Adaptácia detí na škôlku: Ako pomôcť zvládnuť plač pri rozlúčke?

MK | 3. september 2024
Adaptácia detí na škôlku: Ako pomôcť zvládnuť plač pri rozlúčke?

Ranný plač, ťažké rozlúčky a stres spojený s nástupom do škôlky sú bežnými reakciami na zmenu a môžu trvať niekoľko týždňov, dokonca aj mesiacov.

Prečo dieťa v škôlke plače?

Je to veľká zmena. Musí sa prispôsobiť úplne novému prostrediu, iným deťom a učiteľom. Plač je prirodzenou reakciou na túto zmenu a stres, ktorý pramení z odlúčenia od rodičov a pocitu neistoty. Ak dieťa doma funguje normálne, ale v škôlke plače, pravdepodobne prechádza bežnou adaptačnou fázou. Tá môže trvať niekoľko týždňov, niekedy aj mesiacov.

Zo života: Pre syna som našla inú škôlku

Lucia Hablovičová, majiteľka súkromnej škôlky a ambasádorka kategórie MAMA podnikateľka v ankete MAMA ROKA, má v tomto smere bohaté skúsenosti. Nielen ako vyštudovaný pedagóg, ale aj ako mama syna.

Lucia Hablovičová, majiteľka súkromnej škôlky a ambasádorka kategórie MAMA podnikateľka v ankete MAMA ROKA

"Keď môj syn Theo nastúpil do škôlky, bolo automatické, že bude chodiť do "mojej" škôlky. Čoskoro som však pochopila, že bude lepšie, ak bude mať svoj vlastný priestor na hru a vzdelávanie. Ťažko znášal, že v škôlke nie som len jeho "maminka," ale mám aj iné povinnosti, že okolo seba mám aj iné deti, a on ich odháňal: "To je moja maminka!" Takže som po čase našla inú škôlku a priznávam, že napriek rokom skúseností ako pedagogička, aj ja som mala pár ťažkých rán, kým sme si obaja zvykli. Absolútne chápem, čo prežívajú maminky, keď nechávajú plačúce dieťa v škôlke. Plač však väčšinou trvá len pár minút, kým deti učiteľka niečím novým zaujme, a je to najmä reakcia na odlúčenie, keď dieťa vidí maminku odchádzať," konštatuje Lucia. 

Ranný plač v škôlke: Čo radí pani učiteľka?

"Ranný plač je častou súčasťou veľkej zmeny v živote škôlkara a jeho rodiny. Pre všetkých sa  začína nová etapa života, a jej riešenie je vždy veľmi individuálne. V našej škôlke sa najviac osvedčila rýchla rozlúčka bez zbytočných ľútostí či vysvetľovania. Priestor na rozhovor s deťmi majú rodičia doma alebo cestou do škôlky. Je dobré deťom vysvetliť, kam idú, čo tam budú robiť, a tiež, čo budú zatiaľ robiť rodičia, a uistiť ich, že sa po práci pre nich vrátia.

Ostatné už je na pani učiteľkách: pritúliť, "pomojkať," uistiť, že ich čaká zaujímavá aktivita a hra, a najmä že "maminka sa pre nich vráti," " odporúča Lucia Hablovičová, majiteľka súkromnej škôlky. 

Adaptácia v škôlke

"V našej škôlke funguje individuálna adaptácia – každé dieťa má toľko priestoru na adaptovanie v novom kolektíve a priestore, koľko potrebuje. Niektoré už tretí deň spí v škôlke, inému to trvá dva týždne. Ak je na to v zariadení priestor, je vhodné začať úvodnou dvojhodinovou "návštevou" a postupne pridávať čas aj činnosti, ktoré dieťa absolvuje v škôlke. Pre nás je pohoda detí veľmi dôležitá a každé z nich znáša túto veľkú životnú zmenu inak.

Pár tipov pre rodičov

  • Vyberte si dobrú škôlku. Je to priestor, v ktorom vaše dieťa strávi 8–10 hodín denne, a je dôležité, ako a s kým tento čas strávi.
  • Rešpektujte pravidlá škôlky a ak vám učiteľka odporučí rýchly odchod, vie, prečo to hovorí.
  • Ak pravidlá škôlky dovolia, zabaľte deťom na prvé dni ich obľúbenú hračku, deku, alebo niečo, čo im pomôže upokojiť sa v "ťažších" chvíľach.
  • Ak vám to práca dovolí, vyzdvihujte dieťa prvé dni/týždne popoludní skôr a postupne pridávajte čas strávený v škôlke.
  • "Spokojná mama – spokojné dieťa" platí aj v tomto prípade. Neprenášajte svoj stres z veľkej životnej zmeny na deti. Buďte pre nich oporou a zaujímajte sa, čo v škôlke robili, s kým sa hrali a čo ich potešilo," povzbudzuje rodičov Lucia Hablovičová

Tipy na zmiernenie plaču a lepšiu adaptáciu v škôlke

  • Nestrašte dieťa a nesľubujte odmeny za „dobré správanie“  a rána bez plaču. Deti plačú, lebo to inak povedať nevedia a necítia sa dobre. Vypočujte dieťa, objímte ho a zamerajte sa na to, čo je na škôlke pekné a dobré a o tom sa s dieťaťom rozprávajte. Opýtajte sa, ako sa cíti, a pomôžte mu pochopiť, že je normálne byť smutný pri rozlúčke, ale zároveň ho uistite, že vždy prídete poňho.
  • Dajte dieťaťu do škôlky niečo malé, čo mu pripomenie domov. Skúste aj tento tip, pozrite TU. 
  • Ak je dieťa citlivé na hluk a množstvo detí, skúste ho do škôlky priviesť skôr, keď je tam menej detí. To mu umožní nadviazať vzťah s učiteľkou v pokojnejšom prostredí.
  • Zaujímajte sa o to, ako dieťa trávi čas v škôlke. Získajte spätnú väzbu od učiteľov, čo dieťa počas dňa robilo, a využite tieto informácie pri rozhovoroch doma.
  • Zachovajte pokoj. Deti vnímajú emócie rodičov. Ak ste nervózni alebo smutní, dieťa to vycíti a môže sa to odraziť na jeho správaní. Usmejte sa a uistite ho, že je všetko v poriadku.

Adaptácia detí na škôlku: Ako pomôcť zvládnuť plač pri rozlúčke?

Ako dlho trvá adaptácia?

Proces adaptácie je u každého dieťaťa individuálny. Niektoré deti si zvyknú na nové prostredie za týždeň, iné potrebujú mesiac alebo aj viac. Ak plač trvá dlhšie alebo sa dieťa nevie prispôsobiť, môže byť vhodné poradiť sa s odborníkom, ako napríklad detským psychológom, ktorý vám pomôže zistiť, či dieťa potrebuje iný prístup alebo viac času.

Čo robiť, ak plač pretrváva?

Ak je dieťa stále veľmi pripútané k rodičom a adaptácia v škôlke prebieha ťažko, je dôležité neobviňovať sa. Niektoré deti potrebujú jednoducho viac času, aby sa oddelili od rodičov a zvládli novú situáciu. Rodičia môžu zvážiť aj neskorší nástup do škôlky, ak to podmienky dovolia.

Deti plačú v škôlke z rôznych dôvodov, ktoré môžu byť fyziologické, psychologické, alebo súvisia s prostredím a sociálnymi interakciami. 

  1. Odlúčenie od rodičov. Neistota z toho, že nevedia, kedy a či sa rodičia vrátia, môže byť pre ne veľmi stresujúca. Ak dieťa nemá veľa skúseností so socializáciou mimo rodiny, môže sa cítiť osamelé alebo izolované medzi ostatnými deťmi v škôlke. Tento pocit môže viesť k smútku a plaču, najmä ak má problémy s nadväzovaním kontaktov.
  2. Neznáme prostredie. Škôlka je plná nových zvukov, vôní, tvárí a pravidiel, ktoré dieťa nepozná. Táto neznáma situácia môže spôsobiť úzkosť a plač, pretože sa dieťa necíti v bezpečí.
  3. Nedostatok kontroly. Deti často plačú, keď majú pocit, že strácajú kontrolu nad situáciou. V škôlke sú konfrontované s novými pravidlami a rutinami, na ktoré nie sú zvyknuté. Tento nedostatok kontroly môže byť frustrujúci a viesť k emocionálnym výbuchom.
  4. Fyzická nepohoda. Hlad, únava alebo nepohodlie môžu viesť k plaču. Deti často ešte nevedia presne komunikovať svoje potreby, takže plač môže byť ich jediným spôsobom, ako dať najavo, že niečo nie je v poriadku.
  5. Neschopnosť verbalizovať pocity. Plač môže byť ich jediným spôsobom, ako vyjadriť zmätok, frustráciu alebo smútok, keď sa ocitnú v situácii, ktorú nechápu alebo ktorá ich preťažuje.
  6. Zrkadlenie emócií iných detí. Deti často napodobňujú správanie svojich rovesníkov. Ak vidia iné deti plakať, môžu začať plakať tiež, aj keď samy necítia silný dôvod na plač. Ide o formu sociálneho učenia, kde dieťa reaguje na emócie a správanie okolia.
  7. Preťaženie alebo únava. Nástup do škôlky znamená pre dieťa veľa nových podnetov a aktivity. Ak je dieťa preťažené, môže to viesť k únave a následnému plaču, pretože nie je schopné spracovať všetky nové zážitky naraz.

Trpezlivosť, podpora a spolupráca so škôlkou. Toto je cesta, ako zvládnuť prvé dni a mesiace, ktoré sú najnáročnejšie. Dieťa je vystavené veľkej zmene, na ktorú si potrebuje zvyknúť. Doprajte mu čas. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: