POHLAVIE bábätka už pri prvom ultrazvuku: NEMOŽNÉ?!

Mgr. Zuzana Paprskárová | 5. december 2017
ultrazvuk v tehotenstve, sono, pohlavie bábätka, pohlavie už v 6. týždni tehotenstva

Informácia, ktorá budúcich rodičov zaujíma snáď najviac – bude to chlapček, či dievčatko?

Prvý ultrazvuk sa zvyčajne vykonáva medzi 9. a 12. týždňom tehotenstva.

Druhý okolo 18. – 22. týždňa tehotenstva a pokiaľ nie je dôvod na ultrazvuk navyše, tretí ultrazvuk mamička absolvuje krátko pred pôrodom.

Vyšetrenia v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Vyšetrenia v tehotenstve

Na Slovensku sú mamičky zvyknuté tešiť sa na ultrazvuk v polovici tehotenstva, v tom čase už totiž spoľahlivo rozpoznať pohlavie bábätka. Samozrejme, závisí to aj od nálady drobca, nie je totiž zaručené, že sa vám neotočí chrbátikom. A, povedzme si pravdu, nie sú raritné ani prípady, keď rodičia chystali „na istotu“ ružovú výbavičku a po narodení chlapčeka nastal rodinný chaos.

Čo by ste povedali na možnosť poznať pohlavie vášho potomka už v prvom trimestri tehotenstva?

Americkí vedci prišli k prekvapivému záveru. Na vzorke 5 300 žien odhadovali pohlavie plodu už v 6. týždni tehotenstva!

Tehotným ženám v 6. týždni tehotenstva, na základe vaginálneho ultrazvuku predpovedali pohlavie dieťaťa podľa rovnakého ukazovateľa. Následné klasickým ultrazvukom v 18. -20. týždni tehotenstva u testovaných žien zistili, že ich odhad bol správny na 98 – 99 %!

Určenie pohlavia bábätka tak skoro: prekvapivé?

Pýtate sa, čo mohli vidieť v tak skorom štádiu tehotenstva? Aký bol zhodný ukazovateľ pohlavia? Odpoveď je placenta! Presnejšie, umiestnenie placenty.

Zistili, že pri 97,2 % chlapcov je placenta umiestnená na pravej strane maternice v 6. týždni tehotenstva. Naopak, 97,5 % dievčatiek má placentu umiestnenú po ľavej strane maternice.

Ak máte fotografiu z prvého ultrazvuku a ste schopné rozpoznať umiestnenie placenty, skúste preskúmať, či čakáte chlapčeka či dievčatko!

zdroj: cafemom.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: