Pediatrička radí: Plávanie a imunitný systém dieťaťa

Redakcia | 21. február 2024
Pediatrička radí: Plávanie a imunitný systém dieťaťa

Premýšľate o plávaní pre dieťatko?

Vaša otázka:

Dobrý deň, mám ročnú dcérku a uvažujem o detskom plávaní. Obávam sa však, či nebude malá častejšie chorá, mamičky z okolia majú bohužiaľ túto skúsenosť. Odporúčate plávanie aj pre takéto malé detičky aj z hľadiska imunity?

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička

Plávanie a imunitný systém dieťaťa

Pri plávaní by som sa veľmi neobávala častejšej chorobnosti. Keďže je to v bazéne, skupina je zväčša malá, vo vode ste od seba pomerne vzdialení. A hlavne, choré dieťa matka nevezme na plávanie. Skôr by ste mohli ochorieť na skupinovom cvičení ako na skupinovom plávaní. Ak sa po plávaní nebudete ponáhľať domov, ale v pokojnom rytme sa vysušíte, napríklad si doprajete ešte aj masáž s telovým mliečkom a potom pekne vysušíte vlásky a ešte necháte dieťatko sa prehrať v detskom kútiku - aby sa telo z rozohriatia a vlhkosti, zastabilizovalo na "bežný stav", bude všetko v najlepšom poriadku. A z môjho hľadiska bez zvýšeného rizika ochorenia.

Ak by ste všetko robili v zhone, rýchlo, rýchlo z plávania domov, nedali priestor na seriózne preschnutie a vyrovnanie teploty tela, tam by sme možno mohli hypotetizovať o oslabení organizmu a väčšej náchylnosti ochorieť. Avšak, ak to bude všetko v rámci príjemnej nenáhlivej zábavy, bude Vám to obom len na prospech. Teda, takto to vnímam :)

S pozdravom, doki Katka

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Pediatrička radí: Plávanie a imunitný systém dieťaťa

Plávanie pre deti

Pri výbere kurzu plávania pre najmenších  by ste mali venovať pozornosť nielen samotnému prostrediu, ale aj skúsenostiam trénerov, ich prístupu k deťom. Tréneri, ktorí sa snažia učiť hravou formou a využívajú rôzne plavecké pomôcky a hračky, pomáhajú deťom prekonať stres z vody, nového prostredia aj nových ľudí. Plávanie je vhodné už pre najmenšie deti a batoľatá.

Keďže bolo dieťatko nadnášané deväť mesiacov v maminom bruchu plodovou vodou, pripomína mu voda život v prenatálnom období. Aj preto je najlepšie začať s návštevou plaveckých kurzov už od najmenšieho veku.

Plávanie podporuje podporuje psychomotorický vývoj detí, má pozitívny vplyv aj na ich imunitný systém. Aktívny pohyb vo vode podporuje aj tráviaci systém, v dôsledku toho deti menej často trpia bolesťami bruška a majú zvýšenú chuť do jedla. Voda dieťatko príjemne unaví a aj spánok bude výdatnejší. 

Dôležité je, aby sa dieťatko s vodou a novým prostredím zoznámilo postupne, nemajte veľké očakávania a buďte na prvých hodinách trpezliví. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: