Tento milý tip pomôže dieťaťu cítiť sa lepšie pri odlúčení

MK | 25. január 2024
Tento milý tip pomôže dieťaťu cítiť sa lepšie pri odlúčení

Ľútostivý plač dieťaťa, ktoré nechce ísť do škôlky či do školy, lebo chce byť s vami, je situáciou, ktorou si rodičia (aj deti) prechádzajú často. Skúste tento jednoduchý trik, pomôže vám obom cítiť sa lepšie.

Odlúčenie je ťažké pre dieťa aj rodičia 

Bez ohľadu na to, aké spoločenské je vaše dieťa, je pravdepodobné, že bude stále pociťovať úzkosť z odlúčenia, keď pôjde prvýkrát do školy (alebo do škôlky alebo čohokoľvek, čo zahŕňa odlúčenie od vás).  Ako konštatoval psychológ John Bowlby (ext. zdroj Bowlby's Attachment Theory) už v 50. rokoch 20. storočia, deti až do veku 6 rokov sa úplne nevyvinuli na samostatné bytosti. Pripútanosť je prostriedok na prežitie.

Odlúčenie od detí je niečo, čím si deti aj väčšina rodičov v určitom okamihu musia prejsť. Ako im teda (a nám samým) tento prechod zjednodušíme? Detská terapeutka a matka troch detí Jess (ext. zdroj IG), prišla s jednoduchou technikou na zmiernenie separačnej úzkosti, ktorá je milá a účinná: nakresliť srdiečko na ruku vášho dieťaťa a na svoju ruku.

Srdce pri srdci - stále som s tebou

„Predstavte si, že ste dieťa, ktoré musí ísť prvýkrát do škôlky či do školy a poviete rodičom, že tam ísť nechcete a radšej zostanete doma,“ vysvetľuje Jess. Ako väčšinou zareagujú rodičia ? 

Možnosť 1:
Rodičia povedia, že nemáš na výber. Musíš vstúpiť do dverí triedy a byť veľké dieťa. Ale ty nechceš byť veľký. Chceš navždy zostať v pohodlí náručia svojich rodičov. Chceš byť opäť malý. Nie si pripravený vyrásť. Čo ak učiteľka nie je milá? Čo budú tvoji rodičia robiť bez teba? Namiesto toho, aby rodičia tieto pocity potvrdili, povedia: "Už si veľká, choď…‘“

Táto prvá možnosť je pravdepodobne známym scenárom pre mnohých z nás, ktorí máme deti. Pretože sme tak boli vychovaní, dáva zmysel takto reagovať, ale nie je to dobrý pocit a odkaz, ktorý necháme v duši dieťaťa.

Možnosť 2:
Keď rodičom povieš, že nechceš ísť do škôlky/školy, zostanú pokojní. „Počula som, že nechceš ísť do škôlky. Chceš ostať so mnou doma. To dáva zmysel. Doma sa cítiš bezpečne. Mám nápad. Pocit bezpečia, ktorý máš so mnou doma, si môžeš vziať so sebou do škôlky. Ukážem ti ako."

Nakreslite na ruku dieťaťa srdiečko. Kým ho kreslíte, povedzte dieťaťu, že bez ohľadu na to, kam pôjde, vždy budete s ním. Potom si nakreslite srdiečko aj na svoju ruku. Povedzte dieťaťu, že kedykoľvek sa na srdce na ruke pozrie, spomenie si na vás. Ste prepojení. 

Tento milý tip pomôže dieťaťu cítiť sa lepšie pri odlúčení

Je to jednoduché a silné.

Ak si myslíte, že táto metóda by úplne nestačila, viac si pozrite vo VIDEU o SEPARAČNEJ ÚZKOSTI s detskou psychologičkou Martinou Matúšovou TU

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: