Pediatrička radí: Špina za nechtami

Redakcia | 13. marec 2024
Pediatrička radí: Špina za nechtami

Deti si rúčky rady strkajú do úst, rovnako sa aj rady hrajú s čímkoľvek a kdekoľvek. Nechtíky, rovnako ako ruky, nemajú vždy najčistejšie. To, čo je pod nimi sa ľahko dostane do pusy či do nosa.

Vaša otázka:

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je špina za nechtami naozaj taká nebezpečná pre zdravie detí. Mám pocit, že je takmer nemožné udržať čistučké nechty môjho päťročného syna, zo škôlky prichádza vždy akoby rukami rýľovali záhradku:) Aj doma je schopný si zašpiniť ruky tak, že za nechtami má čiernotu - od plastelíny až po ktoviečo. Samozrejme, ruky si umýva aj v škôlke, aj doma, ale to by musel nosiť so sebou umývadlo, aby dosiahol stav "čisté nechty" celý deň. Ako veľmi je špina za nechtami "nebezpečná"?

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička 

Špina za nechtami

Špina za nechtami sa rieši celkom jednoducho - pravidelne strihať nechty nakrátko. Tak, aby sa tam tá špina nemala ako držať.

Aj keď, aby som sa vyjadrila aj k tej "špine" - tá, ako taká vlastne nie je dáko obzvlášť nebezpečná. Najmä, ak vieme, že je to len plastelína, alebo farby zo škôlky. Taký piesok, to už je iná káva, taktiež hlina, keďže môžu obsahovať aj vajíčka parazitov. A, ak máte dieťa, ktoré si pravidelne strká prsty do nosa alebo si nebodaj obhrýza nechty, tak je tam reálna možnosť prenosu parazitov. 

Zásadné je naučiť deti umývať si ruky mydlom vždy po návrate z ihriska, akéhokoľvek výletu vonku, samozrejme aj po návšteve toalety a predovšetkým pred jedlom.
Ak k tomu ešte pridáte tú pravidelnú kontrolu dĺžky nechtov s následným strihaním v prípade potreby, bude všetko v najlepšom poriadku.

S pozdravom doki Katka

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Hygiena rúk je dôležitá

Infekcia z pieskoviska sa prenáša cestou ruky - ústa. Je ťažké ustrážiť ustrážiť dieťa, tak, aby si nevložilo ruku alebo predmet do úst. Preto, ak nie ste si istí čistotou pieskoviska, radšej sa mu vyhnite. Z pieskoviska si dieťa môže preniesť bakteriálne infekcie ako salmonelóza, alebo parazitárne ochorenie. Z nich je najčastejšie giardioza, toxokara, pásomnica.

Pediatrička radí: Špina za nechtami

Prevencia pred rôznymi chorobami súvisí  hlavne s dôsledným dodržiavaním hygienických opatrení. Pravidelne deťom umývajte ruky a veďte ich k tomu, aby si ruky umývali po príchode domov, pred prípravou jedla, pred jedlom, po použití toalety, po kontakte so zvieratkom, po jeho hladkaní. Ruky treba umývať dostatočne dlho, vyčistiť priestor medzi prstami aj pod nechtami.

TIP: Na dôkladné umytie špinavých nechtov môžete použiť aj kefku na nechty, alebo starú zubnú kefku a jemne dočistiť nechty dieťaťa. Nechty im strihajte nakrátko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: