väčšinou pri tom zaspia, ak nie, dáme cumlík, pohojdáme, pohladíme. Čo sa týka prebaľovania, to zvládam sama už aj so zavretými očami,“ vtipkuje. S manželom a deťmi spia v spoločnej izbe. V noci sa ale navzájom nezvyknú rušiť, deti spinkajú dobre, v noci vstávajú raz na kŕmenie a ak sa stane, že sa v noci jedno zobudí a nevie zaspať, jeden z rodičov ho vezme do vedľajšej izby, prípadne si ho vezme babka k sebe. „Horšie je to cez deň. Spinkajú v kočíkoch a vtedy sa zobudia navzájom skôr. Ale nevadí. Stále hovorím, že keď cez deň nespia, nič sa nedeje, ale v noci sa chcem vyspať,“ usmieva sa Veronika. 

Máme doma štvorčatá

Štvorčatá: Starosti sa delia, radosti znásobujú

Deti v októbri oslávia svoj prvý rok a pri pohľade na Veroniku cítite pokoj, vyrovnanosť, veľkú lásku a vďačnosť. Behá vám hlavou, ako je to možné a ako to všetko pri štyroch drobcoch a všetkých povinnostiach zvláda? Má v tom celkom jasno. „Máme sa veľmi dobre, máme seba a sme zdraví, nič viac nepotrebujeme. Znie to možno ako klišé, ale keď si predstavím, aké možné komplikácie mohli nastať počas tehotenstva a potom, aké následky mohli mať deti v dôsledku predčasného pôrodu, tak inak ani hovoriť nemôžem. Zdravie je prvoradé, materiálne veci boli, sú a budú,“ zdôrazňuje svoje rodinné bohatstvo šťastná maminka. 

Za najnáročnejšie považovala zladenie celodenného harmonogramu a najmä to, že ak ochorie jeden, nakazia sa aj ostatní. Avšak to všetko ide do úzadia v porovnaní s tým, aké výhody prináša rodičom štvorčiat mať ich štvorlístok doma. „Máme veľa, veľa lásky a to hneď štvornásobne. A časom prídu aj iné výhody, ako to, že deti sa spolu vyhrajú, budú sa spolu učiť. Skôr sa socializujú do kolektívu a budú mať stále jeden druhého,“ vyzdvihuje Veronika. 

Máme doma štvorčatá

Nech sa páči, vstúpte do našej rodiny

Veronika nie je len mamou na plný úväzok, ale svoj voľný čas venuje aj pootvoreniu dverí do ich domácnosti prostredníctvom svojho instagramového účtu, kde ukazuje ich každodenný život, bežné činnosti i výnimočnosti z ich spoločných chvíľ so štvorčatami.

Inšpirovala sa tiež viacnásobnou mamkou, ktorá jej počas tehotenstva dodávala nádej a silu, že všetko sa dá zvládnuť a bude to OK. „Keď mali detičky štyri mesiace, povedala som si, že začnem o viacpočetnom tehotenstve a deťoch písať aj ja. Ak len jednej mamičke dodám silu, odvahu, nádej, tak to stojí za to,“ približuje svoje začiatky na sociálnej sieti Veronika, ktorá zároveň vníma aj jej dvojtvárnosť. „Naživo nepríjemné otázky nedostávame. Väčšinou sa ľudia usmievajú, pekne sa pozdravia, poprajú veľa zdravia. Iné je to práve vo virtuálnom svete. Tam si ľudia myslia, že môžu všetko a dovolia sa pýtať otázky, čo som si istá, že z oči do oči by sa nikdy neopýtali,“ dodáva.

Kde berie táto multimama energiu?

„Silu na každý ďalší deň čerpám od detí, manžela, z každodenných všedností. Ak aj máme náročný deň, večer sa pozriem na našich spiacich anjelikov a hneď sa teším na ráno. Na to každé ráno, keď na nás z postieľok pozerajú tými láskavými a nežnými detskými očkami a človek je hneď nabitý energiou,“ zdôveruje sa Veronika. 

A čo odkazuje našim čitateľkám? „Nech si užívajú každý deň a každú minútu so svojimi detičkami, neskutočne rýchlo rastú. Želám všetkým mamám, aby boli zdravé, spokojné a šťastné. Ony, aj celá ich rodina,“ dodáva na záver. 

Chcete vedieť, ako sa štvorčatám aktuálne darí? 

Sledujte Veronikin profil  na instagrame @mamastvorciat

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: