Pediatrička radí: Trápi nás mliečna chrasta

Redakcia | 23. november 2023
Pediatrička radí: Trápi nás mliečna chrasta

Žlté či hnedé šupinky vo vláskoch či dokonca v obočí dieťaťa sú problémom, s ktorým sa stretáva veľa mamičiek. Viete, ako si s nimi poradiť? Na vaše otázky odpovedá pediatrička MUDr. Katarína Legrand.

Dobrý deň,

môj 5 mesačný syn má na hlavičke šupinky, občas sa mu objavia aj v obočí. Teraz sa mi zdajú byť vo väčšom množstve, ako v lete. Snažím sa ich jemne vyčesávať, používam olejček. Synček je z toho dosť podráždený. Ako sa ich zbaviť a prečo vôbec vznikajú takéto chrastičky?

Mliečna chrasta    

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička.

Mliečna chrasta je pomerne častým problémom u malých bábätiek, avšak netreba si z toho robiť ťažkú hlavu. Pokiaľ teda naozaj tieto šupinky nie sú v pomerne hrubej vrstve a takmer v celej časti vlasatej hlavy.

Jedná sa o tzv. seboreu a často je v súvislosti s určitým typom pokožky. Vo väčšine prípadov je hlavne v strede hlávky, niekedy aj v obočí a pokračuje od čela do stredu hlavy. V rámci domácej starostlivosti môžete skúsiť napr. prírodný šampón Mádara kind jemný šampón, ktorý je účinný aj svojimi extraktmi z aloe, lipy a ľanu. Po umytí vláskov sa šupinky ľahko vyčešú.

Ak by takáto starostlivosť nebola dostačujúca, môžete použiť kyselinu mliečnu, ak ju doma máte, a vmastiť ju aj do vláskov a obočia. Ak ju nemáte alebo by boli tieto postupy nedostačujúce, potom bude najvhodnejšie poradiť sa na najbližšej poradni s Vaším pediatrom, ako ďalej postupovať. S veľkou pravdepodobnosťou však bude domáca liečba postačujúca. 

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Seborea alebo mliečna chrasta u detí 

Seborea je stav charakterizovaný nadmernou produkciou kožného mazu. Často sa objavuje aj u novorodencov na hlavičke, na tvári, v oblasti okolo nosa, obočia a za ušami. Príznaky môžu zahŕňať mastné alebo suché žlté šupiny, začervenanie a v niektorých prípadoch aj svrbenie. Obvykle zmizne počas prvého roka života dieťaťa.

Pediatrička radí: Trápi nás mliečna chrasta

Ako si poradiť s mliečnou chrastou?

  1. Jemné umývanie pokožky hlavy: Často sa odporúča umývať hlavičku dieťaťa jemným šampónom. Pri umývaní je dôležité vyhnúť sa používaniu príliš horúcej vody a dôkladne šampón opláchnuť.
  2. Olejové masáže: Niektoré mamičky nedajú dopustiť na ľahkú olejovú masáž. Olej zmäkčí chrastu a uľahčí jej odstránenie.
  3. Neškrabať: Je dôležité neškrabať postihnutú oblasť pokožky. Môže sa zhoršiť podráždenie a spôsobiť infekciu.
  4. Konzultácia s lekárom: V prípade, že sa príznaky zhoršujú alebo pretrvávajú, je vhodné konzultovať mliečnu chrastu s pediatrom. Lekár môže odporučiť vhodné liečebné postupy alebo prípadne vyšetrenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: