Som tehotná? Kedy si urobiť tehotenský test

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 5. apríl 2024
Tehotenský test

Tehotenstvo dokážu domáce testy odhaliť približne už 10 až 14 dní po počatí. Kedy je vhodné si ich urobiť a aká je ich spoľahlivosť?

„Budeme mať dieťa?“ To je otázka, ktorú sa z času na čas opýta takmer každá žena. Ak mešká menštruácia, či už plánovane alebo nie, je tu možnosť, či sa rodinka náhodou nerozrastie o nového člena.

Lenže ako to zistiť? Nie každá odchýlka v cykle znamená automaticky tehotenstvo. A práve pre to, aby budúci rodičia vedeli, či sa tešiť alebo nie, fungovali a fungujú aj dnes rôzne tehotenské testy.

Tehotenský test v minulosti

Už v starom Egypte sa určovalo tehotenstvo z moču, hoci mierne bizarnou metódou. Žena sa musela vymočiť na semená obilnín. Ak do dvoch dní začal klíčiť jačmeň, nielenže sa potvrdilo tehotenstvo, ale budúci rodičia vedeli, že do rodiny pribudne syn. Dievča zasa potvrdilo klíčenie pšenice. Hoci priame dôkazy nemáme, podľa záznamov údajne metóda fungovala pomerne presne a to aj pri určovaní pohlavia dieťatka.

Túžba dozvedieť sa o ťarchavosti preniká celou históriou. Narodenie dediča vedelo často vytrhnúť kráľovstvá z biedy či upokojiť rozbroje medzi šľachtou. Deti slúžili ako poistka pre zachovanie či rozšírenie majetku a aj medzi chudobnejšími sa vždy ocenil pár pracovitých rúk navyše. Naopak, počas ťažkých časov ženy zasa chceli vedieť, kedy sa ešte dá ísť k „anjeličkárke“...

Vznikla dokonca profesia „močového veštca“. Ten opäť určoval stav ženy podľa moču. Hoci si tajomstvá jednotliví majstri často brávali so sebou do hrobu, zachovali sa záznamy, podľa ktorých mal byť moč „číry, svetložltý, ale na hladine s jemným bielym zákalom“. Presnosť týchto „profesionálov“ sa ale nedochovala.

Neskôr sa používala ihla, ak cez noc v moči zhrdzavela, žena mala byť údajne ťarchavá. Gazdinky vtedy prisahali, že metóda fungovala takmer stopercentne. Iný test zahŕňal reakciu vína a moču. Ak došlo k bublaniu, bábätko bolo na ceste. Jeho presnosť ale často závisela od rôznych iných faktorov a niekoľko hláv padlo za obeť kráľovskému hnevu kvôli falošnému výsledku.

Na konci 19. storočia už lekári vypozorovali, že prvé príznaky ako nevoľnosti, napätie v prsiach, zmeny nálad či chutí mohli indikovať tehotenstvo. Prelom ale zaznamenal až Ernest Starling (ext. zdroj Ernest Straling), ktorý prišiel s hypotézou o „chemikáliách“ v tele ženy vznikajúcich počas tehotenstva. Dnes ich nazývame hormónmi.

Domáce tehotenské testy 

Tieto poznatky využili Aschheim a Zondek. Začali odoberať moč tehotných žien a vstrekovali ho do tela nedospelej myši alebo krysy. V prípade pozitívneho výsledku sa na zvieratách prejavili účinky estrogénu. Navyše, potvrdilo sa, že množstvo hormónov stúpa v tele ženy s rozvojom gravidity.

Súčasné testy sa ale objavili až koncom osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, keď v USA predstavili domáci test na určenie tehotnosti. Dal sa síce kúpiť v lekárni, avšak na výsledok si museli nervózni rodičia poriadne počkať. Odpoveď na ich otázku sa totiž dozvedeli až po dvoch hodinách.

Princíp tehotenského testu z moču 

Od spomínaných prípadov sa prakticky nezmenil, akurát proces vyhodnotenia je rýchlejší. Dnes už stačí počkať na výsledok len pár minút. Forma sa takisto ustálila na papieriku s činidlom, ktoré reaguje na prítomnosť tehotenského hormónu – choriogonadotropínu (ext. zdroj choriogonadotropín). Tehotenstvo dokážu takéto testy odhaliť približne už 10 až 14 dní po počatí.

Ideálny čas na vykonanie domáceho testu je v prvý deň očakávanej menštruácie, keďže skôr test nemusí zachytiť prvé dni po uhniezdení vajíčka.

Som tehotná?

Test z moču, ktorý dostať bežne kúpiť v lekárni, drogérii či na internete, má dve zóny – kontrolnú a testovaciu. Jeden prúžok teda väčšinou znamená, že test funguje správne a až dva preukážu, že žena čaká bábätko. Vo svete občas kolujú rôzne variácie, obvykle ale skôr pôsobia mätúco (napríklad „plusko“). Dva prúžky vedľa seba na potvrdenie gravidity sa ukázali ako najspoľahlivejšie.

Ak ale kontrolný prúžok nereaguje a ukáže sa len „testovací“, v tom prípade treba vykonať nový test, keďže jeho výpovedná hodnota je v tomto prípade otázna. Platí to aj vtedy, ak sa neobjaví ani jeden prúžok. 

Ideálny čas na vykonanie testu je v prvý deň očakávanej menštruácie, keďže skôr test nemusí zachytiť prvé dni po uhniezdení vajíčka.  Odporúčania, ako test urobiť, sa rôznia. Niektoré testy je potrebné vložiť priamo do prúdu pri močení.

Na iné sa zas vzorka moču nanáša pipetou alebo sa ponoria do nádoby s močom. Aby sme nezabudli, moč má byť čerstvý a ideálne ranný, hoci väčšina tehotenských testov vie odhaliť graviditu aj z denného moču.  Na výsledok treba počkať aspoň 10 minút. Presnosť domácich testov kolíše, udáva sa okolo 70 – 90 %.

Tetánia & tehotenstvo
Prečítajte si tiež:

Tetánia & tehotenstvo

Zistenie tehotenstva z krvi

Tehotenstvo možno určiť aj z krvi, hCG (ext. zdroj hCG) sa totiž vyskytuje aj v krvnom obehu budúcej mamičky. Tieto testy bývajú pomerne presné, keďže v krvi je hCG viac ako v moči, a slúžia na potvrdenie a vyvrátenie pochybností pri neistom výsledku. Väčšinou ale platí, že pokiaľ vyjde papierikový test pozitívny, vyšetrenie krvi to len potvrdí. Pozitivita odberu ale môže byť aj pri negatívnom výsledku testu z lekárne. Na potvrdenie tehotenstva a vystavenie tehotenskej knižky však domáci test nestačí, gynekológ musí mať graviditu potvrdenú z krvi.

Vynechanie menštruácie a tehotenstvo 

Pre mnohé tehuľky býva jasným signálom tehotenstva, no nemusí to tak byť. Menštruácia môže totiž meškať aj z iných dôvodov. Niektoré ženy majú nepravidelný menštruačný cyklus zo známych zdravotných príčin, alebo užívajú nejaké lieky, majú za sebou ochorenie či nadmerný stres. Aj preto nemožno vynechanie menštruácie hneď považovať za signál tehotenstva. 

som tehotná?

Môže byť tehotenský test pozitívny aj v iných prípadoch?

Žiaľ, áno. Aj ten najdokonalejší test je založený len na reakcii určených látok a platí, že nie všetky procesy, pri ktorých vznikajú, sú fyziologické.

Veľmi nebezpečnou situáciou je mimomaternicové tehotenstvo. Keďže podmienky pre rast plodu nie sú ideálne, aj nárast hladín hCG je pomalší. Preto často vychádzajú domáce testy sporne, v krvi je takisto nárast tohto hormónu oneskorený oproti očakávaným hladinám.  Presné určenie príčiny ale ukáže až ultrazvukové vyšetrenie.

Pozor, kvôli prehľadnosti systému a nie celkom šťastnému zaradeniu je hCG v skupine onkomarkerov. Netreba sa preto zľaknúť pohľadu na výsledky, tento parameter je tam preto, pretože ho síce produkujú aj niektoré nádory, ale v drvivej väčšine prípadov sa používa na určenie tehotenstva. 

Jeho hodnoty stúpajú aj pri vzniku tzv. moly hydatidosy, čiže tehotenstva, ktoré skončilo zánikom plodu a placenta raste samovoľne, často bez nejakej kontroly. V tom prípade môže byť test z moču pozitívny veľmi skoro a v krvi sú hodnoty hCG vyššie.

Občas môžu prispievať k miernemu nárastu tehotenského hormónu pri rôznych cystách vaječníkov a podobných stavoch. Pri pochybnostiach je preto dobré navštíviť lekára. Buď sa ochorenie zachytí včas alebo naopak, oznámi budúcim rodičom radostnú správu.

Falošne pozitívny výsledok sa môže objaviť aj pri testoch po dátume spotreby alebo chybných testoch.

Aj muži môžu mať pozitívny tehotenský test?

Sú známe aj prípady, keď zvedaví partneri so zmyslom pre humor chceli vyskúšať fungovanie tehotenských testov na sebe. Niektorým však vyšiel prekvapivo pozitívny výsledok... Nie, neznamená to, že by boli tehotní. Paradoxne, tieto psie kúsky ich ale zachránili, keďže hormón hCG veľmi často produkujú aj zhubné nádory semenníkov.

Ak si teda chce váš manžel vyskúšať tehotenský test a vyjde mu pozitívny výsledok, môže i nemusí to nič znamenať. Pre istotu ho však radšej pošlite za urológom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: