BABY KINO naživo: Koľko ultrazvukov stačí a načo sú 3D a 4D?

Redakcia | 24. september 2019
BABY KINO naživo: Koľko ultrazvukov stačí a načo sú 3D a 4D?

2D, 3D, 4D – aj vy máte z toho chaos? Koľko ultrazvukov je vlastne potrebných a nemôžu mamičke alebo dieťaťu uškodiť?

Najskôr je to len malá dutinka, v ktorej ako opreteky bije drobné srdiečko. Neskôr sa čoraz viac podobá na človeka. Ak máte šťastie, uvidíte, ako si cmúľa prštek alebo sa na vás usmieva. Všetko len vďaka novodobej vede, ktorá vymyslela ultrazvuk.  

Najdôležitejší je „obyčajný“ultrazvuk

Aj keď zo všetkých strán počujeme o 3D či 4D ultrazvuku, faktom zostáva, že napriek pokročilým technológiám je najdôležitejší klasický 2D ultrazvuk, aký má v ambulancii väčšina gynekológov a na ktorom mnoho budúcich mamičiek vidí svoje dieťa po prvýkrát. Lekári ním odhaľujú prípadné chyby plodu, hodnotia množstvo plodovej vody i polohu dieťatka. 

Ako často na ultrazvuk?

Počas bezproblémového tehotenstva žena zvyčajne podstúpi tri až štyri ultrazvukové vyšetrenia, ktoré sú hradené poisťovňou. Na tom, kedy je na ne najvhodnejší čas, sa však odborníci nezhodujú a vedú nekonečné diskusie. 

Prvý ultrazvuk – v počiatočných týždňoch tehotenstva (od 6. až 8. týždňa tehotenstva).

Je to presne ten ultrazvuk, kedy lekár vysloví čarovné slová, ktoré u vás všetko zmenia – „Ste tehotná...“ Keďže plod je ešte príliš malý, vyšetrenie sa vykonáva ultrazvukovou sondou zavedenou do pošvy. Päť týždňov od prvého dňa poslednej menštruácie lekár rozpozná správne uloženie zárodku v maternici. Akciu srdiečka vidieť približne od 6. týždňa tehotenstva. Okrem potvrdenia gravidity lekár určí aj to, či žena čaká jedno alebo viac detí a vypočíta približný dátum pôrodu. 

Druhý ultrazvuk – pre mnohé mamičky je prvým ultrazvukom počas tehotenstva a absolvujete ho v 11. až 14. týždni. 

V tomto období realizujeme aj jeden z najdôležitejších ultrazvukových (USG) vyšetrení v I. trimestri v rámci multimarkerového kombinovaného testu (známy tiež ako prvotrimestrálny kombinovaný skríning). Týmto testom komplexne vyhľadávame plody s možným genetickým postihnutím, takisto stanovujeme mieru pravdepodobného rizika pre ochorenia v tehotenstve, akými sú preeklampsia, porucha rastu plodu z placentárnej nedostatočnosti a takisto miera rizika pre predčasný pôrod. Skúmame aj včasnú morfológiu plodu – teda komplexne ho vyšetrujeme, vrátane jeho orgánov,“ uviedol MUDr. Martin Juhás, špecialista na fetálnu a gynekologickú diagnostiku.

Tretí ultrazvuk – je medzi budúcimi mamičkami výnimočne obľúbený.

Lekár nám už vie povedať, či nosíme pod srdcom chlapčeka alebo dievčatko. Tento tzv. „veľký ultrazvuk“ je najdôležitejším ultrazvukovým vyšetrením v tehotenstve. Práve na tento ultrazvuk, v období medzi 19. až 24. týždňom tehotenstva, sa ženy najčastejšie objednávajú k špecialistom na 3D/4D ultrazvuk. 

 „V rámci tohto vyšetrenia detailne popisujeme morfológiu plodu, všetkých jeho orgánových systémov, a to „od hlavy až po päty“. Týmto vyšetrením sa takisto vieme exaktne štatisticky vyjadriť k miere genetického rizika pre Downov syndróm ap.,“ približuje gynekológ.

Štvrtý ultrazvuk – vykonáva sa v 28. až 32. týždni tehotenstva

Je  jedným alebo sériou dvoch až štyroch USG vyšetrení. Bábätko je už také veľké, že sa na obrazovku monitora ultrazvuku už celé nezmestí. Lekár pri tomto vyšetrení skúma, či dobre rastie, kontroluje polohu a pohyby plodu. Hodnotí sa aj prietok krvi pupočníkom a množstvo plodovej vody. V prípade, že lekár pri tomto vyšetrení zistí nejaké abnormality, s najväčšou pravdepodobnosťou si ho zopakujete. 

ultrazvuk v tehotenstve

Ktorý ultrazvuk si vybrať?

Klasickú fotografiu z 2D ultrazvuku videl už asi každý. Je to presne ten čierno-biely obrázok, ktorý ste dostali pri potvrdení tehotenstva. Hoci 2D ultrazvuk je stále najdôležitejšou zobrazovacou metódou v tehotenstve, každá žena má na výber aj ďalšie možnosti zobrazenia. 3D a 4D ultrazvuk je obľúbený nielen preto, že bábätko vidieť akoby v priestore a čase, ale býva aj zárukou včasného zachytenia vývojových chýb plodu.  

„Hovorovo zaužívaný pojem „3D/4D USG“ vyjadruje skôr to, že USG špecialista, u ktorého tehotná absolvuje vyšetrenie, disponuje kvalitným high-end USG prístrojom, nakoľko takéto prístroje automaticky obsahujú 3D/4D UTZ modifikácie,“ zdôrazňuje odborník, podľa ktorého tieto ultrazvuky zrýchľujú aj rutinné ultrazvukové vyšetrenia, a to najmä v prvom a treťom trimestri.

3D, 4D – v čom sú iné?

Ultrazvuk je krásnym príkladom toho, ako sa veda zdokonaľuje. 
2D ultrazvuk využíva pre nás nepočuteľné zvukové vlny, ktoré sa odrážajú od telových tekutín a tkanív. Následne sú zobrazené vo forme klasického obrazu alebo aj fotografie. 
Trojdimenzionálny ultrazvuk, alebo 3D, spája niekoľko klasických dvojrozmerných obrázkov do jedného. Výsledkom je takmer reálna podoba dieťatka. Jeho obraz však ostáva statický a vy nevidíte žiadny pohyb. 
Reálnejšie a podrobnejšie zobrazenie v 3D zobrazení lekárovi umožňuje dôslednejšie preskúmanie jednotlivých štruktúr v tele bábätka, čím sa znižuje riziko nezachytenia vady plodu. 
Pri 4D ultrazvuku sa k priestoru, obrazu a zvuku pridáva aj štvrtý rozmer – čas. V praxi to znamená, že na ultrazvuku vidíte bábätko v pohybe, akoby ste si videli do bruška. No nie je to úžasné? Absolvovanie 4D ultrazvuku môže byť nádherným zážitkom nielen pre budúcich rodičov, ale aj pre každého, komu ukážete video z tohto nezvyčajného nahliadnutia do vašej maternice. Síce sa z neho nedozviete termín pôrodu, ani aktuálnu hmotnosť bábätka, no pocit, ktorý pri ňom zažijete, je neopakovateľný.
Komplex prenatálnych USG vyšetrení dáva diagnostické odpovede na rad problémov, akými sú najmä vrodené štrukturálne odchýlky orgánových systémov plodu a za ktorými býva často skrytá ešte komplexnejšia, či už genetická, mikrobiologická alebo iná podstata,“ objasňuje dôležitosť prenatálnych ultrazvukov MUDr. Martin Juhás.

Na svojom pracovisku v Košiciach sa stretáva aj s tými smutnejšími prípadmi, kedy mu obvodný gynekológ pošle tehotnú pacientku s podozrením na nie celkom zdravé bábätko. „Z orgánových sústav býva najčastejšie vrodenou vývojovou odchýlkou postihnutá srdcovocievna sústava a hneď v tesnom závese i nervová a vylučovacia sústava. Štatisticky – na 33 tehotenstiev pripadá 1 s vrodenou vývojovou chybou. Preto je dôležité viesť vyšetrenie vždy u každého plodu s rovnakým dôrazom „od hlavy až po päty“ a v presne vyššie stanovených týždňoch,“ apeluje lekár.
Vyšetrenie 3D/4D ultrazvukom poisťovne nepreplácajú, v plnej výške ho hradí pacientka. Poplatok za vyšetrenie sa u každého lekára líši a pohybuje sa v desiatkach eur.

Čo všetko lekár ultrazvukom kontroluje?

Anatómiu orgánov: hlavičku dieťatka, vývoj mozgu, tvárovú oblasť – možné rázštepy pery, obličky, končatiny, pupočníkové prietoky, placentu. Skúmajú sa aj krčné cievy, pľúca, chrbtica, hrudník, bránica, kontroluje sa srdcová činnosť, sledujú sa kosti, stavce. Dôležité je tiež zobrazenie podnebia, ktoré pri klasickom ultrazvuku nemožno zachytiť.

Ako sa na vyšetrenie ultrazvukom pripraviť

Na ultrazvukové vyšetrenie sa netreba nijako špeciálne pripravovať. Dokonca ani na to 3D/4D. Stačí sa objednať v dostatočnom časovom predstihu a k lekárovi sa dostaviť načas. Pozor však na krémy určené pre tehotenské brušká – tie by mohli sťažiť vyšetrenie.

„Od pacientky vyžadujeme len mierne naplnený alebo úplne prázdny močový mechúr. Je dobré, aby v prípade dlhšej čakacej doby k nám prichádzali pacientky najedené a s knihou v ruke a upozornili na to i svoje polovičky. Čiže nevyhnutná je najmä trpezlivosť, pretože nie vždy  je možné stanoviť presný čas vyšetrenia,“ upozorňuje Martin Juhás. 
Časová dĺžka špecializovaného prenatálneho ultrazvukového vyšetrenia závisí vždy od jeho typu. Ak ste u špecialistu na 3D/4D ultrazvuku po prvýkrát, alebo ak chce lekár podrobne preskúmať vrodenú vývojovú chybu, vyšetrenie môže trvať aj hodinu. Dĺžka vyšetrenia závisí aj od skúseností, schopností a znalostí vyšetrujúceho a v neposlednom rade i od kvality jeho prístrojového vybavenia. 

Je „verdikt“ lekára definitívny?

Technika síce pokročila dopredu, no aj v prípade podozrenia na vývojovú chybu plodu, netreba hneď panikáriť. Veď ani pohlavie nemusí byť zrejmé na 100 %. Aj tu platí, že čím je lekár skúsenejší a čím má lepšie prístrojové vybavenie, tým je vyššia pravdepodobnosť, že vyšetrenie je vierohodné.

„Na našom pracovisku sa nám v prípade jasnej štrukturálnej definície tej či onej vrodenej vývojovej chyby nestalo, že by tam nebola. Problém však vidím skôr v pacientskom pochopení našej interpretácie štatistických rizík pre možné genetické postihnutie plodu napr. Downovým syndrómom.  V týchto prípadoch sa niekedy stáva, že pacientka si po svojom vyloží, že jej dieťa je už automaticky týmto genetickým ochorením postihnuté, a to i napriek tomu, že ultrazvukové vyšetrenie to bez doplnenia genetického vyšetrenia priamo nestanovuje,“ apeluje lekár.

Všetkého veľa škodí

Pozitíva ultrazvuku nemôže nikto poprieť – bábätko vidíme od jeho prvých chvíľ v brušku, dokážeme vylúčiť vrodené chyby a dopredu vieme, akej farby pripraviť výbavičku. Internet je však plný „jednoznačných“ hrozieb, ktoré ultrazvuk deťom v maternici údajne spôsobuje. Naša rada je jednoznačná – NEVERTE IM! Používajte zdravý rozum a s ničím to nepreháňajte.

Zo života

"Mala som rizikové tehotenstvo s trojičkami. Na ultrazvuk som chodila často – v priemere raz za dva-tri týždne. Okrem klasických ultrazvukov som absolvovala aj tie špecializované. Výsledkom sú tri zdravé deti. Keby som čakala jedno zdravé bábätko, tých skríningov by určite nebolo tak veľa, ale keďže vo mne rástli tri poklady, každý ultrazvuk ma udržiaval v perfektnej psychickej pohode,“
spomína mama Petra.   

Škodlivosť ultrazvukových vĺn na graviditu nepotvrdila nijaká štúdia, no existuje medzinárodný úzus, podľa ktorého sa má ultrazvukové vyšetrenie vykonávať len v prípade jasnej medicínskej nutnosti a indikácie a to v čo najkratšom možnom čase.  Vyšetrenie tiež nemá trvať príliš dlho, pretože v prípade neodborného (rádovo niekoľko desiatok minút trvajúceho) dopplerovského vyšetrenia stúpa vnútorná teplota plodu,“ hovorí Martin Juhás.

Odmietnutie ultrazvuku

Na mieste nie je ani bezhlavé odmietanie ultrazvukového vyšetrenia s odôvodnením, že aj v prípade postihnutia plodu by žena nepodstúpila interrupciu. 

„Existuje veľký počet závažných diagnóz, ktoré vedia skončiť bez ultrazvukového vyšetrenia v procese medicínskej starostlivosti i zbytočnou smrťou matky alebo jej dieťaťa,“ varuje lekár. Zároveň dodáva: „Každá žena, ktorá prichádza na ultrazvukové vyšetrenie, by si mala uvedomiť, že prenatálny ultrazvukový špecialista tam nie je na to, aby v prípade postihnutia plodu posielal niekoho na potrat. Jeho úlohou je v prípade nálezu vrodenej vývojovej chyby dieťatka matku o týchto skutočnostiach detailne informovať, individuálne jej to vysvetliť a stanoviť optimálne možné riešenia. V dnešnej dobe už vieme celý rad vrodených vývojových anomálií, ale i získaných problémov u plodov, úspešne medicínsky riešiť. Ale podmienkou je vedieť o nich včas,“ uzatvára špecialista na fetálnu a gynekologickú diagnostiku z Košíc, MUDr. Martin Juhás.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: