Pediatrička radí: Môžem kúpať dieťa počas choroby?

Redakcia | 10. január 2024
Pediatrička radí: Môžem kúpať dieťa počas choroby?

Nezhorším jeho stav kúpeľom? Pomôže dieťaťu teplý kúpeľ uvoľniť soplíky? Možno máte aj vy túto dilemu.

Dobrý deň,

moja dcérka má často soplíky a také bežné škôlkarske choroby spojené s kašľom, ale len s mierne zvýšenou teplotou počas dňa a k večeru (okolo 37C). Chcem sa opýtať, či ju počas choroby môžem kúpať, mám pocit, že jej teplá voda spustí soplíky a tým pádom sa uvoľnia aj hlieny. Alebo je dovolená len sprcha? Ako je to s hygienou detí počas choroby? Jej stará mama trvá na tom, že sa kúpať nemá, že jej bude zima a celkovo je to nevhodné.
Ďakujem.

Môžem kúpať dieťa počas choroby?

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička

Ak sa jedná o škôlkarku, povedala by som, že je jedno, či sa kúpe alebo sprchuje. Hygiena je samozrejme potrebná a dôležitá aj v chorobe.

V súčasnej dobe máme v kúpeľniach skôr saunu a teplo, než, že by dieťaťu malo byť zima a zhoršiť sa mu stav. Kým nie je dieťa vyslovene z choroby unavené a vyčerpané, že si ako rodič poviete, že "dnes to naozaj nie je nutné, nech len spí", tak si myslím, že sa dieťa má osprchovať alebo okúpať. Ak sa rado kúpe a robí mu to radosť, o to skôr mu v chorobe môžete ponúknuť kúpeľ, napríklad aj s penou: , lebo šťastné dieťa sa rýchlejšie vylieči :) Ak nemá špeciálne preferencie, stačí, samozrejme sprcha.

Či má kúpeľ vplyv na uvoľnenie hlienov, Vám neviem povedať. Skôr tá vlhká horúčosť, ktorá v kúpeľni vznikne pri tečení veľa teplej vody - čiže urobíte si doma sťaby parnú saunu (nechtiac) - tu vidím efekt na dýchacie cesty a uvoľnenie hlienov, ako v kúpeli ako takom. No, ako píšem, určite neuškodí, ak to dieťa baví, skôr mu teplý kúpeľ prospeje (ak nemá horúčku). Teplota vody pri osprchovaní alebo kúpaní dieťaťa by mala byť približne medzi 37 a 38 stupňami Celzia. 

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Kedy kúpeľ radšej odložiť: 

Ak má dieťa vysokú horúčku, vlažná sprcha je lepšou voľbou. 
Ak má dieťa citlivú pokožku alebo vyrážky spojené s chorobou, stačí krátka sprcha.
Ak je dieťa unavené a vyčerpané z choroby.

Možnosť kúpeľa konzultujte s vašim pediatrom, poskytne vám presné rady v závislosti od konkrétnej choroby a zdravotného stavu dieťaťa.

Ako dlho by mal trvať kúpeľ dieťaťa vo všeobecnosti?

  • Novorodenci (0-3 mesiace): Kúpeľ by mal trvať približne 5-10 minút. V tomto veku je dôležité používať len teplú vodu a jemné mydlo určené pre novorodencov.
  • Bábätká (3-6 mesiacov): Kúpeľ môže trvať okolo 10-15 minút. Voda by mala byť teplá, ale nie príliš horúca.
  • Dojčatá a malé deti (6 mesiacov a staršie): Dĺžka kúpeľa môže byť zvýšená na 15-20 minút alebo podľa individuálnych potrieb dieťaťa. Voda by mala byť stále konzistentne teplá, takže kontrolujte jej teplotu, môžete do kúpeľa začať pridávať detské mydlo, penu a iné produkty určené pre staršie deti.

Je dôležité sledovať dieťa počas kúpeľa a zabezpečiť bezpečné prostredie. Deti počas kúpeľa nikdy nenechávajte samé!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: