Pediatrička odporúča: Pre dobrú imunitu detí je dôležité aj psychické zdravie a naše objatia

MUDr. Katarína Legrand | 13. február 2024
Pediatrička odporúča: Pre dobrú imunitu detí je dôležité aj psychické zdravie a naše objatia

Pár vecí je pre imunitu najzásadnejších. Strava, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a psychická pohoda. Poďme si to rozobrať na drobné.

Otužovanie a imunita

Preto už od bábätka je dôležité zvyknúť si na denné prechádzky v každom počasí, lebo týmto spôsobom sa náš organizmus učí reagovať na zmeny prostredia. Na vlhko, sucho, teplo, zimu, vietor, mráz.

Opakovane sa vedú diskusie ohľadom detského otužovania. Ak by sme sa rozprávali o fínskej saune, tá je určite fantastická. Lenže je vhodná až pre deti, ktoré vedia povedať, že im už je horúco, vedia vedome dýchať ústami, vedia popísať, čo im už je nepríjemné. Princípom saunovania je striedanie tepla a zimy. Čiže pružia sa nám cievy, rozširujú sa a zužujú a zároveň sa potom vylučujú toxíny. Všetko samé blahodarné účinky. 

Vcelku podobný efekt, čo sa týka pružnosti ciev a odolnosti organizmu, môže mať aj obyčajné pravidelné vyvetranie sa von za každých okolností. Za dažďa býva na ihrisku takmer vždy ľudoprázdno. A pritom deťom stačí vedierko a lopatka a ony si budú prelievať mláku a skákať do nej a vôbec, ale ani trošilinku im neprekáža, že prší. To zvykne len nám, rodičom. Lenže pre detské zdravie je pohyb na vzduchu viac ako liek na imunitu. Stačí kúpiť gumáky a nepremokavý plášť a hor sa do mlák s deťmi budovať ich imunitu.

Pestrá a zdravá strava a imunita

Ďalšou položkou vyžadujúcou úsilie rodičov je dlhodobo zdravá a pestrá strava. Strava je dôležitá z hľadiska imunity preto, že v čreve máme priateľské baktérie, ktoré denne vedú debaty s našimi bielymi krvinkami o tom, ako sa brániť pred vonkajšími škodlivinami a ako správne a zdravo žiť. Máme ich tam v čreve obrovsky veľa a ony pre nás robia veľmi hodnotnú prácu a zaslúžia si našu starostlivosť. 

To znamená jesť veľa vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné obilniny), rôzne typy betaglukánov (ovos, hliva ustricová, rôzne ázijské huby, no určite aj tie naše), probiotikami nabité potraviny (kvasená kapusta, dlho zrejúce syry z nepasterizovaného mlieka, bryndza, žinčica, kváskové pečivo, med, kvalitné kyslomliečne výrobky) a potraviny obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny (orechy, semiačka, ryby, oleje)... aby to nevyzeralo, že netreba jesť mäso – to, samozrejme, potrebujeme z iných dôvodov.

Kvôli esenciálnym aminokyselinám, železu a vitamínom skupiny B. Ale mikrobióm potrebuje vyššie vymenované, takže je dôležité mať pravidelne v jedálničku z každého rožku trošku. Nech je strava detí a celej rodiny už od prvých príkrmov naozaj pestrá (farebná), rôznorodá, z našich končín a kvalitná.

Imunita a psychické zdravie detí

Asi poslednou a možno aj najťažšie udržateľnou zložkou odolného organizmu je psychické zdravie. U detí môžeme užšie hovoriť o zvládaní emócií, ktoré do 6 – 7 rokov prevažujú nad raciom. Detský mozog jednoducho ešte nevie celkom dobre racionálne uvažovať a veľakrát deti reagujú akosi pocitovo, podvedome, emotívne. Nevedia to povedať, nevedia pomenovať, čo cítia. No ak sa necítia dobre, ak sú v dlhodobom alebo aj krátkodobom strese, pociťujú úzkosť, smútok, akúkoľvek nepohodu, aj ich fyzické zdravie môže byť oslabené. 

Škôlkarske choroby nie sú len o tom, že deti sú kontaktné a zrazu sa stretávajú v škôlke s desiatkami iných detí, a tým pádom stovkami iných mikroorganizmov. Deti sú aj smutné, že nie sú s mamou. Sú v strese, lebo musia poslúchať pani učiteľky. Sú vyčerpané, lebo sa musia sústrediť na pedagogickú činnosť. Sú nahnevané, lebo im niekto berie hračky. Sú zrazu celý deň zmietané množstvom emócií, ktoré nemôžu len tak vypustiť na pani učiteľku. Zároveň nie vždy vedia, čo sa s nimi vlastne deje, a potom to poobede vybuchne pri nás. 

A vtedy potrebujú našu pomoc. Aby sme im pomenovali, čo cítia. Aby sme im porozumeli a prijali ich neistotu či hnev. Aby sme im dovolili vypustiť ten emočný tlak von (na nás). Lebo aj práca s emóciami, s ich vypúšťaním a nezadržiavaním je súčasťou starostlivosti o fyzické zdravie.

Lenže tu sa dostávame k tomu, že často sa to musíme naučiť najprv my. My sa potrebujeme naučiť pracovať s našimi emóciami, aby sme vedeli byť nápomocní našim deťom. No kým sa to naučíme, veľmi im pomôžeme aj tým, že pri nich jednoducho budeme. Budeme s nimi už od bábätka, ktoré plače a plače, a nevie prestať. A my mu nevieme pomôcť, lebo niekedy to jednoducho nejde. Dôležité je však to, aby dieťa vedelo, že v tom nie je samo. Že sme pri ňom, aj keď možno nevieme riešiť jeho problém. Sme tu s našou podporou, prijatím a láskou. Lebo aj tie sú nutnou súčasťou starostlivosti o detské zdravie.

Pediatria pre zvedavých rodičov

Knihu pediatričky Kataríny Legrand, Pediatria pre zvedavých rodičov, ktorá je napísaná nielen rukou odborníka, ale aj matky dvoch detí, si môžete objednať TU

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: