Pediatrička radí: Vírusy zo škôlky a ochrana bábätka

Redakcia | 6. september 2024
Pediatrička radí: Vírusy zo škôlky a ochrana bábätka

Máte doma malé bábätko a staršie dieťa v škôlke? Uvažujete o tom, že necháte staršie dieťa radšej doma kvôli zvýšenej chorobnosti v kolektíve?

Vaša otázka:

Dobrý deň,

v júni sa nám narodilo bábätko a staršia dcérka nastúpila škôlky. Obávam sa chorobnosti, s ktorou aj rátam, keďže som s dcérkou bola doma a toto jej prvý kolektív. Už po týždni "priniesla" domov soplík a prídu ďalšie vírusové výzvy z materskej školy. Neohrozia aj bábätko? Má len pár mesiacov. Uvažujem, či nemám nechať dcéru preventívne v jeseni radšej doma. Čo môžem urobiť, aby som zamedzila prenosu choroby aj na mladšie dieťa?

Vírusy zo škôlky a ochrana bábätka

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička.

Našťastie už máte u bábätka najzraniteľnejšie obdobie za sebou, takže, keby aj niečo staršia dcéra zo škôlky priniesla, mali by ste to všetci zvládnuť. Nedá sa tomu vyhnúť, aby choroby z kolektívu domov dcérka nepriniesla ale zatiaľ by som ju nechala v škôlke. Naučte ju, že keď príde zo škôlky, musí si najprv umyť rúčky (napr. týmto mydielkom) a až potom sa môže hrať s bábätkom. Nehovoriac o tom, že ak už bude chorá, sopliť, či kýchať a kašľať, určite nemá bábätko božtekovať, či mojkať.

A keby ste nebodaj mali tie choroby príliš často alebo s opakovanými horúčkovými  stavmi u bábätka, potom by ste zvážili, či nenechať na zimu staršiu dcéru doma. Ale veľa závisí aj od toho, či dojčíte, či nie - v materskom mlieku je veľa dôležitých látok na imunitu bábätka. 
Každé dieťatko je iné, niektoré sú chorľavejšie viac, niektoré menej. Posilňovať imunitu treba dlhodobo, hlavne pravidelným voľným pohybom na slnku, v prírode, v lese a zdravou stravou. Článok o tom nájdete v knihe "Pediatria pre zvedavých rodičov". Držím palce, nech ste čo najviac zdraví.

S pozdravom, doki Katka.

KNIHU PEDIATRIA PRE ZVEDAVÝCH RODIČOV KÚPIŠ TU

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Staršie dieťa v materskej škole a doma bábätko  - nehrozí častejšia chorobnosť?

Vo všeobecnosti sa neodporúča nechávať staršie dieťa doma dlhodobo, ak je zdravé. Hoci škôlka prináša zvýšené riziko infekcií, postupným vystavovaním sa vírusom si dieťa buduje imunitu, ktorá je nevyhnutná pre budúci zdravý vývoj. Ak staršie dieťa ochorie (má napríklad nádchu, kašeľ alebo horúčku), obmedzte jeho kontakt s bábätkom. V domácnosti dodržiavajte prísnu hygienu, často vetranie a dezinfikujte povrchy. Je veľmi dôležité naučiť staršie dieťa pravidelne si umývať ruky, najmä po návrate z vonku, pred jedlom a po použití toalety.

Naučte ho kašľať a kýchať do lakťa, nie do rúk, aby sa minimalizoval prenos vírusov. Zvážte aj očkovanie proti chrípke, ak je to v danej sezóne odporúčané, aby sa znížilo riziko prenosu infekcií na bábätko.

Celkovo je dôležité nájsť rovnováhu medzi starostlivosťou o novorodenca a umožnením staršiemu dieťaťu pokračovať v jeho bežných aktivitách, vrátane návštevy materskej školy. Preventívne kroky a správna hygiena pomôžu minimalizovať riziko prenosu chorôb.

Posilnenie imunity u škôlkara - 7 zásad 

1. Vyvážená strava

Zabezpečte, aby malo dieťa dostatok vitamínov, najmä vitamínu C (pomaranče, jahody, brokolica) a vitamínu A (mrkva, sladké zemiaky). Fermentované potraviny, ako jogurty s probiotikami alebo kyslá kapusta, pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru, ktorá hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Do jedálnička zaraďte aj omega-3 mastné kyseliny (ryby ako losos alebo sardinky, orechy a semená).

2. Dostatok spánku

Spánok je kľúčový pre regeneráciu organizmu a posilnenie imunitného systému. Školkari by mali mať pravidelný a dostatočne dlhý spánok (ideálne 10–12 hodín denne). Pravidelná večierka je dôležitá, snažte sa zosúladiť spánok detí, bude to jednoduchšie. 

3. Fyzická aktivita a otužovanie

Pohyb na čerstvom vzduchu pomáha zlepšovať celkovú kondíciu a odolnosť organizmu. Byť vonku a hýbať sa, hrať, naháňať, skákať, behať - presne toto dieťa potrebuje pre zdravý rast a imunitu.

4. Správna hygiena

Naučte dieťa pravidelne si umývať ruky, najmä po použití toalety, pred jedlom alebo po kontakte s inými deťmi. Tým sa znižuje riziko šírenia infekcií. Nechty pravidelne strihajte a udržiavajte ich čisté. 

5. Dostatočný príjem tekutín

Dôležité je zabezpečiť, aby dieťa dostatočne pilo, predovšetkým vodu. Hydratácia pomáha udržiavať obranyschopnosť organizmu. Džbán s vodou na stole a pripravený pohár dieťaťu pripomenú, že sa môže napiť.  

6. Vitamínové doplnky

Ak má dieťa nedostatok niektorých vitamínov (napr. vitamínu D počas zimných mesiacov), poraďte sa s pediatrom o vhodných doplnkoch stravy.

7. Zníženie stresu

Aj malé deti môžu zažívať stres, ktorý môže oslabiť ich imunitu. Dôležité je venovať čas hrám, relaxácii a emocionálnej podpore dieťaťa. Keď je duša v pokoji, aj telo bude silnejšie. Na to netreba zabúdať. 

MÁDARA 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: