Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť nástup do škôlky

MK | 26. august 2024
Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť nástup do škôlky

Čaká vás táto veľká zmena? Nástup do škôlky je veľkým krokom nielen pre dieťa, ale aj pre vás. Možno máte obavy z toho, že už nebudete mať úplnú kontrolu nad tým, čo vaše dieťa robí počas dňa, alebo sa bojíte, že mu budete veľmi chýbať.

Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť nástup do škôlky

Rodičovské emócie sú dôležité

Ste pripravení na škôlku, milí rodičia?

Áno, táto otázka je namieste, pretože mnohí rodičia cítia pri nástupe dieťaťa do škôlky zmes neistoty, radosti, smútku, hrdosti a obáv. Tieto pocity je často ťažké pred dieťaťom skryť, a tak sa môže stať, že nevedomky na neho prenesú svoj strach. Je preto dôležité dávať si pozor na otázky a výroky ako napríklad: „Budeš mi chýbať,“ „Kto ťa bude hladkať po vláskoch, keď budeš zaspávať?“ „Och, takú dobrú polievočku v škôlke už nedostaneš, tak papaj,“ alebo „Len aby si v škôlke stihol na záchod.“

Tieto výroky môžu u dieťaťa vyvolať úzkosť a obavy, ktoré možno aj nemalo. Zamerajte sa na pozitívne aspekty a príležitosti, ktoré škôlka prináša. Hovorte o nových kamarátstvach, o hrách a o tom, ako sa v škôlke naučí veľa nového. Viete, čo je dôležité? Aby ste dieťaťu verili, že to zvládne. Ak budete vy pokojní, ani dieťa nebude z tejto veľkej zmeny vystresované. 

Nástup dieťaťa do škôlky: Tomuto správaniu sa vyhnite 

Keď vaše dieťatko nastupuje do škôlky, je prirodzené, že sa obávate, ako to zvládne. Avšak, je dôležité, aby ste nečakali, že si dieťa na novú situáciu zvykne rýchlo a bez problémov. Samozrejme, môže sa stať, že adaptácia prebehne hladko, čo bude úžasné! No každé dieťa je iné a niektoré potrebujú viac času, aby sa cítili pohodlne v novom prostredí.

Často sa stáva, že rodičia z nervozity alebo prehnanej starostlivosti začnú nadmerne monitorovať svoje dieťa alebo sa snažia hneď riešiť každý drobný problém, ktorý sa v škôlke objaví. Možno máte chuť ísť za pani učiteľkou so zoznamom vecí, ktoré vaše dieťa nemá rado, čo ho rozrušuje, alebo s ktorými hračkami sa hrá najradšej. Chápeme, že chcete pomôcť, ale niekedy je lepšie nechať veci plynúť a veriť, že vaše dieťa sa dokáže prispôsobiť novým situáciám samo.

Ďalšou častou chybou je, keď rodičia riešia každý drobný konflikt medzi deťmi. Áno, je prirodzené chrániť svoje dieťa, ale pamätajte, že deti sa musia naučiť riešiť takéto situácie aj samy. A ešte jedna vec – nezabúdajte na svoje vlastné pocity. Niekedy sa rodičia natoľko sústredia na dieťa, že zabúdajú, že aj oni sami potrebujú spracovať svoje emócie. Môže to viesť k zbytočnému napätiu, ktoré dieťa vycíti.

Dôležité je dôverovať procesu. Deti sú úžasne odolné a často nás prekvapia tým, ako rýchlo sa dokážu prispôsobiť novým výzvam. Uvoľnite sa, verte svojmu dieťaťu a dajte mu priestor, aby si našlo svoju vlastnú cestu v novom prostredí.

Nástup do škôlky: Ako pomôcť dieťaťu prispôsobiť sa tejto veľkej zmene

Každé dieťa reaguje na nástup do škôlky inak, a na to buďte pripravení. Nezáleží na tom, ako rýchlo si zvykol susedov Matúško alebo vaše staršie dieťa. Máte pred sebou iné dieťa s inými potrebami a iným prežívaním. Zamerajte sa na to, aby ste mu pomohli.

3 tipy

  1. Rozprávajte sa s dieťaťom o škôlke – aký bol program, čo bolo na obed a ako sa majú kamaráti. Zistite, či funguje šmykľavka na ihrisku, či mala pani učiteľka náušnice, alebo aké papučky nosia jeho kamaráti. Môže sa stať, že dieťa bude spočiatku mlčať a začne sa viac rozprávať až po pár dňoch alebo týždňoch. Buďte kreatívny v otázkach, ktoré položíte dieťaťu a vypočujte jeho rozprávanie, nech sa týka čohokoľvek. Pre dieťa je všetko dôležité. Ak nerozpráva hneď, možno potrebuje viac času alebo tú správnu atmosféru.
  2. S nástupom do škôlky sú spojené aj nové rutiny. Nastavte čas spánku a ranného vstávania, rovnako ako program po návrate zo škôlky. To im môže pomôcť cítiť sa istejšie, keď budú vedieť čo sa kedy stane a ako. Sú vystavené veľkým zmenám, potrebujú mať barličky v podobe rutín.
  3. Jednoduché veci, ako malé srdiečko nakreslené na ruke, môžu pomôcť dieťaťu cítiť sa spojené s vami, aj keď ste ďaleko. Papierik s bozkom vo vrecku je tiež gestom, ktoré poteší. Vymyslite si špeciálny pozdrav pri rozlúčke alebo pri zvítaní. 

Odlúčenie bolí a začiatky sú ťažké

Približne 4–10% predškolákov zažíva separačnú úzkosť, ktorá sa môže zhoršiť, ak deti trávia veľa času doma s rodičmi a nemajú dostatok skúseností s odlúčením. Výskumy naznačujú, že rodičia, ktorí majú sklon kontrolovať každý detail života dieťaťa a nedávajú mu dostatok priestoru na samostatnosť, môžu nevedomky zvyšovať úroveň úzkosti u svojho dieťaťa. 

Keď dieťa nastúpi do škôlky, môžu sa objaviť zmeny v správaní, či už je dieťa podráždené, agresívne, alebo sa naopak uzavrie do seba a je tichšie než zvyčajne. Bežným je aj regres v správaní. Takáto regresia býva len dočasná a zvykne pominúť, keď si dieťa zvykne na nové prostredie. Akonáhle príde do kolektívu, môžu sa častejšie objaviť aj zdravotné problémy, pretože detský imunitný systém sa ešte len učí bojovať proti novým bacilom, čo sa prejaví častejšími prechladnutiami či infekciami. Svoju rolu tu zohráva aj stres z nepoznaného.

Začiatky v škôlke môžu byť pre dieťa aj pre rodičov náročné. Nové zážitky a prostredie môžu spôsobiť, že sa dieťaťu ťažšie zaspáva, klesne chuť do jedla, či už v škôlke, alebo doma. Nie každé dieťa sa hneď vrhne na nových kamarátov a prispôsobí sa novým pravidlám. To všetko sú výzvy, ktoré však spolu zvládnete. Pani učiteľky sú skúsené a majú svoje spôsoby, ako uľahčiť deťom tento prechod. Dôverujte im a ak máte pochybnosti, porozprávajte sa s nimi. Môžu vám posunúť zaujímavé postrehy a nápady.   

Buďte dieťaťu oporou, uistite ho, že všetky jeho pocity sú v poriadku. Každé dieťa má svoj vlastný čas, a preto je dôležité pristupovať k tejto situácii trpezlivo. 

Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť nástup do škôlky

Do škôlky budete potrebovať toto

Presný zoznam vecí dostanete od konkrétneho zariadenia, ale vo všeobecnosti potrebujete pohodlné papučky a pyžamko, zubnú kefku a náhradné oblečenie, ktoré necháte v skrinke.  Spodnú bielizeň, ponožky, tepláky, tielko, tričko. Do skrinky odložte pršiplášť alebo dáždnik. 

Pri výbere papučiek a pyžama sa zamerajte na ľahké obúvanie/obliekanie, aby to dieťa zvládlo samo a boli pohodlné na nosenie. Ak si dieťa nevie zašnurovať topánky, zvoľte suchý zips. Ak si dieťa nedokáže šikovne zapnúť gombíky, takého pyžamko odložte na neskôr. Toto sú maličkosti, ktoré môžu zbytočne malého škôlkara vystresovať. 

Ako obliekať dieťa do škôlky?

Oblečenie do škôlky by malo byť predovšetkým praktické a pohodlné. Vyhnite sa slávnostným a drahým kúskom, ktoré by sa mohli ľahko zašpiniť. Oblečte dieťa do športového oblečenia, ktoré je odolné a dieťa sa v ňom bude cítiť pohodlne počas hier a prechádzok. Ideálne je vyberať oblečenie, ktoré budete mať výslovne určené len do škôlky – čisté a novšie tepláky a tričká.

Nezabúdajte na sezónnosť oblečenia. Oblečenie by malo byť primerané aktuálnemu počasiu a ročnému obdobiu. Dôležité je, aby vášmu dieťaťu nebolo príliš teplo, ale ani zima. Ak dieťaťu treba pridať alebo vymeniť oblečenie, pani učiteľky to spravia, pokiaľ má v skrinke náhradné veci.

Do škôlky s nástupom neskôr

Podľa slovenských právnych predpisov je dieťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole prijímané od troch rokov veku, pričom výnimočne môže byť prijaté aj dieťa, ktoré dovŕšilo dva roky. Pokiaľ ide o možnosť neskoršieho nástupu do materskej školy, je to možné. Dieťa môže byť do škôlky prijaté nielen na začiatku školského roka, ale aj v jeho priebehu, ak je na to kapacitný priestor a rodičia o to požiadajú.

Učiteľky v materskej škole sledujú adaptáciu a správanie dieťaťa v kolektíve. Ak sa ukáže, že dieťa má problémy so začlenením alebo vykazuje známky nezrelosti, iniciuje sa diskusia s rodičmi. Môže byť odporúčané odborné vyšetrenie u psychológa, špeciálneho pedagóga alebo pediatra, aby sa posúdili individuálne potreby dieťaťa. Ak sa ukáže, že dieťa potrebuje viac času na dozretie, môže byť po dohode s rodičmi dočasne prerušená dochádzka do materskej školy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: